Lan (Linum usitatissimum L.;) |
Odgovori |
Korisnik | ||||
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 29 Svibanj 2008 u 10:24 |
|||
Mljeveni lan ili ulje od lana je dobar izvor fitohormona lignana, koji ublažavaju simptome menopauze, smanjuju rizik od pojave raka dojke i srčanih bolesti. Neki dokazi upućuju i na to da potiču plodnost. Znanstvenici su dobili rezultate koji upućuju na to da lignani iz lana udruženi s omega-3 masnim kiselinama usporavaju pojavu raka prostate. Lignani su antioksidanti, imaju antibakterijska, antivirusna svojstva i sprječavaju oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali, a vezana su uz starenje i bolesti. Sjemenke lana sadrže i lignin i druga vlakna. Lignini smanjuju rizik nastanka raka dojke i jajnika, jer umanjuju aktivnost estrogena, glavnog spolnog hormona žene, potencijalnog pokretača malignog rasta. |
||||
Sponzorirani linkovi | ||||
Dalmax22
Mladi grm Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 665 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
Ivane a reci mi koliko moze trajatit tinktura -hidroalkoh.otopina sa30% propolisa estrh.u alkoholu,3-5%pcel. voska.
Pise rok trajanja 12 mjeseci ali jel to vazi i ako je otvorena boca? Drzim je u frizideru,jel to u redu? -kupljeno kao prirodni antibiotik- |
||||
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
Tinkture se inače čuvaju u tamnim bočicama, zaštićeno od sunčeve svjetlosti i DOBRO zatvorene da ne hlape. Ako je bočica dobro zatvorena nema potrebe držati u frižideru. Rok upotrebe i valjanosti se računa od dana otvaranja.
To što držiš u frižideru ne smeta ali bolje je na hladnom ( kao u ostavi) i tamnom mjestu i obavezno prije upotrebe promućkati. Lijek koji koristiš je dobar, ali je još bolja matična mliječ (ROYAL JELLY POWDER).
|
||||
Lavandablue
Mladi grm Pridružen: 25 Travanj 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 601 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
Savet:
Ako meljete semenke lana u mlinu na struju, drzite ukljucen mlin 2-3 sekunde, pa pauzirajte nekoliko sekundi, da se ne bi pregrejale, pa onda nastavite.
Korisne materije u tim semenkama se lako unistavaju usled dejstva temperature, tako da ako ih meljete, pa posle pravite od njih hleb ili kolace u pecnici, necete imati korisne efekte kao da ste ih propisno samleli pa onda upotrebili u ishrani bez termicke obrade.
Ja seme lana kupujem u prodavnicama zdrave hrane i makrobiotike.
(Kao sto je neko ovde spomenuo, sezam ima dosta kalcijuma u sebi, a takodje i zeljeza, pa se zato koristi kao preventiva ili lek protiv osteoporoze.)
|
||||
proljeće
Cvjetni guru Pridružen: 29 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 7005 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
Ivane ja sam nedavno u ljekarni kupila sjemenke lana jer sam čula da su jako dobre za kolesterol, ali nisu mljevene....
|
||||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
...sve što ima puno nezasičenih masnih kiselina brzo i oksidira, kvari se jer upravo te kiseline reagiraju sa zrakom.... tako da je priroda proizvela prekrasno pakovanje ambalažu - sjemenku u kojoj te nezasićene i vrijedne masne kiseline čuva za nas.....
...ponekad se mljeveno sjeme lana užegne već i za par dana.....i zbog biljne materije...al se može namjljeti i staviti u manju staklenku i čuvati u frižideru....al bar za tjedan dana potrošiti... ..ima lana i u plodinama i svim drugim velikim centrima na odjelima zdrave hrane ... |
||||
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
..da treba se mljeti da bi imalo učinak...inače čemo te spremnike- sjemenke neotvorene ispustiti van... i ništa nismo naopravili.... :o(
|
||||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
Najbolje ti je uzeti od Alnature lanene sjemenke, ekoproizvod. Alnaturine proizvode imaš u DM-u. Mislim da je pola kilograma oko 10kn. Ja ih uzimam i meljem u mlincu koliko mi je potrebno za 2 dana, takođe dodam i sezam. Nije dobro dugo držati samljevene sjemenke neiskorištene, zbog oksidacije.
U biljnim ljekarnama imaš lanano ulje hladno prešano, ekoproizvod 250ml, od ekolanda. Košta oko 38kn, ali za lijek treba najkvalitetnije. Ulje dugo traje, ja ga uzimam žlicu na dan. Ulje se mora čuvati u frižideru, dobro zatvoreno. Takođe u DM-u imate i ekološka maslinova ulja. |
||||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||||
proljeće
Cvjetni guru Pridružen: 29 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 7005 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
Ja sam danas u DM-u kupila mljeveni lan nešto oko 10-tak kuna od Alnature i ekološki proizvedeno...
Samo ga sada moram brzo popiti...
|
||||
monna-1
Trajnica Pridružen: 18 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2598 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
|
||||
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
Zanimljivo!
To mi se sa uljem čini riskantno kad se brzo kvari.....možda provam sa sjemenkama......kao, odlučila se zdravije hraniti..prije par dana bila na ultrazvuku srca......
...najbolje bi bilo sirove dodavati hrani??
|
||||
lijepa cura
Novo sjeme Pridružen: 02 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 22 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
Od lanenih sjemenki može se kuhati i čaj. Treba djelomično zdrobiti sjemenke i dodati 1 šalicu vode na 2 žličice sjemenki. Kuhati 10-20 min. Piju se 2-3 šalice čaja na dan. Ne cijediti.
Može ublažiti astmu, kašalj, artritis, reumatizam, krvarenje maternice i preobilne mjesečnice. Istodobno je i blagi laksativ.
Ovo je iz "Makrobiotičke domaće ljekarne"
|
||||
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
... to o kvarenj lana je više fama .... ja sam rijetko naišla na pokvareno a kad jesam - tu nema fulanja: smrdi na užeglo jako!!...inače od ministarsstva ima dopuštenje roka upotrebe 2 god tako da najviše zavisi od skladištenja.... ako je eko/organsko ili biodinamičko onda je hladno prešano i samo onda ima sve te nezasičene masne kiseline koje čine najveći dio njegove ljekovitosti.... a te iste kiseline ( omega 3 npr) su nezasićene što znači da se vrlo lako kemijski vežu sa drugim elementima i reagiraju a u slučaju ulja to znači da reagiraju na kisik u boci i sa njim reagiraju tj oksidiraju.... i onda imamo ono užegl ulje..... ... ako ne zgnječite ili u mikseru na par sek ne sameljete sjemenke lana... one će u komadu izaći van!! sjeme je predivno dizajniran spremnik.... ako hoćete doći do omega mas kis... morate sjeme razbiti... ... maslinovo ulje ima zapravo izrazito malo tih nezasičenih kiselina i zato se tako slabo kvari ali njegova ljekovitost je najvećim djelom u biljnim tvarim akoje su istisnute iz biljke ( aktivnim ljekovitim biljnim tvarima.... ) tako da npr njegova gorčina je ono što ga umongome čini zdravim jer gorčina snažno stimulira jetru koja je tvornica kemijska organizma... i koja onda čisšćenjem krvi regenerira sve organe u tijelu i čsiti tijelo..... ... za srce je vrlo dobra brokula...ali to vjerojatno znate... jača krvne stijnke...isto tako prirodna eko rajčica... izrazito je dobra za samo srce..... a heljda isto - preko rutina jača krvne žile i krvne stijenke srca.... i za vene je dobra.... |
||||
mayox
Novo sjeme Pridružen: 28 Srpanj 2009 Status: Offline Bodovi: 2 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||
Četiri mjeseca uzimam po tri čajne žličice svježe mljevenih lanenih sjemenki, najčešće s jogurtom. Nakon tri mjeseca smanjio sam kolesterol za 0.6. U prehrani nisam ništa mijenjao. Slijedeći mjesec idem ponovo na kontrolu. Nadam se da će rezultat biti još bolji.
|
||||
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |