Hamamelis virginiana, L. (American witchhazel ) |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | |
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 08 Rujan 2008 u 12:11 |
Evo nove teme koju sam odavna željela otvoriti ali nikad vremena.Pozivam sve koji nešto više znaju o ovoj biljci a naročito one koji znaju gdje bi je se moglo nabaviti da se pridruže raspravi. Odavno želim ovu biljku imati u svom vrtu ali nikako da je nađem.
Kad pročitate tekst o njoj, onda ćete znati zašto je želim.
Ona je sastojak koji nedostaje mojoj kremi "za sve" i zato bi molila drage forumaš(e)ice da mi jave ako vide da je negdje ima.
Hamamelis virginiana pripada porodici Hamamelidaceae.To je listopadni grm ili manje stablo koje naraste do Hamamelis potječe iz istočnog dijela Sjeverne Amerike gdje raste po vlažnim šumama sve od Nove Škotske do Floride i Teksasa. Ovaj rod ima puno kultivara koji se mogu naći po parkovima širom Europe pa i kod nas kao ukrasni grmovi.Slovenska znanstvenica Jelena Kovačić de Belder, koja je svoje školovanje završila u Hrvatskoj, istraživala je dugo godina hamamelis i stvorila više novih kultivara. Hamamelis virginiana je i ljekovita biljka koja se upotrebljava u liječenju mnogih bolesti od prehlada do bolnih mišića i naročito kožnih problema.Kako je bogata taninima djeluje kao adstrignent, skuplja tkivo, podiže tonus krvnih žila pa je stoga korisna kod proširenih vena, hemoroida i raznih kožnih oboljenja.Djeluje smirujuće i opuštajuće na kožu, jak je antioksidans te se puno koristi u kozmetičkoj industriji koja svoje proizvode bazira na prirodnim sastojcima. Ljekoviti su listovi od kojih se pravi osvježavajući čaj (kod prehlada ali i proljeva ) i kora od koje se pravi, u Americi poznata , Hamamelisova vodica koja se upotrebljava za udarce, modrice, bolne mišice…Najbolji proizvod je tinktura koja se pravi od mladih grančica i kore. Zbog vrlo strogih pravila FDA (Uprava za hranu i lijekove ) u SAD-u se ni hamamelis kao ni ostalo ljekovito bilje ne koristi koliko bi trebalo.Proizvodi od hamamelisa najviše se koriste u Njemačkoj, naročito tinktura i različite kreme.Sretna sam da sam i kod nas vidjela kremu kojoj je jedan od sastojaka hamamelis (u DM-u ). |
|
Sponzorirani linkovi | |
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo i slikica hamamelisa (naravno, sa net-a ): |
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
..kemig ti ima hidrolat hemamelisa i je!!..potrošila sam ga u roku ekspres!!
|
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Znam da imaju, pronašla sam.Ali ja ti najviše volim svoje.
Htijela bih od kore praviti tinkturu, macerat, tonik...što je mene volja i koliko me volja. Jedino tako sam sigurna da će u proizvodu biti dovoljno aktivne tvari. Etiketama baš ne vjerujem puno. Kako si ti upotrebljavala hidrolat hamamelisa?Za što? |
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...šta ti imaš destileriju???!!!
.....hidrolat nemožeš bez nje napraviti a to je sasvim jedna druga kategorija prirpravka.... jer svi oblici mecerinjanja home made ne mogu se usporediti sa hidrolatom jer su jednostavno kemijskim sastavom drugačiji... ne kažem bolji ( svaki oblik estrahacije je na neki način drugačiji i izvlači iz biljke druge kemijske stvari, tako da su svi na neki način dobri ali za popuno različite svrhe) |
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
... ja sam ga koristila za konjuktivitis i naravno protiv bora skoro da ne postoji bolja stvar ..a ipak, navršila sam okruglu brojku pa moram malo polako i na to misliti ( nije da se vidi...ali sa godinama...naslagat će se...)
|
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
dakle ono što ti treba za kremu je hidrolat koji se naziva i hemamelisova vodica i koji je jako cijenjen vani.... da stavljaš tinkturu u kremu za lice nema apsolutno nikakvog smisla zbog alkohola a i zbog toga jer ti treba hidrolat - koji je sinergija otopljenih tvari topivih u vodi+vrlo mali postotak esencijalnih ulja koji su topivi u ulju .... ili čistom alkoholu koji opet kao takav za dermu ne možeš koristiti a itako se n može nabaviti eterično ulje hemamelisa ( čak ga ni oshadhi ni pranarom nemaju ).... a za eterično napraviti treba specijalna destilerija i vjerojatno dislovno tona lišća i grančica.....
...a da radiš mecerat u lipidnom mediju ( bazna ulja, mast) isto nema smisla jer su njegovi aktivni sastojci topivi samo u hidrobazama ( vodena osnova)... ...a i najkvalitetniji je iz lista i/ili vrlo mladih vrhova grančica..... ja ti preporučam svim srcem taj iz kemiga, super je:O))) i opć nije skup... mislim cca 35 kn 1 dcl a od oshadhija je 2 dcl cca 120 ili više... i pitanje je kad a imaju... to je relativno rijetka roba kod nas... |
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam iskustvo sa nekim biljem da se čak tinktura može staviti u kremu.Tijekom kuhanja alkohol ishlapi a aktivne tvari ostanu.
A što se tiče destilerije, i o tom razmišljam.Možda kupim jednu malu. Ako hamamelis tako dobro pegla bore, što sam i ja čula, morat ću kupiti taj hidrolat jer i ja sam zaokružila brojku ali ohoho veću... Ostaje ipak to da u vrtu moram imati hamamelis pa ako netko vidi da se prodaje bila bih zahvalana ako mi javi.Ja živim u provinciji gdje mogu kupiti jedino čerošpanju. |
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tema je hamamelis i čudi me da nitko od biljoljubaca nije primijetio
kako je to, ne samo ljekovit, nego i lijep ukrasni grm.Po Europi ga ima
svuda po parkovima a čujem da se i u Zagrebu može kupiti, po vrtnim
centrima.
Netko mi je već tražio ali nije našao Hamamelis virginiana. Još jednom molim ako netko vidi da ima baš ova da mi javi.Lako ću ja doći do nje. |
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
....ja se u to ne razumijem...al mozgam......ako je ukrasni grm možda je kultivar...a kultivari su možda krnji što se tiče ljekovitosti.....
|
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
To sam i ja mislila.Našli su meni u Zg hamamelis ovaj, hamamelis onaj ali nigdje hamamelis virginiana.
Misliš da ovi kultivari nisu tako ljekoviti kao virginiana koja raste po američkim šumama? |
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
..ti to mene fermina malo nasmijavaš ili što?? |
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne, htjela sam da potvrdiš moje mišljenje.
Zapravo sam mislila posaditi bilo koji hamamelis kad već ne mogu naći virginianu.Osim njegove ljekovitosti, ja obožavam i njegov izgled. |
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
....je, slažem se...!!:O) mustro jedna!!! :O))...
|
|
Fido
Novo sjeme Pridružen: 06 Kolovoz 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
sigurno si ga već našla, ali za svaki slučaj... imaš za kupiti hamamelis u rasadniku u lučkom. |
|
Fido
Novo sjeme Pridružen: 06 Kolovoz 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ah sorry, nisam pazila, ima hamamelis intermedia, a ne virginiana. iako, možda imaju i virginianu, ja nisam baš proučavala...
|
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala ti Fido što misliš na mene.Nisam ga našla a svi su izgledi da ni neću.
Sve su to, što se kod nas prodaju, kultivari nastali od Hamamelis virginiana i više su ukrasni grmovi za parkove.
Morat ću dobaviti sjeme iz Amerike.
|
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
..sjetih se...ako ti sin nije na onu stranu svijeta mogu ja nabaviti preko prijateljice.... noćas ponovo odletila za SAD
|
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Uh, što bi ti to bilo dobro.Hvala ti.
Ako uspiješ u redu a ako ne, snaći ću se ja već nekako.
Možda nađem preko net-a.
|
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...... ma poslat će ona, bez beda... samo ako nađe....sad odnjela pun kovčeg čajeva :o)...hmm...nisam sigurna da bi reznice prošle avion-carina- let.... zakoni..., ne znam.... ali sjemeke vjerojatno..... a ako su divlje po sad-u, što ne bi rasle i kod nas... :o))
|
|
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |