Podranea ricasoliana |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | |
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 10 Siječanj 2009 u 19:51 |
Podranea ricasoliana spada u porodicu Bignoniaceae kao i tekoma.
Slične su, samo je podranea nježnija i osjetljivija na zimu.
To je tropska penjačica vrlo bujnog i brzog rasta (za 2 godine napravi odrinu).Baca izdanke duge i do 6-7 m u našim uvjetima (na moru ).Potrebna joj je armatura za odrinu.
Porijeklom je iz J. Amerike odakle je prenešena u J. Afriku gdje se udomaćila.Ova na slici je donešena iz Hong-Konga.
Iako na net-u piše da može izdržati temp. do -7°C nisam se u to uvjerila.
Kod mene izmrzne na -4-5°C , ali se u proljeće ponovo obnovi iz korijena.
Dakle, može se saditi vani samo uz obalu, s južne strane, gdje tem. zimi ne pada ispod -5.Kad je blizu mora manja je mogućnost izmrzavanja.
Ako se zaštiti korijen i dio debla, sigurno će se u proljeće obnoviti ako je bio i veći led.
Na kontinentu se može saditi samo u lonac i zimi unositi u kuću.
Što je toplije ljeto bujnija je cvatnja koja počinje u 8. mjesecu a zna potrajati do 12. (ako je jesen topla ).
Razmnožava se reznicom a najbolje polijeganjem grana (grana padnuta na tlo sama se zakorijeni ).
Nemam iskustvo sa sijanjem a na netu piše da je takav način 50% uspješan.Ove godine ću skrenuti pozornost na sjemenke pa se i to može probati. Ova podranea raste s južne strane više od 6 stoljeća starog zida u Malom Stonu a prebacila se preko zida gdje s pogledom na more obilno cvjeta od konca kolovoza do studenog.
A ovako izgleda s južne strane zida gdje je usađena: |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
seni
Mladi grm Pridružen: 25 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 626 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo je nešto prekrasno!!!!! Je li to nešto slično tekomi?
|
|
hoya
Cvjetni guru Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Preeeeekraaaaasnooooo!
|
|
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo je zaista predivno. Moram priznati da nisam dosad vidjela ovu biljku.
|
|
Fatka
Mladi grm Pridružen: 24 Srpanj 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 829 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ima li neko iskustva sa sijanjem?
|
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ako bude sjemena, ne brinite.
|
|
Fatka
Mladi grm Pridružen: 24 Srpanj 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 829 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da li je neko sijao ovu ljepoticu?
|
|
mena
Nedavno posijan Pridružen: 07 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 41 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo je super...Mislim da nebi bio problem sa sijanjem..
|
|
seni
Mladi grm Pridružen: 25 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 626 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Fermina-Daza, pokušaj uhvatiti sjemenke. Ako uspiješ, javi. Ja sam zainteresirana za ovu biljku pa bih bila sretna da dobijem nekoliko sjemenki.
|
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zašto ne bi probala sa reznicom?I ova je iz Hong-Konga došla kao reznica.
Koliko vidim iz tvog vrta se vidi more.I imaš "zelene ruke".Sigurno bi ti uspjela. |
|
seni
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Fermina-Daza, mislim da je sjemenke lakše poslati. Ako misliš da se može poslati reznica, još bolje. Da, ja sam na moru. Kada se mogu reznice saditi? Vjerojatno u proljeće ili ljeto.
|
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Neka prođe zima, barem do kraja veljače, pa mi napomeni.Bit će nešto.
|
|
nbjelovu
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Pridružen: 30 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1582 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Fermina, hvala na ovim slikama iz Stona. Meni susjeda stalno ide u Ston, i stalno prica o toj podranei, a sada sam je i vidjela. Jesi ti negdje sa Peljesca?
|
|
OPG 159365
http://free-st.t-com.hr/hibiskuskodnine/ |
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da.
Ston je pun podranea.Jedna draga gospođa je u torbici donijela reznicu iz - Hong Konga i tako sebi, za života, podigla spomenik. Stavit ću još koju sliku stonskih podranea iako je cvijet u prolaženju. |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
nbjelovu
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Super! Onda se najavljujem na kavicu, da vidim uzivo sve tvoje biljke, cim budem isla na Peljesac (svekar i sverkva zive na Dracu (Janjina)), a to je barem jednom godisnje.
|
|
OPG 159365
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Važi
|
|
|
|
nbjelovu
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I moja potjece od te stonske. Zaista bi bilo dobro rasiriti je po Dalmaciji, kad tako dobro uspjeva.
|
|
OPG 159365
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam ih raširila već dobar broj.
|
|
|
|
bebolina
Cvjetni guru Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati. I. Andrić
|
|
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |