Ljute papričice |
Odgovori ![]() |
Stranica 12> |
Korisnik | |
suharak ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 14 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 60 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 25 Rujan 2008 u 21:53 |
pozdrav svima!
tražim ali ne nalazim temu o ovim krasnim biljkama, moje isprike ako takva negdje ipak postoji. ![]() ja ove uzgajam već par godina, naslijedila sam ih od djeda. ne jedem puno ljutog, ali zimi nekad paše. ove moje su jako ljute, uglavnom ih podijelim. ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
....divne su!!! :O))).... ma čudo kako su dekorativne :O)))))))
.. ja ih isto ne jedem..... a niti ih koristim za nešto drugo.... a kako su pod začinskog i ljekovitog pustimo d ljudi napišu za što ih koriste pa poslije ja bacim neko slovo...al ne iz vlastite ruke nego što znam da se koristi po predaji...... ..suharak, šteta što su ljute... baš bih ih za cvijet! :o))).. da li znate ako postoji neka varijanta sa slatkim papričicama a isto tako ljepa.... :O) |
|
![]() |
|
Nina ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 30 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 233 |
baš mi je drago što ima znalac za ljute paprike, jer ja trebam dobiti na poklon jednu saksiju, a ne znam o njima baš ništa, kako se čuvaju preko zime, vani ili unutra, kad se beru plodovi, inače, kako se njeguju.
|
|
![]() |
|
suharak ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 14 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 60 |
već neko vrijeme tražim patuljastu slatku vrstu, znam da se isto stavljaju u hranu, daju malo arome ali i fenomenalnu boju. donio mi je frend iz J. Amerike par komada, proklijale su ali nisu daleko dogurale. ak netko ima, rado bih probala opet.
ove moje su dvogodišnje biljke. prezime najbolje u negrijanom, ali bez propuha. prežive normalno i u grijanom, samo izgube više lišća. neke se grane posuše do proljeća. te se odrežu, a narastu nove. moje i po zimi znaju cvjetati, pa imam svježih paprika koje mi ne trebaju skoro ![]() plodove berem kako je koji zreo, orežem škarama. zalijeva se dosta, čim se zemlja posuši. bolje uspijevaju ako nisu na jakom suncu, moje dobivaju sunce samo ljeti ujutro i predvečer. jednu teglu imam na južnoj strani, ali ta je puno slabija. ima netko ideju što bi se još moglo s papričicama, osim gledat ih, gledat pa onda jednom skuhat čili? |
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Ja koliko znam spadaju u zdravu hranu. Ubrzavaju metabolizam. Ja bi ih rado jela,ali
![]() ![]() |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Da li znate da se ljutim papričicama liječi bol kod postherpesne
neuralgije, kod herpes zostera?(prema James Duke "Zelena ljekarna" )
Naime, ljute papričice su bogate kapsaicinom koji blokira bol koji dolazi iz živaca smještenih neposredno ispod kože. Čak je vrlo stroga FDA (Američka uprava za hranu i ljekove ) odobrila upotrebu krema sa kapsaicinom koje se upotrebljavaju kao pomoć u lječenju herpes zostera i drugih herpesa. Prah ljute papričice se može umiješati u bilo koji bijeli losion za kožu, dok on ne postane ružičaste boje te tapkanjem nanijeti na bolno mjesto. Naravno, ako želite ovo isprobati učinite to na maloj površini kože dok se uvjerite da vam ne stvara nadražaj kože. I obavezno nakon upotrebe dobro operite ruke. |
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
da, ovo sam i ja čitala kod njega i sjećam se da sam mislila da bi ja vjerojtano odapela da ih utrljam u herpes... hvala bogu zoster nisam nikada imala ali čula priču žene koja je.... i mislim da je gadaaaaan........ .....imam povjerenja u duka....ali zaista ne znam dal bih se osobno usudila... .... možda ako dobijem simplex (al nisam već godinama)... možda se odvažim...pa vam javim!!! :o)))))))..... |
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Mislim da sam imala kremu kupljenu "krema sa kapsaicinom", i kad je suprug mazao zglobove samo što sam se našla blizu njega ( možda sam i rukom dodirnula, ne sjećam se) dobila sam napad kašlja do gušenja. Testirajte se lokalno na manjoj površini, a možda je ta reakcija kod mene jako rijetka
![]() |
|
|
|
![]() |
|
znači li to da si alergična na crvenu papriku?
|
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Ključna riječ u mom postu je postherpesna neuralgija.
Naime, poznato je da herpes zoster još mjesecima (najmanje 6 mj) užasno boli iako se na koži više ništa ne vidi.Tom masti se maže kad iritacija prođe a bol još dugo traje.
Tada bi sigurno probala jer onaj tko je imao herpes zoster zna kakvi su to bolovi.A da grubo zvuči, jest (ono po narodnoj "na ljutu ranu ljuta trava" )
|
|
![]() |
|
...uf, femnina imaš pravo, potpuno sam previdjela točne riječi.... a to je sasvim druga stvar!!!
...načuh da posteherpesna neuralgija zna trajati bez problčema kod starijih ljudi i do 8 mj. ....ali i da krema domaća! od gaveza zna poboljšati stvar...na neki način potiče tkivo na obnovu a tako i spaljene završetke zivaca.....hmmm...da su spaljeni ne bi boljeli ali u svako slučaju su u mikroranama i elektonski inpulsi ne teku slobodno pravilno provodeći informcije... |
|
![]() |
|
Nažalost, kad su moji starci (svekar i svekrva ) imali herpes zoster ništa im nisam znala pomoći a ni službena medicina.Gledali smo ih samo kako pate, skoro godinu dana.
Danas kad znam za tinkturu matičnjaka,gavezovu mast, ljute papričice....
sasvim bi druga stvar bila.
|
|
![]() |
|
domingo ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Mladi grm ![]() Pridružen: 14 Kolovoz 2008 Status: Offline Bodovi: 602 |
Divno.....mogli bi dobiti koju sijemenku a onda i napraviti ljuto ulje kao zaćin jelu.
Suvarak hoće li biti i za mene koja sijemenka. Znaš mi u slavoniji volimo ljuta jela. Ima jedna uzrećica: ne postoji takva ljutina koju mi ne možemo podnjeti..... ![]() |
|
![]() |
|
Ne znam u čemu je stvar. Nisam iz prve skužila , dok se napad nije ponovio nakon upotrebe kreme. Znam samo da je bio u pitanju kapsaicin i slika paprike na kremi. Nikad nisam jela ljute papričice, kao da jedem otrov .Iako bi voljela da mogu, ubrzavaju metabolizam. Svi koji smiju trebaju ih uvrstiti u prehranu, smatrane su jednom od zdravijh biljki u ljudskoj prehrani( bar po dr. Ozu). ![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() hvala ti za ideju s uljem domingo
|
|
![]() |
|
antun007 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 1709 |
Ja imam sjeme,kako se sije
|
|
![]() |
|
SLAVONKA ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Listopad 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1489 |
svekrva moje sestre ima ljute papričice u cvijetnjaku i prošlo ljeto moja kćer se igrala sa susjedinim sinom i on ju je nagovorio da otkine papričicu što ona i je i raskidala ju u komadiće,nebi nitko primjetio šta su oni radili da se mala nije dirala rukama po očima.Nemogu vam opisat koja je to dreka bila,jedva smo ju smirili. |
|
čovjek uči dok je živ
|
|
![]() |
|
digitalna ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 01 Travanj 2009 Status: Offline Bodovi: 62 |
bok društvo, da se uključim. negdje sam pročitala da postoji vrsta tih papričica koja nije jestiva nego je izgledom slična a otrovna...e sad...
ja sam prošlu godinu u teglicama imala dvije vrste...jedne papričice su bile više šiljate i za njih znam da su jestive jer su kupljene kao začin, a ove druge mi je sveki kupila na placu tak da su mi te bile sumnjive. e sad ko bi ga znao. |
|
![]() |
|
digitalna ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 01 Travanj 2009 Status: Offline Bodovi: 62 |
e da ...ja sam ove jestive osušila i uzela sjeme i sad sam ga onak plitko zasadila u teglicu pa ćemo vidjeti.
|
|
![]() |
|
Ako si uzela sjeme iz papričica koje su bile u teglici onda one vjerojatno neće niknuti jer su prije spremanja prokuhane što je uobičajni postupak.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |