Bušin - cistus |
Odgovori ![]() |
Stranica 12> |
Korisnik | |
lijepa cura ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 02 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 22 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 13 Svibanj 2010 u 18:19 |
Danas sam u Kaliji vidjela sadnice bušina. Znam da se koristi za njegu zrele kože, protiv bora..., ali zna li netko kako od biljke napraviti neki pripravak?
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Općenito se iz biljke izvlače aktivne tvari maceriranjem t.j. močenjem biljke u alkoholu ili ulju.Ako se macerira u alkoholu on nije dobar za kožu, posebno suhu, zrelu ali se zato alkohol može ispariti tako da ostane sama suha tvar koja se onda može dodati u neki gotovi preparat ili home-made kremu.
To je jedna mogućnost. Može se macerirati u ulju.Da bi se pospješila maceracija posuda s biljem i uljem se drži u toploj vodi na temperaturi do 70° određeno vrijeme. Macerat se procijedi i od tog ulja napravi krema. Bušina kod nas ima na svakom koraku s bijelim i roza cvijetom. Stavit ću slike uskoro. Ali koji djelovi biljke su ljekoviti? |
|
![]() |
|
Lantana ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
Evo jednog linka na kojem pišu upute.
http://www.etericnaulja.net/etericna-ulja/busin-labdanum-cistus.html Po Braču ima puno ovog ljubičastog i ja sam ga presadila u vrt, ali bijelog još nisam našla, a navodno je bijeli najljekovitiji i to Cistus ladanifer Evo moga - Cistus albidus ![]() ![]() Cistus ladanifer ![]() |
|
život je more
|
|
![]() |
|
makk ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Siječanj 2010 Status: Offline Bodovi: 1162 |
Baš me interesuje koja je to biljka.
Kad je riječ o suhoj i "zreloj" koži, odmah se prepoznam.... |
|
![]() |
|
makk ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Siječanj 2010 Status: Offline Bodovi: 1162 |
Hvala Lantana. Jako lijepa biljka. Upravo sam sinoć na netu gledala ponudu sjemena, ali sam se ipak odlučila za nešto drugo, jer mi je to ipak dugotrajan proces.
|
|
![]() |
|
minimode ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 23 Siječanj 2009 Status: Offline Bodovi: 1418 |
a zato se jedno mjesto na južnoj strani Čiova zovu Bušinci, uvjek sam se mislila odakle to
![]() |
|
«Ljudi se doživljavaju previše ozbiljno. To je nasljedni grijeh. Da su se pećinski ljudi više smijali, vjerovatno bi svjetska povijest drugačije izgledala.»
O. Wilde |
|
![]() |
|
lijepa cura ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 02 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 22 |
a macerira se svježi ili suhi list? I u kojem omjeru?
ovaj bušin u Kaliji je žuti
|
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Macerira se svježa biljka tako da se usitni, napuni tegla, nenatiskano do 1-2 cm ispod ruba tegle i zalije rakijom ili maslinovim uljem, zavisno želite li tinkturu ili uljni macerat.Drži se na toplom 4-5 tjedana (ulje ne na suncu, rakija može ) zatim se procijedi kroz lanenu krpu.
Ovoga sam slikala neki dan na visoravni, cca 500m nadmorske visine. Čista netaknuta priroda.nisam ga brala ali hoću.Probat ću napravit kremu od njega: ![]() |
|
![]() |
|
Hvala Fermina-Daza! Još me zanima, ako može, kako se dalje korist tinktura, a kako uljni macerat?
|
|
![]() |
|
Od bušina nisam pravila ništa ali kako imam zrelu (da ne kažem prezrelu ) kožu možda i to probam.
Pa, dobar uljni macerat se može direktno nanositi na kožu lica ili bi ga dodala malo u neku svoju kremu. Ili bi od njega napravila kremu?! Ali kako ja nikad ne pravim kreme s jednom travom nego najmanje 5-6 možda bušin bude još jedna biljka koju ću dodati u sljedećem kemijanju. ![]() Bit će to krema za suhu, zrelu ( i prezrelu ) kožu. |
|
![]() |
|
Pokušat ću i ja. Hvala! Za sad koristim makadamiju s eteričnim uljem bušina i hidrolat bušina.
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Da li su kreme napravljene i kakve su u primjeni? ...vrlo sam se zainteresirala za biljku jer je precesta kod nas a jos tako ljekovita za kozu...superrrr....
Prezrela
![]() |
|
![]() |
|
Treba naći Cistus ladanifer pa onda krećemo u proizvodnju
![]() i borbu protiv bora. |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
.....treba doznati da li ladanifer raste kod nas...nasla sam da raste u Spanjolskoj, j. Francuskoj.....
|
|
![]() |
|
Karmela ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 34 |
u rasadnuku u splitu sam kupila ladanifer, posadila, primio se i raste
|
|
![]() |
|
To mi je super za čuti.
Volila bih ga imati u vrtu da ga mogu prepoznati u prirodi ako ga ima. U kojem rasadniku, Karmela? |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Hej, fermina, manči jel ovakav list? .... ovu biljku slikala u 3 mj na Cresu.....
![]() |
|
http://studio-martina-natura.hr/
|
|
![]() |
|
......vrlo, vrlo blizu....moglo bi biti....
|
|
![]() |
|
Lantana ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
Ja sam nekidan izgulila po Braču nekoliko, ali neznam koje je boje, listovi su ovakvi kao na slici, trebat ću bpotražiti u proljeće kad procvjetaju.
|
|
život je more
|
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
hej lantana, jesu listovi kao na ovoj mojoj slici ili tvojoj?.... imam sad cca između 6 i 7 000 fotografija biljaka ...ali svaku znam gdje sam ju slkala i zapamtim ju da ju imam, kako izgleda ( bar mi za to mozak dobro radi... :)))))))) samo mi je poslje problem naći ju.... imam negdje i jednu ( još ju nisam uspječa iskopati) od prije 4 godine pod velebitom slikala, tad pomislila da je bušin.............. šta misliš da li je ovo?
|
|
http://studio-martina-natura.hr/
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |