Ljupčac, Selen - Levisticum officinale |
Odgovori | Stranica 123 5> |
Korisnik | ||
Željka23
Odrastao grm Pridružen: 07 Travanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1567 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 13 Svibanj 2009 u 16:43 |
|
Danas sam na placu kupila neki biljku ,začin pod nazivom vegeta.
Jedino šta znam o njoj da je jako aromatična ,da naraste do 1,60 m i da je trajnica!
Ima li tko tu biljku ,kako je upotrebljavate ...?
|
||
Sponzorirani linkovi | ||
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Malo sam pregledavala,znam da negdje ima pravi naziv te biljke i ponešto o njoj no nisam našla gdje je tema.Uglavnom,i ja je znam pod tim nazivom"vegeta".Ja je koristim obavezno kao dodatak juhama a i kad pripremam "pac" za meso(roštilj ili sl) nasjeckam je zajedno sa češnjakom,vlascem peršinom i sl. Nisam je nikad sušila za zimu,koristim je svježu i u jesen je zamrznem,ko i peršin.
|
||
SLAVONKA
Odrastao grm Pridružen: 13 Listopad 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1489 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Sad ste me jako zainteresirale,imate koju slikicu da vidim kako to izgleda?
|
||
čovjek uči dok je živ
|
||
Željka23
Odrastao grm Pridružen: 07 Travanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1567 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Biti će slikice za vikend ,može?
Do tada nemam fotić...
A biljčica je jako sitna ,ima tek 2 listića ,mada malo baca na celer...
|
||
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Slavonko,klikni na link koji je Iris stavila.Tu imaš u 3-4 poruci još jedan link i tu možeš sliku vidjeti.Da,list joj je sličan ,po izgleda,celeru.
Uglavnom,koristi se ko i peršin,celer i ostalo začinsko bilje.
|
||
Željka
Pustio korijenje Pridružen: 06 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 424 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ljupčac - Levisticum officinale Apiaceae - selen
Mislim da je to to... |
||
|
||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
... jes....ja načula da je ima za kupiti kao sjeme di i ostalo .... :)
|
||
katruža
Mladi grm Pridružen: 12 Kolovoz 2007 Status: Offline Bodovi: 787 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Evo sličice...
|
||
Željka23
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Moja nažalost stoji na mjestu...još je zasađena u teglicu da ojača ,ali baš ne napreduje.
Ima samo dva listića
|
||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
..možda pati za zemljom... probaj ju zasaditi u zemlju, ja bih osobno birala hlad...
p.s. pitaj kartužu za savjet vidiš kako je njena krasna.. |
||
keeka
Pustio korijenje Pridružen: 04 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 252 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
bok Željka23, imala sam davno vegetu, to ti je super biljka. Kad protrljas list i ako ima miris na ovu kupovnu vegetu onda je to to. Jer ova nasa prava kupovna vegeta se radi od te biljke ali uz dodatak raznog susenog povrca. Zato ju i volimo stavljat u svakakva jela.
Ako netko ima koju stabljicicu vgete nek mi se javi. |
||
ognjenka
Novo sjeme Pridružen: 05 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 22 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Svake godine je kupim na placu u teglici i posadim u vrtu na moru. I dok sam dolje zbilja raste ko blesava, ali nikad ne preživi zimu. Inače je dosta jaki začin, pa se u svježem stanju stavi oko pola grančice, a suhe i manje. |
||
mali kaktus
Cvjetni guru DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Zašto ne preživi zimu na moru,kod mene na sjeveru preko zime nestane i na proljeće niće iznova kao prava trajnica.
|
||
ognjenka
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Teta na placu mi kaže da vjerojatno nema dovoljno vode.
A možda je ubije bura?
|
||
mali kaktus
Cvjetni guru DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Neznam gdje si doma,kod mene je na najjačem suncu,ne vodim posebno brigu o njoj,obično u usred ljeta jako velika,oko 2 m,pa ju porežem do zemlje i ona počne opet rasti.
|
||
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Tako i kod mene , u zimi se osuši a u proljeće opet raste. Ako orežem , opet raste ponovo.
|
||
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
||
ognjenka
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Doma sam u Zagrebu, ali cijelo ljeto provedem na Pagu. Posadim je za 1. maj ili kad već odemo oko tog vremena i kroz ljeto naraste. Porežem je i posušim. Sljedeće godine joj nema traga.
|
||
Lavandablue
Mladi grm Pridružen: 25 Travanj 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 601 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
jeste ta biljka se zove Ljupcac i stavlja se u industrijsku Vegetu, i zato je neko zove 'Vegeta'.
samo sto na pakovanju vegete ne pise da u sastavu ima u sebi ovu biljku kao zacin.
|
||
Lovro
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Rujan 2010 Lokacija: Varaždin Status: Offline Bodovi: 4174 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ja obično u trgovinama kupujem sjemenja meni nepoznatih biljaka, pa sam tak kupila i tog luštreka, vegetu ili ljepčeca, neznajući da to u biti imam na vrtu!
Na pakiranju piše da uz to kaj fino paše ko začin u variva i salate, štiti ukrasne biljke od insekata!!!! No, to baš ne stoji!!! Onaj moj "stoljetni" koji je upravo niknuo, puni je zelenih uši!!!! |
||
Varaždin, stari moj grad!
|
||
Lavandablue
Mladi grm Pridružen: 25 Travanj 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 601 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
eh Lovro,
ni usi vise nisu ko sto su nekad bile.
i one su se adaptirale na pesticide iz zemlje, vazduha, vode... sve je zagadjeno globalno
|
||
Odgovori | Stranica 123 5> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |