Vučika - Lupinus polyphyllus |
Odgovori | Stranica 123 15> |
Korisnik | |
Šeflera
Trajnica Pridružen: 17 Siječanj 2008 Lokacija: Stankovo Status: Offline Bodovi: 2274 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 31 Siječanj 2008 u 09:43 |
Meni vrlo drago vrtno cvijeće naših baka. Trajnica.
Može se saditi na sunčanom položaju ili u laganoj sjeni. Cvate od početka lipnja, a ako se ocvali cvjetovi režu cvatnja se može produžiti do rujna. Cvjetovi su najčešće roskasti ili ljubičasti. Sjeme koje se skupi može se odmah rasijati po vrtu i iduće godine se pojave mladice ili za ziheraše sijati u veljači u čašice. Kažu da se može razmnožiti i reznicama- nisam probala! Prezimi i na niskim temperaturama. Naraste i preko metra pa se sadi kao pozadinska biljka. Korijen je poprilično dubok i radi tog svojstva se zna saditi kako bi se razrahlila zemlja. Pčelice ga jako vole! Trenutno nemam sliku! Ali bit će! Katružina slika lupinusa: |
|
Sponzorirani linkovi | |
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
bas am i ja kupila kesicu sjemena ovaj vikend
jedva cekam da ih posijem pa da niknu - nadam se vec sam ih sijala, ali nisam imala pojma kako im izgleda list pa sam pocupkala sve biljcice misleci da je korov nisam ih nikad vidjela uzivo, ali na slikama su mi bas super ovaj na slici je predivan ipak sam ja konzerva u dusi pa volim te stare dobre stvari tj. biljke |
|
Šeflera
Trajnica Pridružen: 17 Siječanj 2008 Lokacija: Stankovo Status: Offline Bodovi: 2274 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
To ti se meni često dešavalo! Koliko sam kadifica, nevena i ostalog počupala! Sad ih već prepoznajem pa mi se to više ne dešava! A kad posadim tj. posijem nešto novo čekam da naraste još malo prije nego počnem čupati- da se uvjerim da je trava! Ali zato još uvijek bolujem od selidbe biljaka! Naraste , pa mi se više ne sviđa na tom mjestu, pa ga preselim i tako u nedogled! A mm veli- opet si preselila, kak bum ja znal di trebam kositi , a di ne! |
|
nuna
Mladi grm Pridružen: 30 Siječanj 2008 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 812 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja isrto imam lupinuse ili vučiku.SUper su pogotovu što je trajnica.
|
|
Šeflera
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da ne bi bilo zabune kad krenete pljeviti svoj vrt, ovako izgleda vučjak kad dođe proljeće
Ja sam sad jako dobro naučila prepoznavati mlade biljčice! Inače mi se znalo dogoditi da čupkam travke i s njima i cvijeće- sad više ne! |
|
xenia64
Mladi grm Pridružen: 27 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 752 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Baš vam zavidim na lupinam, ja danas sijem, do sada nisam imala sreće s njima. Posijala vani i vjerojatno prekopkala. Sad ću probati u posudicu u kući. Držite mi fige.
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vidjela sam slikice, predivan cvijet, xenia držim ti fige, pa ću uživati u tvom cvijetu, jer moj je vrt prebukiran.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
iris
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
jučer sam ga posijala u vrt.....a sad zahladilo
valjda neće propasti :(
p.s. na kesici je pisalo: vučji bob :)
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
On je dosta otporan, nemoj se previše brinuti, vjerojatno bu ok
|
|
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Iris, dobro je Silvek ti napisala! Moj je bio i pod snijegom i vidim da se jako lijepo drži!!!
|
|
Mikica
Neukroćena biljka Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
E sada da ja konačno neke stvari razjasnim.Je li to isti vučjak koji SilveK sije u svoj bio vrt.Naime meni je kolegica rekla da su ti otrovni i da samo jednu vrdtu mogu sijati u bio vrt.Šta sada?
|
|
iris
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mikice kako otrovni...ako pojedeš...ili ?
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mikice ovu koju ja sadim je baš kupljeno sjeme i baš ima na pakiranjju preporuku sijati na vrt jer obogaćuje tlo dušikom, nigdje ne piše ništa o otrovnosti...ionako se ne jede. A po slikama sve je to ta jedna vrsta, možda je tvoja kolegica mislila na nešto drugo?
|
|
dada28
Trajnica Pridružen: 06 Lipanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2265 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
koliko lupinusu treba vremena da nikne? nestrpljiva sam...
|
|
Sometimes you want to go where everybody knows your name and they're always glad you came..
|
|
SilveK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam ovih dana primjetila da je niknuo onaj kojeg sam posijala pred nekih 3 tjedna, ali nisam pratila da li su niknuli oni koje sam posijala prije više vremena na vrtu...
|
|
dada28
Trajnica Pridružen: 06 Lipanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2265 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jutros sam vidjela da mi je niknuo prvi (nadam se ne i posljednji) lupinus. Jedva sam nabavila sjemenke (hvala Kika) pa bih najradije da sve naraste preko noći...sad kad vidim da je krenulo, odmah mi je lakše
|
|
Sometimes you want to go where everybody knows your name and they're always glad you came..
|
|
monna-1
Trajnica Pridružen: 18 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2598 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prekrasno cvijeće! Sutra ću po moj lupinus kod tete, već je nikao pa neće biti čekanja, jupiiii
|
|
Šeflera
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo ovako je prije par dana izgledao vučjak koji je posijan preklani.
Svake godine kad ocvate ostavim par glavica da se osjemene. Te glave nakon što se osuše odmah razbacam po vrtu i iduće godine mali vučjak nikne. Ako želite planski onda je bolje sačuvati sjeme pa na proljeće posijati u teglice ili direktno na željeno mjesto. |
|
Marinn
Nedavno posijan Pridružen: 29 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 75 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Meni ta biljka nikako ne uspjeva, imam dvije posađene ali nikad ne procvjetaju, listovi ostanu mali i često pžute pa ih zaljevam željezom, ali niukako da procvatu!! U opsu Lupinusa piše da ne vrlo dobro raste i u škrtoj zemlji ali meni se ne pomiče sa mjesta već dvije godine!!
|
|
SilveK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A gdje ih točno imaš? U tegli ili zemlji? Nisam nigdje pročitala da bi trebala željezo... Ona sama veže dušik iz tla pa time još gnoji tlo oko sebe. Možda je problem mjesto gdje je posađena.
|
|
Odgovori | Stranica 123 15> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |