bijele nakupine na kalanhoji |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
oceana
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Pustio korijenje Pridružen: 10 Studeni 2007 Status: Offline Bodovi: 405 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 30 Studeni 2007 u 10:39 |
Ovdje u hotelu (Berlin) ima divnih biljaka, vlasniku inače lijepo uspijevaju iako on kaže da se one uglavnom same o sebi brinu .
Jedna je biljka bolesna i on bi je htio baciti, a ja se nadam da joj ima spasa. Please, advise: Čini se kao neke bijele nakupine po listovima i po stabljici: Ažurirao oceana - 30 Studeni 2007 u 10:40 |
|
Sponzorirani linkovi | |
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja mislim da bi to mogle biti....
Vunaste uši (E)
Simptomi: Žućkasti listovi i oslabljen rast posljedica su napada ovog nametnika. Ove životinje prekrivaju se ljepljivim i vati nalik tvorevinama, koje prije svega nalazimo na donjoj strani listova i u korijenu lista. Štitaste uši sišu biljne sokove. Sprečavanje: Uravnoteženo gnojenje biljke, izbjegavanje toplog i suhog zraka. Liječenje: Ovog nametnika možemo lako uočiti i odstraniti s kistom, pincetom ili štapićem za uši. Kao i pri štitastim ušima, protiv ovog se nametnika borimo otopinom špirita i sapuna ili pripravcima na bazi parafina. Od korisnih životinja pomaže australska božja ovčica. www.baumax.hr
|
|
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo još nekih savjeta...
Suzbijanje štitastih i vunastih ušiju
Zarazu možemo suzbiti sa 2-3 prskanja u r e d o v n i m razmacima od 14 do 20 dana Bijelim uljem. Kako Bijelo ulje djeluje mehanički, potrebno je sredstvom dobro pokriti sve površine biljke. Ove štetnike možemo uništiti i ako duhan 1-2 cigarete (s većim sadržajem nikotina), potopimo preko noći u 1,5 dcl vode. Drugog dana s komadićem vate namočenim u taj pripravak dobro operemo sve dijelove zaražene biljke. Po potrebi postupak se može ponoviti. |
|
oceana
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
hvala DOnata - to izgleda je baš to!
Probat ću ih skloniti, ali već je napala čitavu biljku...jednostavno su posvuda... |
|
Donata
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mislim da ti i ne moram naglašavati da biljku zaraženu moraš izolirati jer
suprotno štitastim ušima, vunaste uši su pokretne u svim stadijima razvoja i razmnažavaju se neizmjerno. Prekrivene ženke, koje mogu biti dugačke 3 do 4 mm, nose u sebi oko tristorinjak jajašca.
U prostorijama se ove uši vrlo brzo šire, ako je za zimskih mjeseci sobna temperatura previsoka, a zrak suviše suh.
|
|
oceana
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
znam... sad sam vidjela da je i druga kalanhoa (to jesu kalanhoe, zar ne?) metar od nje, isto zaražena, a i malo je i benjamin pored nje diobio... uh...
|
|
tibor
Mladi grm Pridružen: 26 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 726 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Oceana,
Donata je odlicno dijagnosticirala problem,
ali ako se ne ljuti,malo iz iskustva..
Biljku prvo otusiraj,a vjerujem da bi trenutno najbrze mogla doci do alkohola...
vaticu u ruke.i brisi..list po list..
Sretno
|
|
oceana
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
hvala TIbore...
|
|
Maret@
Nedavno posijan Pridružen: 19 Studeni 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 52 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tibot, treba mi čisti alkohol ili?
|
|
Maret@
Nedavno posijan Pridružen: 19 Studeni 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 52 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tibot=Tibor, sorry izbezumljena sam zbog ove bolesti!!!
|
|
oldLady
Novo sjeme Pridružen: 29 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 10 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Metilni alkohol je dobar (i otrovan za ljude!!!), samo ga nije uvijek lako pronaći. Nekad se prodavao u drogerijama i ljekarnama.
Dobro je, svakako je dobro tuširanje jer će veliki broj buba otići s vodom, ali pazi da ti ne ostanu u zemlji pa nagni vazu. Kalanhou ne treba puno zalijevati jer tada se razvije i plijesan, gljivice. Čak mi se na fotki u prvi mah učinilo da je tako. Ona je poput kaktusa, voli suho jer je sama puna vode u svojim listovima. Javila sam se jer sam htjela napisati nešto novo što sam čula i to s dva kraja svijeta: iz Varaždina i Pule!!! Kažu mi prijateljice da je jako dobro vodu od pranja posuđa uliti u cvijeće . Neznam što da mislim, ali drugo još više me zbunjuje. Kaže mi žena da je dobro par kapi detergenta za suđe uliti u vodu i time prskati napadnuto kućno bilje. Kaže da bube uginu, a cvijeću ništa ne škodi. Malo sam skeptik, ali ipak sam poprskala šefleru koja je dobila štitaste uši. Vidjet ću šta će biti a ako bude uspjeha, javiti ću. Bilo bi mi drago da neki znalac napiše što misli o tom famoznom receptu, tj. primjeni detergenta za posuđe u zaštiti bilja. |
|
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
OldLady, dobrodošla!!!
Koliko se sjećam netko je i na forumu spominjao da sa vodom u koju dodaje sredstvo za pranje suđa šprica sobno bilje. I mene interesira da nam se netko iskusniji javi sa svojim mišljenjem!!! |
|
TeaK
Neukroćena biljka Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
OldLady dobro nam došla , ideja je malo čudna i zato i ja čekam nekoga tko je to možda probao.
|
|
oldLady
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Teak i tebi hvala na dobrodošlici. Baš ste me oraspoložile. A zna se, nama ljubiteljima cvijeća potrebno je tako malo pa da budemo OK. I ja jedva čekam da se javi neki znalac i napiše što zna o ovom čudu.
Ma svašta čujem o detergentu za suđe. Varaždinka prska cvijeće, Puljanka prljavu vodu s detergentom baci u vrt na cvijeće, ja sama svaku masnu mrlju na neurednim sinovim majicama natopim detergentom za suđe, protrljam i bacim u perilicu. Skoro uvijek je OK. |
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
OldLady,dobro došla!
Ovak,što se deterđenta tiče,ja sam prije dvije godine imala neke uši na kaktusima. Malo me frka bilo deterđentom no riskirala sam sa jednim(od njega imam i podmladak)i uspjelo je. Uši su nestale a kaktusu ništa nije bilo.Za sobno cvijeće ne znam jer,hvala Bogu,nemam problema sa napasnicima na njima.Kalanhou sam jednom našpricala i nije joj smetalo.
Eto,to je moje iskustvo, ako pomaže išta
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Možda moje iskustvo pomogne: pošto pušim , a da i sebe malo očistim, koristim duhan koji namočim preko noči u vodi i kad postane tekućina tamnožuta, odlijem - procjedim u plastičnu bocu (danas ima puno onih sa raspršivačem) i tom tekućinom lagano orosim - pošpricam biljke. Naravno, treba paziti na koncentraciju da ne bude prajaka i gdje prskati.... ali uspjeva, a to je samo dokaz koliko je duhan jak i štetan otrov za sve živo.
|
|
oldLady
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da, bravo! Ovo me sjetilo na davni savjet cvjećara u mom poduzeću koji mi se tada nije dopao, ali danas vjerujem da je bio točan. Taj tehničar holtikulture koji je uređivao naš park odavno ne radi, radno mjesto je ugašeno, a on je tko zna gdje. Cetina prijatelju iz Uljanika, ako ovo čitaš pozdravljam te! E, on je meni dao savjet da praznim pepeljare u jednu veću posudu i da opušci skupa s pepelom uvijek budu u vodi. Rekao je da ako tom vodom zalijevamo cvijeće, insekti nikada neće doći jer ih taj miris tjera, a voda truje. Sad ću to ipak probati, koliko god ružno bilo pogledati u količinu opušaka. Jer, ja još uvijek pušim, naročito kad sam nervozna i sama. |
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
vida7hr
Upravo klijam Pridružen: 26 Siječanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 103 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
pozdrav svima! vidim da je zadnja poruka proije vise od godinu dana,
ali se ipak nadam da ce je netko vidjeti.. nego, i ja imam ogroman
problem s tim lisnim usima, potrosila sam 3 boce tog nekog otrova na
biljnojh bazi i onaj neo-permin, ali njih jos uvijek ima. znatno manje,
ali uvijek nadjem pokoju. imam jednu prostoriju u stanu koju ne
koristim pa sam u njoj drzala cvijece, ali u pocetno nisam obracala
paznju i zrak je bio suh i topao i po svemu se rasirilo, otusirala sam
ih, pospricala, sa sanitarom dezinficirala sobu. sve, i sad koji dan
ugledam dvije na crassuli! mislim da su putem zraka dosle iz jedne
tegle koja je bila na balkonu i gdje sam otkrila njihovo leglo. je to
moguce? potamanila sam ih u medjuvremenu. a u dfnevnom boravku imam
sobno bilje i nolinu i upravo na njoj sam otkrila usi. stvarno sam
ocajna. taj sprej za usi je malo skup, 65 kn kosta pa ako mi netko moze
reci nesto vise o ovim domacim pripravcima. sve lijepo pise, ali me
zanima konkretno ovo zaljevanje bilja s mjesavinom opusaka i vode. u
kojem to omjeru mora biti da ne skodi biljki? neki jaci otrovi ne
dolaze u obzir jer imam malu bebu koja sve dira i sve stavlja u usta. i
jos, u kojim sve uvjetim aprezivljavaju te usi, osim u toplom i suhom
zraku? s time da se one hrane sastojcim aiz lista, kak to da su se meni
u tegli sa zemljom razmnozile? ajde molim vas da mi netko pomogne!
previse sam brige i ljubavi uloztila u to cvijece da mi sad sve
propadne ili da, nedaj boze, moram sve baciti!
|
|
Mamaa
Neukroćena biljka Pridružen: 07 Veljača 2009 Status: Offline Bodovi: 4461 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja smrvim u flašu pola litre 3 cigarete (ronhil 100s) i s tim znam špricati
inače za prvu pomoć ti savjetujem presadnju kalanhoe, očisti korjen, nek se osuši do drugog dana i onda ponovno posadi.trebalo bi pomoći
|
|
Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?
|
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |