Punica granatum var. nana - Ukrasni šipak |
Odgovori |
Korisnik | |
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 13 Lipanj 2008 u 22:59 |
zna li netko kako se razmnožava ukrasni šipak (mogranj, nar)'
grm je skoro isti kao i običan šipak koji rađa voće, razlika je što iz šarenog cvijeta ukrasnog šipka ne nastaje plod, već on služi "samo" za ukras evo slike |
|
Sponzorirani linkovi | |
Dalmax22
Mladi grm Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 665 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Upravo sam Andreji poslala i nesto tog sjemenja. dakle koliko ja znam razmnozava se sjemenjem.
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
stvarno???
pa otkud sjeme kad nema plod? tako sam bar cula - da ovi cvjetovi jednostavno prođu, uvenu i ne ostave nikakav plod (pa ni nejestiv) za sobom ajde, baš dobro morati ću ih imati "na oku" |
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Natalija ja sam kupila prošle godine šipak,vjerojatno taj ukrasni jer nije ploda bilo.Ostavi mi na PP adresu pa ti pošaljem nekoliko grančica,probaj ih zakorjeniti.Možda da uzmeš hormon za zakorjenjivanje(za drvenasto bilje).Još nisam probala no ne vidim zašto se nebi moglo granom zakorjeniti.
|
|
Dalmax22
Mladi grm Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 665 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Natalija ne znam za plodove (niti mi je ta biljka bas poznata( ali ja sam razmjenom dobila sjemenje ujkrasnog nara .
|
|
natalija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
shasha hvala na ponuđenoj pomoći, ali imam gdje užicati grančicu
samo me zanimalo kako se to može napraviti ovaj sa slike ima ovaj šareni, crveno-bijeli, bogati cvijet a onaj što rađa plodove ima jednobojan - crveni i ne tako raskošan ako ti lani nije rodio, možda će ove godine čula sam da oni trebaju još jedno stablo u blizini da bi mogli roditi ... znate onu priču o pčelama i cvijeću |
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Znači,moram još jedan šipak nabaviti.
Ok,sretno sa pelcanjem.Kako sem rekla,uzmi hormon za zakorjenjivanje,ako ga nemaš ja to samo piknem u zemlju i nekad poklopim staklenkom.Ma jedan se bude primio
|
|
Nickless
Već proklijao Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Reznice nara treba uzimati sada u 6. mjesecu, staviti u mješavinu treseta i pjeska te pod stakleni pokrov (mini staklenik) na temp. 18-20 stupnjeva do zime. Inače, spada u biljke koje se jako teško ukorjenjuju, meni u dva pokušaja nije uspjelo razmnožiti ovaj moj sa slike, a probao sam i razne supstrate i sa prahom za ukorjenjivanje i bez ... premda sam to uvijek radio krivo krajem ljeta pa možda zato ... |
|
JosipaNu
Trajnica Pridružen: 18 Kolovoz 2014 Lokacija: Nuštar Status: Offline Bodovi: 2921 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
temzi
Odrastao grm Pridružen: 01 Travanj 2013 Lokacija: Zagreb,Croatia Status: Offline Bodovi: 1316 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ja se moram pohvaliti da mi je konačno uspjelo zakorijeniti reznicu ukrasnog nara...sreči nema kraja...nakon pune tri godine pokušavanja i bezbroj reznica uzetih u sva doba godine, uspjela mi je samo jedna mala grančica od 5 cm...i to uzeta u 11.mj.prošle godine, do sada je biljčica dosegla visinu 30 cm i lijepo napreduje u vrtu...stvarno treba biti jako uporan, ali obzirom na ljepotu ove biljke isplati se pokušati i više puta!
|
|
|
|
Mira K
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kada se treba zakorijeniti ukrasni nar? Temzi, pomagaj...
|
|
Rijeka
|
|
temzi
Odrastao grm Pridružen: 01 Travanj 2013 Lokacija: Zagreb,Croatia Status: Offline Bodovi: 1316 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Draga Miro, evo kako sam i napisala nakon bezbroj pokušaja, uspjelo mi je s reznicom uzetom u 11.mj., zemlja mora biti stalno vlažna, i teglicu sam držala vani na balkonu cijelu zimu, a kada su bile temp.u minusu sa ostalim reznicama u kutiji od stiropora...želim ti puno sreće!!!
|
|
|
|
JosipaNu
Trajnica Pridružen: 18 Kolovoz 2014 Lokacija: Nuštar Status: Offline Bodovi: 2921 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
da li tako mogu i ja ...kad su su stanju mirovanja reznice staviti..kod mene u firmi nema kakvih nema....a šta mi je to jedan dan uzeti reznicu od svake...
|
|
Mira K
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Termzi hvala na savjetu.
|
|
Rijeka
|
|
temzi
Opcije poruke
Hvala(0)
|
JosipaNu, meni se to pokazalo najbolje vrijeme za ukorijenjivanje drvenastih reznica...samo da te ne zbuni kutija od stiropora, ja je koristim, jer živim u stanu i nemam hladne prostorije za reznice, pa sam se onda tako snašla...bitno je da reznice imaju konstantnu vlagu i da su u hladnoj prostoriji gdje ne smrzava...
|
|
|
|
JosipaNu
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
NinettA
Odrastao grm Pridružen: 27 Listopad 2010 Lokacija: Fiume Status: Offline Bodovi: 1030 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo je moj ukrasni nar - punica granatum nana. Sam se rasijava, cvijet mu je jednostruki, a plod mu malen i jestiv, no nikad ga nisam probala jer mi se čini da je kisel... Gmići su visoki cca pola metra. Preko zime ostanu bez lišća, a plodove uklanjam tek na proljeće prije listanja.
|
|
NinettA
Odrastao grm Pridružen: 27 Listopad 2010 Lokacija: Fiume Status: Offline Bodovi: 1030 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prvi cvjetići 06/14
|
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |