Ljetni jorgovan - buddleja daviddi |
Odgovori | Stranica 123 11> |
Korisnik | |||
Primrose
Novo sjeme Pridružen: 26 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 7 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 09 Travanj 2007 u 15:03 |
||
Buddleia Davidii,ljetni jorgovan stalno je na suncu u vrtu u propusnom tlu. Međutim taj položaj mu ne odgovara, jer sitni su mu listovi,rijetko cvjeta malim cvjetićima.Kupljen je u vrtnom centru. Što da radim?
|
|||
Sponzorirani linkovi | |||
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Evo nešto za ljetni jorgovan poznat kao leptirov grm.Najvažnije je da ga svake godine treba jako prikratiti - da očuva bujnost i vitalnost.
Prikračuje se već početkom veljače ako se kasnije oreže cvjetat će tek u drugoj polovici ljeta. Rezidba se obavlja zbog poticanja na bujniju cvatnju , odnosno stvaranje većih cvijetova. |
|||
Primrose
Novo sjeme Pridružen: 26 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 7 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Je li da ga sad prikratim |
|||
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Trebala bi imati još neke informacije. Koliko je star grm ,koliko je visok??
Ako okasniš s rezidbom, cvast će ti u drugoj polovici ljeta. Obično se jako prikračuju prošlogodišnji izbojci tako da na svakom izdanku preostanu samo dva pupa( jedan par pupova). Osim toga treba i sasvim odstraniti slabije izdanke da krošnja ne bude pregusta. U svakom slučaju ako ti je grm prevelik a ti do sada nisi ga orezivala, ja bi na tvom mjestu ga odrezala. Ukoliko nisi zadovoljna sa grmom, a poduzela si sve u pitanju prihranjivanja učini promjenu orezivanjem pa makar bila i malo kasno. Mala napomena: Nepravilna rezidba čini više štete nego koristi!! Mislim da na temelju ovih informacija sama trebaš donjeti odluku. Ako ti još kako mogu pomoći samo pitaj???? |
|||
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Budući ne znam ništa posebno o ovoj biljci koja mi već duže plijeni oko...
Voljela bih nešto više saznati!!! |
|||
Donata
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Ljetni jorgovan (buddleja daviddi), je biljka koja voli sunce, nije zahtjevna glede vrste tla i njegove pripreme, uspješno se razvija i na vapnenastom tlu. Sav posao da bi ova biljka krasila Vaš vrt ili pčelinjak koji trebate obaviti je jaka rezidba svakog proljeća. Kod rezidbe ne trebate biti botaničar već trebate "odoka" između studenog i ožujka odrežite napola najdeblje izdanke grma otprilike između dva pupa. Odstranite i vrlo slabe izboje kod zemlje. Ocvalo cvijeće odrežite nakon cvatnje kad nađete vremena i ova će prekrasna biljka podariti nove mirišljav, lijepe cvijetove kojima će se Vaše pčele rado sladiti.
Ljetni jorgovan listopadna je biljka koja cvate od lipnja do rujna.
|
|||
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Donata nikada to nisam vidjela - pa krasan ti je taj ljetni jorgovan, nadam se da će u lipnju opet cvasti, pa ćemo se opet veseliti slikama.
Toni
|
|||
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|||
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Kod nas ga gotovo nigdje nema.Ja sam ga vidjela nakon dugo vremena,u živo, u Iloku.Mislim da je bio ovakav ko sa Donatine slike i bijeli.
|
|||
bergenia
Trajnica DONATOR Pridružen: 17 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 2776 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Ovo si svakako moram nabaviti! Super mi je!
|
|||
ljubica
Nedavno posijan Pridružen: 10 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 48 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Pozdrav
kupila sam mladu ukorjenjenu biljku ljetnog jorgovana oko 30 cm visine, da li mogu ove godine očekivati cvjetove.
Vidim da i već odrasle biljke tek tjeraju listove.
|
|||
karinka
Nedavno posijan Pridružen: 18 Studeni 2007 Status: Offline Bodovi: 57 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
A joj , a ja to nemam ! |
|||
Dalmax22
Mladi grm Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 665 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Ovaj Donatin nisam nikad vidjela.
|
|||
seni
Mladi grm Pridružen: 25 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 626 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Imam ljetni jorgovan nekoliko godina. To je stvarno lijepi grm. Cvjetao je odmah prvu godinu kad sam ga posadila. Sad već ima velike izboje iako sam napravila nešto što nisam do sada nikad. Mlade najduže grane sam skratila da dobijem što gušći grm. To isto radim (teška srca) s lantanama i sa solanumom.
|
|||
Staky
Nedavno posijan Pridružen: 18 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 68 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Imam ga i ja, ovo je druga godina. Prve godine ga nisam orezivala ali prošle jesam. I puno mi je bujniji. Cvate stalno od početka proljeća evo i sada je pun cvjetova. Imam svjetliju n ijansu a voljela bih tamniji.
Evo mojeg slikan ove godine uff jako je loša slikica trebala bih ga ponovo uslikati :( |
|||
leonarda
Odrastao grm Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1121 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
a moze li se reznicam razmnozavati...ili kako?
vidjela sam na šetnici bijeli i još cvate.... |
|||
The best an most beautiful things in the world cannot be seen or even touched. They must be felt with the heart. by leon@rda
|
|||
iris
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
može reznicama...neke sam zabockala prije 2-3 tjedna i vidim listiće na njima...to valjda znači da je uspjelo
|
|||
Staky
Nedavno posijan Pridružen: 18 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 68 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Znate samo kako je jednostavan za razmnožavanje reznicom? Ja cvaknem grančice , donje listove maknem i samo piknem u zemlju. Održavam vlažnost i on se kao skroz osuši.Ali nema veze jer već nakon par dana iz te kao suhe grančice ide zeleni list. Čak jako, jako brzo za ne povjerovati ta grančica i cvate. Ja sam oduševljena buddlejom stvarno skidam kapu tako ljepom grmu a jednostavnim za razmnožavanje.
|
|||
leonarda
Odrastao grm Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1121 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
ma onda super.....a morat ću u krađu.... kažu da se tada sigurno primi.... |
|||
The best an most beautiful things in the world cannot be seen or even touched. They must be felt with the heart. by leon@rda
|
|||
Staky
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Sigurno se primi. Ja odmah u zemlju i zalijevam svaki dan. Kažem osuši se grančica ali ide zeleni list, čak i cvate ta grančica. nevjerojatno.
|
|||
Dalmax22
Mladi grm Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 665 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Da li formira gustu krosnju ?
|
|||
Odgovori | Stranica 123 11> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |