Vinka: Madagaskarski zimzelen-Catharanthu |
Odgovori | Stranica 123 15> |
Korisnik | |
iris
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 05 Kolovoz 2008 u 22:14 |
Sponzorirani linkovi | |
tropi
Mladi grm Pridružen: 14 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 745 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Iris,da ne bi bilo zabune ovaj Centhranthus nije otporan na zimu a može lijepo prezimiti na prozoru. i cvasti cijelu zimu u roza ,crvenoj ili bijeloj boji,dosta ga gnoji i zaljevaj pa će ti procvasti......
|
|
izbalansiranu dijetu čini po jedan kolač u svakoj ruci!
|
|
dzomba
Trajnica Pridružen: 16 Kolovoz 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2454 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
cvijet o kojem neznam nista..Jel' ga trebam na jesen prenijeti u stan..?tecno gnojivo?.. |
|
Ako Se Desi Da Jednog Dana
Nestanu Sva Stabla Covjeku Ce Preostati Samo Njegovo Genealosko Stablo Da Nad Njim Place.. |
|
iris
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
iris na Braču su mi u zavjetrini znale vinke prezimiti bez problema pa sam imala biljke stare i dvije godine iako se smatra da je ona jednogodišnja biljka. Kod tebe je toplo i ona će se bez problema sama rasjemeniti i imat ćeš ih već sljedeće godine jako puno.
|
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
catharanthus roseus, madagaskarski zimzelen, vinca rosea
biljka porijeklom sa otoka Jave, gdje je zimzelena biljka i cvate svih 12 mjeseci u godini,
u našim krajevima uzgaja se pretežno kao jednogodišnja biljka, iako se može sačuvati ako se u jesen unese u kuću, tada će vjerovatno izgubiti dio lišća, a na proljeće je treba orezati
pogodna za uzgoj u teglama, grmić visine 30-50 cm
cvate cijelo ljeto, cvjetovi sa 5 latica u svim nijansama ružičaste do ciklama boje, ima i bijelih
listovi lijepe žive, svjetlo zelene boje
voli sunčani položaj do polusjenu, zemlja mora biti stalno vlažna
vrlo se lako razmnožava sjemenom, sjemenke su u mahunama, koje moraju dozrijeti, ali treba biti pažljiv da se mahuna ne raspukne i sjemenke ne razlete
Ja je uzgajam kao jednogodišnju biljku, jer se vrlo lako uzgoji iz sjemena.
Prvu sam kupila prije nekoliko godina, sama se je rasijala pa sam male biljčice presadila iz vrta.
Prošle godine sakupila sam sjemenke (negdje u 10 mjesecu), posijala i sad imam puno krasnih biljčica
|
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
na ovoj slici su 3 biljčice u tri različite nijanse |
|
minimode
Odrastao grm Pridružen: 23 Siječanj 2009 Status: Offline Bodovi: 1418 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ljepa biljčica, podsjeća me na vodeniku |
|
«Ljudi se doživljavaju previše ozbiljno. To je nasljedni grijeh. Da su se pećinski ljudi više smijali, vjerovatno bi svjetska povijest drugačije izgledala.»
O. Wilde |
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala na temi, Otok
Ja sam dobila na proljeće sjeme, neki dan mi je procvala, baš sam oduševljena njome, |
|
OTOK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zaboravila sam napisati, ako je posađen u tegli s podloškom, u podlošku ne smije biti vode
|
|
lorna
Nedavno posijan Pridružen: 06 Travanj 2009 Status: Offline Bodovi: 51 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ja sam mislila da je to vrsta vodenike!
No, svakako hvalevrijedan savijet glede vode u podlošku!
Neću hvaliti... vele dda se to ne smije
|
|
http://lorna.mojblog.hr/
|
|
Mira K
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da oživim temu... Ovo je tako lijep cvijet i ja mislila da je vodenika. Znači, može i vani, kako Otok kaže?
|
|
Nina
Već proklijao Pridružen: 30 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 233 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
može, može, i to podnosi jako sunce, barem je kod mene tako.
ima li netko iskustva sa sijanjem ove biljke, ja sam prošle godine skupila nešto sjemena
|
|
motoivana
Novo sjeme Pridružen: 14 Travanj 2009 Status: Offline Bodovi: 2 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
dali netko zna di ima kupiti sjemena od ove ljepotice?
|
|
Silvestra
Odrastao grm Pridružen: 02 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 1661 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ja sam prošle godine u teglici imala catharanthus i bio je prekrasan uz umjereno zaljevanje dok je bilo sunčano,ali kako su se onda jedan period zaredale kiše počeo je trunuti,pa po tome zaključujem da bi ga bilo vrjedno skloniti pod krov ako je u teglici dok pada kiša pogotovo ako je to duži period sa kišom.Ove godine ću ga opet kupiti jer nisam primjetila da neko u mojoj blizini ima tih biljčica koje same niknu kao što je slućaj sa nekim drugim biljkama.
|
|
OTOK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zasiju se i same ako rastu negdje u vrtu.
Nisam vidjela sjeme za kupiti, ali obično bude na proljeće sadnica |
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zadnjih nekoliko godina mogu se na tržnici naći sadnice u više boja (uz ovu nama uobičajenu roza, ima ciklamastih, bijelih, crvenih i šatiranih. Meni osobno draže su u vrtu jer se formiraju veći i ljepši grmići nego u pitaru.
|
|
Silvestra
Odrastao grm Pridružen: 02 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 1661 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Eonda će ove godine u vrt ispred kuće,a možda nam se posreći ,pa neće biti toliko kiše jer sam sigurna da kišu ne vole.
|
|
OTOK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo jedne slike od prošle godine, vjerujem da će još nekoga privući da ih sadi, zaista su lijepe i dugo cvatu
|
|
Mira K
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Otok, prekrasna ti je!
|
|
Odgovori | Stranica 123 15> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |