Jetrenka - Hepatica |
Odgovori ![]() |
Korisnik | |
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 25 Siječanj 2010 u 22:24 |
Hepatica - jetrenka je zimzelena trajnica za polusjenovite i sjenovite položaje - između grmova i stabala.
Ima ih više vrsta. Kod nas je samonikla u bjelogoričnim šumama H. Nobilis (npr. u okolici Samobora), koja cvati u 3. i 4. mj. prekrasnim plavim cvijetovima.
Jetrenke mogu imati cvijetove bijele, plave, plavolila i roza boje.
H. Transsylvanica cvati već u 2. mj. krupnijim cvijetovima, bujnijeg je rasta i manje zahtjevna od naše domaće.
Europska "Roter Zwerg" je rozacrvena.
Japanske sorte imaju prekrasne cvijetove, jednostavne, polupune ili pune, bijele, roza, plave, plavolila pa čak i žute - ali ne podnose našu kontinentalnu zimu.
Uspijeva na vapnenastom, humusom bogatom, umjereno vlažnom tlu.
Gnojiti ju u kasnu jesen zrelim kompostom.
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Žao mi je što ne znam tko je donio ovu prekrasnu biljku na jučerašnju kavu, ali kad sam ja vidjela te nježne plave cvjetove, nije bilo šanse da je s nekim podjelim. Drage moji ne mogu baš reći da mi je žao što sam vam je otela "ispred nosa", ali ja sam jednostavno morala to imati.
Slikica slijedi kad je posadim!
Hvala nekome..... čija je......bila!
![]() |
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
antun007 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 1709 |
Ima jetrenki u šumi kod mene...
|
|
Zašto volim kaktuse?Nikom ne daju da ih ljube.
|
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Triša, uz još neke biljke ja sam donijela i jetrenke i želim da ti budu lijepe i da puno cvjetaju. Meni su to prekrasne biljčice. |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Vau super je, na slici ne izgleda tako, ali tek je posađena, već sutra će ona dignuti glavice.
![]() |
|
RIJEKA
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
....da li je ta "oteta ljepotica" kultivar ili nassa sumska?
...imala sam je prilike vidjeti u okolici Zg, divna boja...
|
|
![]() |
|
Manči je to je "oteta ljepotica" kakvo si joj dobro ime nadjenula- sada ću je tako zvati. Prve su slike predivne i takva je ona, čekaj koji dan da se oporavi od puta i presađivanja i otimačine.
![]() |
|
RIJEKA
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
triša za prekrasnu biljčicu si se izborila
i ja sam joj se divila proljetos na plitvicama, nisam znala o kojem se cvjetiću radi - do nedavno |
|
![]() |
|
Manči, to je naša samonikla Hepatica nobilis - sestrica one moje gore na slici. Inače joj je dom bio samoborsko gorje. |
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
....aha, dobro, tako sam i mislila, bilo mi cudno da je kultivar a izgleda kao sumska....
![]() |
|
![]() |
|
mirjana44 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 20 Siječanj 2012 Status: Offline Bodovi: 2 |
Već se dugo vremena mučim gdje i kako nabaviti sadnicu jetrenke,
molim za pomoć |
|
![]() |
|
gospina trava ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
u prirodi je zaštičena, prema tome oprez! Nisam je vidjela za kupiti.
|
|
![]() |
|
mirjana44 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 20 Siječanj 2012 Status: Offline Bodovi: 2 |
poznato mi je da je to zaštićena biljka, možda je neko ima posađeno u vrtu
pa da mi malo ustupi |
|
![]() |
|
Maggie ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 07 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 243 |
http://www.cvijet.info/trajnice/biljka_jetrenka___hepatica_nobilis/5809.aspx
Kakva su vaša iskustva s ovim cvjetićem? Gdje ste ga u Zagrebu kupili? |
|
![]() |
|
Mira K ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Slika je sa neta... Prekrasna je trajnica!
![]() |
|
Rijeka
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
|
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |