Začinsko bilje - sadite li i koje? |
Odgovori | Stranica 123 4> |
Korisnik | |
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 30 Ožujak 2007 u 22:23 |
Sadite li začinsko,i koje, bilje u cvjetnjaku? Ja obožavam začinsko bilje,od vlasca,majčine dušice posebno,kadulje,ružmarin,lavanda(uspjeva i kod nas)matičnjak....sve to sadim sa ostalim biljkama pomješano,čitala sam negdje da one pomažu ostalom cvijeću.(Tjeraju razne štetočine i sl.naći ću članak pa ću reči točno)
Od majčine dušice sam napravila "rubnike"(vidi se na slici dvorišta,uz pločnik,one biljke kojih ima već skoro na pola pločnika).kad mi predaleko ode na pločnik samo ju porežem.Idealna je za tako nešto,ma koliko ju rezali ona raste i dalje)
|
|
Sponzorirani linkovi | |
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja sam juce posijala sjeme lavande pa cemo vidjeti hoce li uspjeti
|
|
Cvijetić
Novo sjeme Pridružen: 09 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 37 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
imam ružmarin i olavandu posaditu u vrt. višezbog mirisa i ugožaja u vrt a ne kao začin. obožavam taj piris preko ljeta, kada sunce zapekne a vjetar ga nosi uokolo.
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
smjc,nitko ne voli tako lijepe biljke.ma vidite ih samo
Ažurirao shasha - 25 Travanj 2007 u 19:54 |
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ma ne vidimo ih shasha
|
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
vidjela sam stalaze ali ove biljkice ne mogu
mozda je nesto do mene |
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A ja se danas naslikala toliko,a vi ništa ne vidite
|
|
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo majčina dušica!! |
|
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Shasha evo sad su vidljive!!!
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mislim da sam skužila dobru veličinu(jesam genije)konačno,ko zna do kad
|
|
artemisia
Upravo klijam Pridružen: 25 Travanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 137 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo jedan skroman prilog ovom forumu. Obožavam začinsko bilje i sijem ga i sadim i u lončiće i u vrt. Tu se može naći vlasca, timijana, majorana, mente, melise, ružmarina, lavande, kadulje, bosiljka, korijandera, peršina, čubra, origana - a moja najveća želja je da mi napokon nikne i ESTRAGON. Ta želja me dovela i do ovog foruma jer sam u potrazi za savjetima, prijedlozima i inim u vezi uzgoja estragona. Negdje sam pročitala da je uzgoj estragona kod nas gotovo zanemariv, a kao jedan od razloga je njegovo teško razmnožavanje. Sjemena gotovo da i nema pa preporučuju razmnožavanje reznicama. Kako doći do reznice ako nema matične biljčice?!
No, mojoj sreći nije bilo kraja kad sam nabasala na sjeme estragona (usred Peveca) i lakomo kupila 5 (PET) paketića!!!
Jedan sam odmah posijala u teglicu na prozorčiću, drugi sam nakon 15-ak dana posijala u tegletinu s ostalim začinskim biljem, a treći sam posijala direktno u vrt između ostalih biljčica. I prošlo je već više mjesec dana, a ni na jednom mjestu nije nikla ni jedna jedina biljčica!!!
Još imam u rezervi ona preostala 2 paketića sjemena ali pitam: zna li netko neki trik iz vlastitog iskustva u uzgoju estragona?
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Artemisia,nisam ni znala da se estragon može saditi,ne znam ni kako ta biljka izgleda.Sutra sam ja u pevecu i ganjam sjeme.Ako ga ne nađem,reci mi jel to sitno sjeme,ko metvica recimo?Ima sjemenja kojemu treba dugo da nikne,možda je i on među njima.Nadaj se da će jednom proklijati
|
|
artemisia
Upravo klijam Pridružen: 25 Travanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 137 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sjeme koje sam kupila je sitno, da baš kao bosiljak, metvica... A sama biljka estragona bi trebala narasti čak i do 1m visine, ima uske, šiljaste i jako, jako aromatične listiće koji su najbolji i najaromatičniji mladi, prije cvatnje. Kako cvate ne znam, ali cvate i stvara sjeme.
|
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
jos mi ni jedna lavanda nije nikla
koliko im treba da isklijaju na toplom su i redovno ih po malo zaljevam |
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne znam dina,ja lavandu reznicama rasađujem.Nikad nisam sijala.
Estragon nigdje nisam našla kod nas a baš bi ga sad i ja sijala.E da Anqi,rosopas ne sadim.Koliko sam čitala to je više korov koji svuda raste.Ok vjerojatno ima i za vrtove neki "blaži" kultivar no ja ne znam.Gdje ti to nabaviš Anqi?
|
|
angi
Odrastao grm Pridružen: 02 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1139 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dina, ja sam kupila malu lavandicu kao i ostale cvijetiće za presadu, i odlično raste a već i stabljike sa pupovima rastu tako da nestrpljivo čekam njen cvat, ako treba da ti pošaljem koju?
Rospoas traži jedna moja prijateljica,
čula je da su listovi ljekoviti pa sam krenula u potragu za tom biljkom ,
malo sam na internetu čitala kako izgleda a s obzirom da je ljekovita pomislila sam da je možda netko i ima u svom vrtu ?
|
|
Nina
Već proklijao Pridružen: 30 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 233 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja sam danas uzela sjeme vlasca (obožavam ga kao dodatak jelima) i origana. vlasac je imala moja svekrva u vrtu i bio je dobar, nadam se da će i u saksiji, jer bih voljela svoj balkon obogatiti i sa začinskim biljkama, a za origano nemam nikakvog iskustva. sadi li ga tko u saksije?
kadulju sam isto vidjela, ali sam je odlučila ne sijati, nego presaditi onu koja raste na brdu Križevac u Međugorju.
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Origano siješ ko i ostale biljke,u teglu.Barem ga ja tako sijem.Kad naraste možeš ga rasaditi ili samo prorijediti.
|
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dina, ja sam kupila malu lavandicu kao i ostale cvijetiće za presadu, i odlično raste a već i stabljike sa pupovima rastu tako da nestrpljivo čekam njen cvat, ako treba da ti pošaljem koju?
hvala ti ali odoh sutra u OBI navodno da su dobili rasade svega i svacega pa cu potraziti u svakom slucaju hvala |
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
nisam nasla lavandu
ali zato sam uzela novo sjeme lavande i origano pa cu probati ponovo |
|
Odgovori | Stranica 123 4> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |