Zdraljevina - melilotus officinalis |
Odgovori |
Korisnik | |
cenarius
Upravo klijam Pridružen: 07 Rujan 2009 Status: Offline Bodovi: 116 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 01 Prosinac 2009 u 16:05 |
Zdraljevina raste pored puteva i na zapustenim mestima.
Smatra se da su za njeno delovanje najodgovorniji kumarini. Koristi se interno i spolja kod bolova i osecaja tezine u nogama, oticanja nogu, prosirenih vena. Spolja kod modrica, uganuca i kod ujeda insekata. Za internu primenu se uzima 0,25-1 g droge, do tri puta dnevno. Ne bi trebalo da se koristi ako je pacijent osetljiv na neki od sastojaka biljke, ako koristi antikoagulantnu terapiju, i kod onih sa obolelom jetrom. |
|
Korov je biljka cije vrline jos nisu otkrivene!!!
|
|
Sponzorirani linkovi | |
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam puno obveza i vrlo rijetko stignem baciti pogled pa samo na brzinu: ovdje je priča o ŽUTOM KOKOTCU .... to je hrvatski naziv, godinama radim prepatrate i od njega i od Bijelog kokotca ( melilotus alba) koji je opasniji za internu upotrebu i ima drugu kemisjku promjenu.
Žuti kokotac je vrlo važno brati van naselja, raste doslovno svugdje pa tako i na čistim rubovima šuma, moguća je alergija na njega, djeluje sedatativno pa se koristi i kod nesanice, vrlo dobro djeluje na sve oblike prekomjernog nakupljanja međustanične tekućine, kapilarni i venski sustav a kositan je i kao dobar dermetik. Osobno ga najviše preferiram za spravljanje gelova kojima se tretira nakupljanje limfe po tijelu i razni endemi kao i venska aktivnost.
Istina, kao i kod većine biljaka postoji moguća opsanost od interakcije sa ljekovima , tako se pripravci žutog kokotca NIKAKO ne smiju koristiti u niti jednom obliku ako se uzimaju pripravci antikoagulenskog djelovanja ( npr Marivin)
|
|
cenarius
Upravo klijam Pridružen: 07 Rujan 2009 Status: Offline Bodovi: 116 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Griva, a da li se melilotus alba koristi u iste svrhe? I stvarno moram da te pohvalim, jer uvek doneses nesto novo,i fino objasnis neke stvari. Posebno je dobro za temu i kad neko pise o
svojim iskustvima sa biljkom, i zato jos jedan plus
|
|
Korov je biljka cije vrline jos nisu otkrivene!!!
|
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav!
Bijeli kokotac se ne koristi u iste svrhe ali o tome kako se i šta on koristi ne bih pisala jer je i kod običih "ljekovitih biljaka" dovoljno mogućih stupica i nuspojava pa mislim da je nepotrebno toj velikoj množini dodavati još neke opasniej ljekovite biljke. Ma nije centarius da baš objasnim dobro jer sam u stisci sa vremenom u zadnje vriojeme pa ponekad kad čitam šta sam sama napisala ..ni onda ne znam šta j pjesnik htio reći :) p.s. ja isključivo pišem samo o biljkama koje sama koristim i radim preparate od njih, one koje ne berem i ne koristim o njima nite ne pišem... ali berem i koristim zaista puno toga.... ali zato imam i jako puno ograda ( jer znam množinu mogućiuh nuspojava)...a i malo vremena... :( |
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |