Monadenium |
Odgovori ![]() |
Stranica 12> |
Korisnik | |
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 25 Lipanj 2012 u 12:43 |
Rod Monadenium pripada obitelji Euphorbiaceae. Sastoji se od 50-ak vrsta, od kojih se većina javlja u Africi. Na slici je Monadenium magnificum. Odnedavno je u mojoj kolekciji kaudioformnih biljaka. Monadenium magnificum je sukulent koji ima sočnu stabljiku i lišće te gomoljasti korijen. Sada preko ljeta ga držim vani na punom suncu a preko zime namjeravam sa njime na južnu prozorsku policu. |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
dzeni ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 07 Ožujak 2012 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 386 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pinus uvijek nas uspijes iznenaditi sa necim novim i lijepim!!!!
|
|
sutnja je zlato....
|
|
![]() |
|
Miss M. ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 17 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 603 |
Pinus već vidim temelje za staklenik negdje u dvorištu.
|
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Miss M. za sad još ne, ali jednog dana . . . . .
Dali je nekom poznata ova biljka ? Poslata mi je na email kao monadenium samo nema govora da je to monadenium. Svejedno što je. Tako mi je lijepa da bi krenuo u akciju. Trebam samo njeno ime. ![]() |
|
![]() |
|
Miss M. ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 17 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 603 |
Boophane disticha
|
|
![]() |
|
Miss M, ti si tata mata za ID hvala. Ako slučajno čuješ za Boophane disticha-u javi.
|
|
![]() |
|
Vidjela sam ga u nekim zbirkama kod švaba vrag zna gdje su nabavili. Možeš probati kupiti sjeme.
|
|
![]() |
|
Evo Monadenium dva mjeseca kasnije. Nešto je i porastao u to vrijeme. Dok ne formira kaudeks glavna fora kod njega je njegovo lijepo dvobojno lišće. Gornja površina lišća je svijetlo zelena sa lijepo vidljivom strukturom žila a donja površina lišća je više crvenkasta, pravi „bikolorac“. A i njegova stabljika nije baš svakidašnja, izgleda kao da je sa nekog drugog planeta. O uzgoju baš i nemam što puno reći. Za sada sa njim ide sve glatko. Držim ga na punom suncu. Raste u poroznom i hranom bogatom supstratu. Dosta često ga zalijevam, recimo svaki drugi dan. |
|
![]() |
|
![]() |
|
Belina ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 26 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3901 |
![]() |
|
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj
|
|
![]() |
|
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Pinus, ubijaš me malo po malo! Najprije sam, zahvaljujući tvojim ljepotanima, stan napunila adeniumima, a sad ova divota! Neću, neću... ah... možda i hoću - u nabavku!
![]() |
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
![]() |
|
![]() |
|
Navodno su pustinjske ruže „adeniumi“ dobile ime po glavnom gradu južnog Jemena - Aden . A Monadenium, tko zna ?
![]() |
|
![]() |
|
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
imam ga....
|
|
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
Znam Pinus, tnx, jedva sam ga iskamčila od dede Čordaša, jer ima još samo jednoga. A taj mu je krasan i već veliki.
|
|
|
|
![]() |
|
Ispravak netočne slike, naime, moj monadenium izgleda ovako:
A dogodilo se slijedeće: nešto sam preslagivala teglice i ovu prevrnem. Naravno sve se rasulo po stolu, tako da sam otkrila da moja biljka ima dva izdanka, ovaj manji jadničak je bio zakopan u zemlju. I eto sreće u nesreći !
|
|
|
|
![]() |
|
Camellia ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 23 Siječanj 2012 Lokacija: Dugo selo Status: Offline Bodovi: 6620 |
![]() Monadenium stapelioides v. stapelioides Pinus listovi mu ni približno nisu tako lijepi kao na tvom Monadeniumu,mislim da ga nitko nije ni prepoznao jer se vidi da je dugo stajao u izlogu. |
|
![]() |
|
Camellia, po svoje je lijep, bez obzira na to što nema tako dekorativno lišće kao m. magnificum. Ovdje mi je ekstra lijep. Koliko lijepih i raritetnih biljka imaš u kolekciji svaka čast. Nisam bio zadovoljan sa izgledom svoga monadenium magnificum. Previše sam ga forsirao što sada vidim da nije bilo dobro. Prije mjesec dana sam ga odrezao po pola. Reagirao je začuđujuće dobro. Potjerao je 5 novih grana. Kako se bliža kraj sezone rasta što će na kraju od njega biti ne znam, saznati ću sljedeće sezone. Ispod crte je područje rasta bez gnojenja iznad je dio prebrzog rasta. Sledi mu dizanje iz supstrata. Nadam se da je razvio kaudeks. Na odrezanom dijelu uz teglu ovo što se vidi kao grane nisu grane to je stapka na kojoj razvije cyathiu (cvijet). Odrezani dio ću probati ukorijeniti. |
|
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |