Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Začinsko i ljekovito bilje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Kardamom (Elettaria cardamomum)
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Kardamom (Elettaria cardamomum)

 Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
Božikovine View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 28 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 13142
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Kardamom (Elettaria cardamomum)
    Objavljeno: 27 Travanj 2010 u 10:38


Kardamom - indijski začin, najskuplji na svijetu poslije šafrana

Kardamom (Elettaria cardamomum) je većini ljudi poznat samo kao egzotični začin za kolače i peciva. Tek se odnedavno uzgaja kao sobna biljka, jer bujno i raštrkano lišće unosi posebnu živost u prostor. Kardamom je jedan od najskupljih začina u svijetu, veoma je omiljen u Indiji, a dosta se koristi i u Rusiji i Švedskoj. Najčešće se prodaje mljeven, u prahu, ili kao jedan od sastojaka curry mješavina. Njime se začinjavaju jela od mesa i povrća, u Švedskoj prave posebne pogačice sa kardamomom, a arapski narodi često njime začinjavaju jaku crnu kafu. Ovaj začin je veoma pogodan za pravljenje aromatičnih mješavina, takozvanih ‘masala’, koje se često koriste u indijskoj kuhinji. Pored šafrana, ovo je najskuplji začin na svijetu.

Uzgoj

Kardamom je višegodišnja biljka koja naraste i do tri metra. Na dugim uspravnim peteljkama nosi kopljaste listove dužine 30 do 60 cm. Ima bijele cvjetove s usnom koja je plava s bijelim prugama i žutim rubom. Budući da uspijevaju u sjenovitim šumskim područjima, s prosječnim oborinama od 3,5 m i prosječnom temperaturom od 23oC, nije ih lako uzgajati ni brati pa je to razlog njihovoj visokoj cijeni. U sobnim uslovima kardamom uglavnom dostigne jedva nešto više od pola metra. Cvjetanje je moguće dočekati samo u svijetlom, potpuno zagrijanom stakleniku. Međutim, i bez cvjetova ova je biljka iz porodice đumbira vrlo lijep ukras. Kod povoljnih uslova iz korjenovih rizoma neprekidno izbijaju novi listovi pa biljka postaje sve bujnija. Primjerci koji vremenom postanu prebujni lako se mogu podijeliti.

Ljekovitost

Kardamom stimulira probavu i koristi se za smirenje u slučaju nadutosti. Travari ga često kombiniraju sa gorkim lijekovima pa ga koriste za sprečavanje grčeva kod uzimanja laksativa.

U kulinarstvu

Tobolac sa sjemenkama koristi se kao začin češće nego pojedinačne sjemenke. Sjemenke mogu biti zelene (ili izbijeljene) ili crne, koje imaju jaču aromu od zelenih, pa se koriste najviše crne. Za najbolju aromu, naribajte crne sjemenke tik pred upotrebu, a dodaju se jelima kao što su curry i razna druga indijska jela (biryanis, pilaus, dals itd.). Može ga se nabaviti u indijskim trgovinama ili onim sa tropskim začinima.

Tekst ie preuzet s www.gusto.ba
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
Lavandablue View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 25 Travanj 2008
Lokacija: Yugoslavia
Status: Offline
Bodovi: 601
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lavandablue Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Svibanj 2011 u 14:44
 
Zaista je skup zacin. Koristi se i u poslastičarstvu za kolačiće.
 
Ali nisam znala da se može uzgajati kao sobna biljka i to me sad bas zainteresovalo.
 
Pošto ovde Božikovine nije navela, zna li neko da li Kardamon raste možda iz lukovice?
 
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.