Noćurak, pupoljka - Oenothera biennis |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
iris
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 22 Lipanj 2009 u 13:44 |
slikica od Otok
Latinski naziv: Oenothera biennis
Narodni naziv: noćurak, pupoljka Sadnja: u proljeće
Visina: oko 60 cm ali neki primjerci mogu narasti i puno višlji
Oblik: grmolik Cvjetanje: cvijet traje jedan dan ali stalno se otvaraju novi popovi Boje: žuta Razmnožavanje: Prihrana i zaštita: Položaj: sunćan ili polusunćan Vrt ili posuda: vrt Ostalo: biljka je ljekovita jedan dobar link o noćurku : http://www.nezavisne.com/mojdom/vijesti/21149/Univerzalni-kraljevski-lijek.html
a sad me nadopunite
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bravo Iris, prekrasan je cvijet. Od ove godine imam ga i ja, lani sam malu biljku dobila od susjede u vikendici i sada imam veliki grm, visok preko metar i prilično razgranat. Trajnica je, a ja ga još isam prihranjivala, vjerojatno bi trebalo. Meni je fascinantno otvaranje njegovih cvjetova. U sumrak se "bučno" pupoljci pretvaraju u cvjetove i to možete pratiti prostim okom, što je dosta rijetko kod cvjeta. Šteta što cvijet traje samo jedan dan. |
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
Mamaa
Neukroćena biljka Pridružen: 07 Veljača 2009 Status: Offline Bodovi: 4461 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Često ga možemo naći i uz puteve, kanale, nasipe, na kamenitom i pješčanom tlu..-posvuda.
Žuti noćurak potječe iz Sjeverne Amerike a u 17 stoljeću je prenijet prvo u Englesku, da bi se potom raširio zaista posvuda. Ispočetka je uzgajan kao ukrasna biljka, zatim kao jestiva biljka (korijen) te na kraju kao ljekovita (tada se koristio za liječenje rana i prehlada. I danas se koristi u medicini -posebno je poznato ulje žutog noćurka (kod PMS-a, koristan je u odvikavanju od alkohola jer posredno smanjuje želju za pićem(alkoholom).Smanjuje mogućnost komplikacija kod šećerne bolesti, usporava proces starenja...) Totalno nezahtjevan i zaista ukras svakog vrta. Evo mojeg: |
|
Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?
|
|
Mamaa
Neukroćena biljka Pridružen: 07 Veljača 2009 Status: Offline Bodovi: 4461 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
S obzirom da se cvijetovi otvaraju predveće i traju jedan dan- ne brinite bogato cvate pa se to ni ne primjeti ima "zeznute" sjemenke koje zahtijevaju dosta truda za sakupiti-ako želite sakupljati sjeme- foto zapis:
cvijet noćurka primjer grančica sa sjemenom: sjeme noćurka: Nadam se da je od pomoći |
|
Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam sjemenki koliko želite, ali nije stvar u tome.
Moj je noćurak visok preko 1,5 m, a u biti me zanima što kada prestane cvasti. Dali ga ošišati, jer sada već počinje biti neugledan.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
rain
Mladi grm Pridružen: 09 Prosinac 2008 Status: Offline Bodovi: 953 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ako je noćurak postao neugledan i više ne cvate,a pri zemlji je narasla rozeta novog lišća, možeš ga orezati,ostavi samo to prizemno lišće.Inače,ima i oenothera koje nisu žute,npr Oenothera Sisky you,koja ima prekrasne bijelo-roze cvjetiće,promjera 5-6cm i stvara niski grmić,cvate cijelo ljeto sa malim prekidima.Ili oenothera caespitoza,sićušan grmić sa bijelim ili rozim cvjetićima.Jako lijepe su i dugocvjetne oenothere.
|
|
gospina trava
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Noćurak, Pupoljka Žuti noćurak (lat. oenothera biennis) nije samo ljekovita biljka jestivog korijena, mladih listova i prvi lijek protiv pijančenja, već je i ukrasno cvijeće koje uvene čim ga opraše moljci. Latinski naziv ovoj biljci dao je grčki povjesničar i biolog Teofrast još 300. godine p.n.e. jer njen korijen, ako se jede, smanjuje želju za vinom i drugim alkoholnim pićem. Upravo to i znači njeno ime - lovac na vino. Noćurak je višegodišnja zeljasta biljka grmolikog oblika. Prosječna visina je oko 60 centimetara, ali može narasti i do dva metra. Ima nasuprotne jajasto-šiljaste listove, od kojih su donji s peteljkama, a gornji sjedeći. Predivni žuti cvjetovi otvaraju se tek u mraku, privlače brojne noćne insekte, i ostaju otvoreni tokom čitave noći. Prije nego što sunce izađe, cvijeće će uvenuti, a već će sljedeće večeri novi cvjetovi k Smatra se da samo pola kilograma ove biljke daje više snage nego 100 kilograma govedine. Zato se kuhani korijen noćurka preporučuje bolesnicima. Korijen, unutra žut, a izvana bijele boje, koristi se sirov ili skuhan. Opran i očišćen korijen isjeckajte na tanke kolutove i kuhajte u posoljenoj vodi ili goveđoj juhi 20 do 30 minuta, dok ne omekša. Možete ga poslužiti kao predjelo ili kao prilog, a začinjen uljem i octom može da bude i salata. Svjež korijen možete ukiseliti kao turšiju ili dodavati u salate od svježeg povrća. Sjeme se koristi za kolače, poput maka. Listovi mogu da se skuhaju kao varivo ili pripreme kao salata. Jestivi su samo mladi prizemni listovi, dok oni sa stabljike nisu. ras Tek osamdesetih godina prošlog stoljeća potvrđeno je da ulje sjemena noćurka sadrži oko 70 odsto nezasićenih masnih kiselina, od čega 10 odsto čini gama-linolenska kiselina. Ovaj podatak je preko noći učinio ovu biljku jako popularnom. Gama-linolenska kiselina, naime, jača imunološki sistem, regulira sintezu i sekreciju hormona i štiti ćelije od oštećenja i prijevremenog starenja. Kako nijedna druga biljka ne sadrži ovu kiselinu u tako velikoj količini, noćurak se smatra njenim najbogatijim izvorom. Dišni organi - listovi ublažavaju kašalj i pomažu kod prehlade, gripa, upale grla i krajnika, bronhitisa i astme. Krv - ulje ove biljke "čisti" krv, spušta rzinu mokraćne kiseline i kolesterola u krvi, poboljšava cirkulaciju i smanjuje visok krvni tlak . Crijeva - listovi noćurka zaustavljaju proljev. Ženske bolesti - ulje pomaže i kod predmenstrualnih tegoba i kod onih u menopauzi. Kosti i zglobovi - ulje se preporučuje onima koji pate od reume, artritisa i gihta. Duševne bolesti - kod stresa, nervoze i depresije pomaže ulje noćurka, a i smanjuje želju za alkoholom. Živci - smatra se da ulje ove biljke zaustavlja degenerativne promjene kod oboljelih od multiple skleroze. Koža - kod nadražene i upaljene kože, neurodermatitisa, akni, lišaja, psorijaze, gnojnih upala kože, čireva i rana pomaže ulje noćurka. |
|
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
bina
Već proklijao Pridružen: 09 Lipanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 164 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
hvala na jscrpnim podacima, nisam znala da je tako ljekovita i ja ju imam.....
|
|
Uz cvijeće i život je ljepši
|
|
damir 64
Novo sjeme Pridružen: 08 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 2 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdravljam vrijedne forumašice i forumaše!
Nov sam na ovom forumu kojeg još nisam uspio prelistati do kraja ali ima vremena. Zanima me ovaj lijepi cvijet i malo me ponukalo kad sam vidio sjemenku noćurka objevljenog na ovim stranicama. naime u prirodi je ono u čahuricama ili sam ja nešta pomiješao. Usput volio bih kada bi mi netko poklonio par sjemenki noćurka. Hvala na informacijama koje budu pristigle. |
|
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da li netko ima ovu lijepu cvjetkicu i u drugim bojama????
|
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
nada123
Novo sjeme Pridružen: 03 Svibanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 28 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
bok demire nažalost moje već prosulo sjeme tako da ti nemogu poslati sjeme ali ti mogu poslati koji korijen i na proljeće će sam potjerati nove cvjetove iz sjemena ako si za adresu na pp
|
|
Maggie
Već proklijao Pridružen: 07 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 243 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dobila sam sjemenke na dar, polako izlazi iz zemlje....
Čekam ga s nestrpljenjem. |
|
DiedraSavary
Novo sjeme Pridružen: 13 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 5 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Često ga možemo naći i uz puteve, kanale, nasipe, na kamenitom i pješčanom tlu..-posvuda.
Žuti noćurak potječe iz Sjeverne Amerike a u 17 stoljeću je prenijet prvo u Englesku, da bi se potom raširio zaista posvuda. Ispočetka je uzgajan kao ukrasna biljka, zatim kao jestiva biljka (korijen) te na kraju kao ljekovita (tada se koristio za liječenje rana i prehlada. I danas se koristi u medicini -posebno je poznato ulje žutog noćurka (kod PMS-a, koristan je u odvikavanju od alkohola jer posredno smanjuje želju za pićem(alkoholom).Smanjuje mogućnost komplikacija kod šećerne bolesti, usporava proces starenja...) |
|
Maggie
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisam pojma imala da je tako dragocjen :)
|
|
fiore
Novo sjeme Pridružen: 30 Lipanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav svima!
Slučajno sam naišla na ovu temu dok tražila ime ovog cvijeta. Godinama ga imamo, a i ne znamo što je. Noćurak, znači. Danas se ukazao prvi ovogodišnji žuti pup... A s obzirom da vidim da sam registrirana, a da to i ne znam , eto da zabilježim. |
|
Maggie
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Došla si na super forum!
|
|
moon
administrator Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
FLORAMYE
Odrastao grm DONATOR Pridružen: 14 Siječanj 2011 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1321 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Milice7, ja sam imala i nježno roza boje ali mi je nažalost nestao. Bio je iz Decore.
|
|
mimar
Trajnica Pridružen: 01 Veljača 2008 Lokacija: Srbija Status: Offline Bodovi: 2123 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Oenothera tetragona
Oenothera speciosa |
|
Osecanje vremena zavisi od intenziteta zivljenja;jedan sadrzajan dan duzi je u secanju od prazne godine i ,sigurno,vredniji od nje
|
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |