Echinopsis |
Odgovori ![]() |
Stranica 123> |
Korisnik | |
zmaj ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 08 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 317 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 04 Veljača 2012 u 15:56 |
Echinopsis je rod kaktusa koji je po brojnosti jedan od najvećih rodova, odmah iza Opuntie i Mammillarie. Ovom rod još davno su pripojeni rodovi Helianthocereus, Soehrensia i Pseudolobivia, a u novije vrijeme pripojeni su i rodovi Lobivia, Chamaechereus i Trichocereus. Velika brojnost vrsta je vjerojatno i razlog što je ovaj rod dosta zastupljen u našim kolekcijama.
Ovaj rod je dosta zanimljiv iz tog razloga što je veoma raznolik u veličini i oblicima bodljikavaca. Ima ih od sitnih loptastih do gigantskih drvolikih. Svima je zajedničko karakterističan oblik cvijeta trubastog oblika sa dugom dlakavom cjevčicom. Cvijet nerijetko traje jedan dan, a ponekad zna biti veći od samog tijela kaktusa.Zbog obilne cvatnje ovaj rod se veoma lako i vrlo često križa tako da ima jako puno kultivara. Ovaj rod rasprostranjen je duž Južne Amerike (Mexico, Argentina , Čile , Bolivija , Peru , Brazil , Ekvador , Paragvaj i Urugvaj ). Rastu u područjima gdje je teren pješčan i šljunkovit, kao i u pukotinama stijena gdje ima nataloženog pijeska. Odgovara im uzgoj u jako propusnom supstratu, ljeti obilnije zaljevanje, a zimi ih držati u sasvim suhom supstratu i u suhom prostoru. Sve vrste iz ovog roda imaju velik korijenski sustav tako da ih se ne prakticira cjepit zbog bržeg rasta. Bodljikavcima iz ovog roda u umjerenoj klimi treba osigurati puno sunca, osim za jakih žega kada im je dobro i u blagoj sjeni. U vruče ljetno vrijeme odgovara im rošenje nakon zalaska sunca. Za zimovanje im se preporuča temperatura od 5-10 stupnjeva, te da nema vlage u zraku. U literaturi se često navodi da ovaj rod podnosi i blaže minuse. Ovo su moji E. subdenudata ![]() ![]() Ovaj kaktusić na gornjim slikama je prošle zime oko tjedan dana boravio na 0 stupnjeva i dobio je bjele fleke od hladnoče. N prvoj slici je slikan kad sam ga iznio van, a na drugoj krajem ljeta, vidi se da je živ i tjera mlade izboje na svakom rebru. Ovaj dolje je E. eyriesii. Na prvoj slici sa pupovima par dana prije cvatnje, a na drugoj u noči kad su mu se potpuno otvorili cvjetovi. ![]() ![]() Ovo je E. chamaechereus, poznatiji kao Chamaechereus silvestri ![]() Ovo je jedan od hibrida E. cv. HAKU-YO ![]() Ovo bi bilo predstavljanje roda Echinopsis, pa ako sam što izostavio slobodno komentirajte i nadopunite me |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
administrator ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator ![]() ![]() tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
lijepo opisano. hvala na ovom članku |
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
|
![]() |
|
zmaj ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 08 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 317 |
Admin nema na čemu. Ima još podosta zanimljivih rodova za opisat, a u ove snježne dane bit če vremena za to.
Hvala Mali Kaktus. Meni je za sada cvao samo Eyriesii, star je nekih 6,7 godina. Uz obilnu cvatnju svake godine dao je i puno potomstva. |
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
@mali kaktus me je potjerao sa teme o astrofitumu. Ovo je onaj čuveni „astrofitum“ hoču reći Echinopsis subdenudata. Zmaj, da si slučajno prije otvorio ovu temu o echinopsis - u ja ne bi radio gluposti. ID nije jača strana moga kaktusarenja vidi se iz priloženog ali dobro sada bar znam kamo da premjestim sliku. Echinopsis subdenudata ima krasni cvijet. Ima i jednu karakternu manu – cvijet traje samo jedan dan. |
|
![]() |
|
kamenjar ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 10 Svibanj 2011 Lokacija: Vir Status: Offline Bodovi: 3340 |
jeli i ovo echinopsis (neka me neko utješi da će preživjet snijeg koji ga je pošteno zasuo)
![]() |
|
![]() |
|
Pinus niso to gluposti, događa se kriva identifikacija.
Ja svjima pola neznam imena i nije neki bed. Sa univerzalnim tretmanom svi če preživjeti a to nam je najbitnije. Karakteristika Echinopsisa je da imaju prekrasan veliki cvijet, ali nažalost koji uglavnom traje jedan dan, i to se kod nekih vrsta otvore danju, a kod nekih noču. Kamenjar ovo tvoje je Echinopsis, malo proguglaj koji točno. Ja ti nisam neki ekspert za identifikaciju. Ako je prije smrzavanja zemlja bila potpuno suha ima šanse da opstane jer večina Echinopsisa podnosi blage minuse. Nebi pogrješila da si ga prije snjega prekrila nekim materijalom, jutom ili filcom. |
|
![]() |
|
kamenjar ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 10 Svibanj 2011 Lokacija: Vir Status: Offline Bodovi: 3340 |
na zalost zmaj bili su dva dana pod snijegom i debelim minusom tek treci dan sam uzela deku i bacila preko nekih kaktusa....sreca da je prije toga zemlja bila suha i mene jedino to tjesi ,bilo bi steta da propadnu..evo ih ljetos u cvijetu
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Kamenjar ljepo ih je vidjeti ovako rascvjetane. Ove četri skupine rascvjetanih sigurno su Echinopsisi i bila bi stvarno šteta da propadnu. Najdajmo se da će preživjeti makar i uz manja oštečenja.
|
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Kamenar,tvoje kaktuse sam već davno pohvalila,i ja se nadam da im ova zima neće previše smetati.Ti ih već dugo imaš tako vani posađene?
Monn i tvoji su prekrasni.
|
|
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Voljela bih da i moji mogu biti ovako posađeni kao kod Kamenjar, no zbog neodgovarajućeg podneblja na kojem rastu, moraju biti u cvjetnjacima, koje po zimi spremim ili u stan ili u zavjetrinu.
Mali kaktus - hvala ti, ja znam da i ti imaš krasnih kaktusića koje rado obilzim u tvom vrtu
|
|
![]() |
|
imam ih 3 godine vani,prošle godine je bilo isto par puta minus,i sto je najgore bila je kišna godina ,ured 2 mjeseca ih je prala kiša i hvala bogu prezivili su..sad neznam,brinem se,ova zima je extrem jaka,jučer gledam totalno su smrzli..ipak se nadam da ih necu izgubit mon lijepi su mi tvoji kaktusi |
|
![]() |
|
schumy ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 26 Kolovoz 2011 Status: Offline Bodovi: 465 |
Zmaj, odlično obrađeno, na ovu temu imam još mnogo toga za dodati -po varijetetima koje imam, sada žurim (posao
![]() O ovome rodu kaktusa možemo napisati knjigu koliko ih ima i kakve sve varijetete i podvarijetete imaju! Pozdrav............schumy |
|
**za čistu prirodu i obilje pčelica
|
|
![]() |
|
Schumy hvala na pohvali.
Samo ti dodaj što imaš, tako si samo možemo pomoči kod identifikacije kao i kod održavanja bodljiča. Po najnovijoj specifikaciji ovaj rod broji 129 osnovnih vrsta, a koliko ima variateta i kultivara pitanje je da li to uopče itko zna. |
|
![]() |
|
schumy ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 26 Kolovoz 2011 Status: Offline Bodovi: 465 |
Na temu Echinopsis evo i moga malog doprinosa ovoj temi.
Obradio sam jedan varijetet iz roda a to je echinopsis obrepanda : ROD ECHINOPSIS, VARIJETET ECHNOPSIS OBREPANDA Latinski naziv: ECHINOPSIS OBREPANDA Engleski naziv: VIOLET EASTER LILY CACTUS Narodni naziv: NOĆNA FRAJLA, NOĆNI JEŽIĆ Prirodno stanište biljke: To je kaktus sa izvornim staništem u istočnim planinama Bolivije, i kao i svi kaktusi iz tog podneblja, je mali kaktus koji u punoj zrelosti dostiže oko 15 cm u visinu i oko 18÷20 cm u širinu. Opis biljke: Uobičajeno raste kao usamljena biljka, u prirodnom staništu raste veoma sporo. Sa rastom i starenjem biljke ovaj kaktus poprima svoju uzgojnu formu koja je ponekad okrugla, ponekad bačvasta, a ponekad se i produlji u visinu, što je karakteristika svih ovih kaktusa koji poprimaju oblike ovisno o količini vlage (vode) koja se zatekne na pojedinom staništu ove vrste. Zato je katkad dosta teško odrediti ID ovih kaktusa, ali uz pažljivo promatranje i vizualnu selekciju i to je dostižno….. Uzgojni
oblici:
E. obrepanda je kuglastog do bačvastog
oblika u promjeru naraste u punoj zrelosti do 20 cm, u visinu do 15 cm. Ja imam tri varijeteta: 1.)
Echinopsis obrepanda, ima izrazito blijedo-ljubičasti
cvijet, oblika trube 2.)
Echinopsis subdenudata, ima izrazito
bijeli cvijet, oblika trube duljine oko 3.)
Echinopsis cv. „Phyllis“, ima bijeli
ili blijedo-ljubičasti cvijet, cvate kao truba Moja metoda uzgoja je: Evo galerije slika: ECHINOPSIS OBREPANDA –
VARIJETET A.
Pozdrav.........schumy
|
|
|
|
![]() |
|
Gricka ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 04 Listopad 2010 Status: Offline Bodovi: 1726 |
Raj za oči
![]() ![]() [/QUOTE] |
|
Posegni za suncem, pa iako ne uspiješ, bit ćeš okružen zvijezdama
|
|
![]() |
|
Gricka ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 04 Listopad 2010 Status: Offline Bodovi: 1726 |
Svi redom su vam prelijepi. Prelijepi
![]() |
|
Posegni za suncem, pa iako ne uspiješ, bit ćeš okružen zvijezdama
|
|
![]() |
|
Schumy,ti i Zmaj ste se ozbiljno prihvatili posla
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
Kaktusiću, E. subdenudata ima prelijp ali slab miris kao što sam opisao gore za njezinog rođaka E. obrepandu. Cvijet subdenudate "puca" odmah iza ponoći ili u rano jutro (zoru) i tada ga pomiriši, uočit ćes doduše slab ali opojan miris..... Gricka, imaš pravo ovaj nasad kamenjara u "pustinjskoj idili" je zaista - raj za oči. Pozdrav..........schumy |
|
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |