Zlatna trubica – allamanda cathartica |
Odgovori ![]() |
Stranica 123 5> |
Korisnik | |
Tanja 20 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 20 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 294 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 06 Veljača 2011 u 18:55 |
Alamanda katartika-lat.allamanda chatartica je tropska biljka penjačica s naročito lijepim žutim cvijetovima u obliku vrčića.
Veliki cvjetovi su otrovni. Radi toga treba malu djecu a i kućne ljubimce daleko držati od ovoga cvijeta. Ima i nekih sorti koje gušće rastu. Te bi sorte bile prikladnije za sobne biljke, ali se nažalost mogu vrlo rijetko razmnožavati reznicama. Ako biljci odgovaraju životni uvijeti, može stvarati velike izboje koji se mogu voditi po štapićima utaknutima okolo u cvjetnjak. Alamanda podnosi dosta sunca. Na istočnom prozoru je ne moramo sjeniti, ali ako stoji na južnoj strani, ne smijemo to za najtoplijih podnevnih sati nikako propustiti.
Biljka traži vlažan zrak. Naročito prije nego što biljka procvate treba velike listove svakodnevno prskati mlakom vodom. Korijenovu balu treba umjereno vlažiti. Razmnožavanje reznicama nije jednostavno no ipak se može pokušati. Mlade izboje duljine cca 10cm utaknite u cvjetnjak s pjeskovitom zemljom. Na to se stavi plastična vrećica ili odgovarajuće stakleno zvono. Čim izboji stvore korjenčiće, treba svaku biljku posaditi zasebno. Najbolje je upotrijebiti zemlju za cvijeće kojoj treba dodati nešto gline ili ilovače. Nakon toga treba biljku uzgajati u normalno zagrijavanoj prostoriji. Takva biljka može već u ljetu bit u punom cvatu. Nakon cvatnje zimi dolazi period mirovanja, a rano u proljeće treba prikratiti preduge izboje. Ova biljka osim zimi podnosi dosta gnojiva, pa je ne zaboravite gnojiti tjedno jedanput. |
|
"Velika srca vole, dok mala traže da budu voljena"
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Zelenka ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 26 Listopad 2010 Status: Offline Bodovi: 207 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Predivna je!
|
|
![]() |
|
FLORAMYE ![]() Odrastao grm ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 14 Siječanj 2011 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1334 |
Prekrasna biljka!!!!!!!!!
|
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
stvarno je divna, prvi put je vidim
jesi je dobila kao formiranu biljku ili si je uzgojila iz reznice/sjemena? |
|
![]() |
|
Free ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 18 Travanj 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 5914 |
Alamanda ti je uistinu atraktivna. ![]() U pozadini slike sam snimila albiciju pa sam te smjestila u krajeve koje ljeti posječujemo!! Da li sam u pravu? Živiš blizu mora? Ako se prikračuje nakon zime, da li si odrezane grančice pokušala sama zakorijeniti!Bilo bi šteta ne pokušati! ![]() Kada si slikala tu slikicu? Bilo bi prekrasno da ti je u ovakvom stanju provela zimu i sada čeka orezivanje !!! (malo prevelike želje za biljku tropskih krajeva). Hvala na prekrasnoj slici jako atraktivne penjačice! ![]() |
|
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode
|
|
![]() |
|
Lilly ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 09 Veljača 2009 Status: Offline Bodovi: 1503 |
Preljepa je!!!! posebno zato što je žuta....
|
|
![]() |
|
Yoyo1 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Veljača 2011 Status: Offline Bodovi: 426 |
Prekrasna je.
|
|
![]() |
|
dijana7566 ![]() Neukroćena biljka ![]() DONATOR Pridružen: 25 Veljača 2011 Lokacija: Osijek Status: Offline Bodovi: 3643 |
sad sam tek naletila na ovu temu. moram ti priznati da je ovo prekrasna biljcica.Nesjecam se dali sam je vidjela uzivo,
|
|
![]() |
|
wizardica ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 21 Ožujak 2011 Lokacija: od vamo...tamo Status: Offline Bodovi: 2140 |
Bože mili kako je lijepa puzavica , slići mi na tekomu, jooooj i to ide u favorite.
![]() |
|
Lažna prijateljica: Zlo koje vam tapše po ramenu
|
|
![]() |
|
Gricka ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 04 Listopad 2010 Status: Offline Bodovi: 1726 |
Prelijepa je Tanja 20. Meni cvijet sliči na cvijet dipladenije. Usput čula sam da i njih ima žutih..
![]() |
|
![]() |
|
Fatka ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 829 |
Da li je neko sijao ovu ljepoticu i kako se to radi?
|
|
![]() |
|
Kiki-ko? ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 10 Veljača 2010 Status: Offline Bodovi: 6667 |
Divna je .Stvarno cvijet liči na tekomin. |
|
Da imam rep mahala bi s njim
|
|
![]() |
|
Fatka ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 829 |
Ja sam sijala ali mi sjeme istruli.Pokusavala sam svakako ali bez uspjeha.Imam jos par sjemenki i kontam kako da postupim da mi nikne.
|
|
![]() |
|
Free ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 18 Travanj 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 5914 |
Fatka, a da tamo gdje si skupila sjemenke uzmeš koju reznicu, i probaš zakorijeniti!! Ako ti je u blizini, lijepo molim, jednu grančicu za mene, ako ti neće biti teško!! A ako ti nije blizu, onda ćemo samo gledat sličicu!!!
|
|
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode
|
|
![]() |
|
Nema u mojoj blizini tako nesto lijepo.Kupila sam sjeme preko ebay-a.
|
|
![]() |
|
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
Jako, jako lijepo!!!
|
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
Malo sam prosurfala po eBay-u ali bez uspjeha, ima samo velika sadnica
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
bebolina, kako nisi nasla, pa ima i crvenih i roze, zuti, ma da se razbolis.
Idi na Ebay u ukucaj allamanda pa ces vidjeti, evo bas sam sada gledala. |
|
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica 123 5> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |