Sljez |
Odgovori ![]() |
Stranica 12> |
Korisnik | |
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 16 Srpanj 2008 u 08:23 |
Svima poznata ljekovita biljka koja se najčešće koristi za olakšavanje kašlja, a kod bebica za čišćenje nosića....
U porodici Malvaceae - sljezova, zanimljivo je nekoliko biljaka.......
1. Crni sljez , Malva silvestris
2. Mali sljez , M. neglecta
3. Pitomi sljez , Althea rosea - ( malvaroza, trandovilje, crveni sljez )
4. Bijeli sljez , A. officinalis
Ove 4 biljke su mi poznate ili iz prirode ili iz biljne apoteke....
Sad mi je najinteresantniji pitomi sljez koji naraste preko 2m, vrlo dekorativan i ljekovit - čaj od suhih cvjetova upotrebljava se protiv kašlja, a budući da ime velike listove , kažu da se u njih mogu motati sarme....ha, ha !
Raste nedaleko kuće, pa ću ga slikati.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Slikaj,molim te , da vidim je li to taj isti koji kod nas raste oko kuća ali i odbjegne u prirodu.
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Dok sam ja odugovlačila......crveni sljez , pitomi sljez se skoro osušio.....
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Tek na ovoj trećoj slici vidim da je to to što sam mislila.
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Danas sam skupila sjeme - rekli su mi da je sljez, raste na plaži metar od mora - ima prekrasne roza cvjetove i vidim da je to isto na tvojim slikama, ali me zanima dali to ima neke veze s hibiskusom ili je to druga biljka.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
Hibiskus nazivaju još sljezolika, iz iste su porodice Malvaceae - sljezovi.....
Ovo na slikama je druga biljka i taj veliki što si ga pronašla je Althea rosea...pitomi sljez, malvaroza, trandovilje....njega Rijeka ima u vrtu ali neki kultivirani oblik....
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Slijez je inače dvogodišnja biljka, pa cvjeta tek druge godine. Baš mi je zanimljiv kultivar od Rijeke53 koji je procvjetao u istoj godini kad je posijan. Ja sam posijala sjeme koje sam dobila od Iris pred 2 tjedna, niknule su mi male biljčice:
![]() cvijet bum čekala do druge godine. |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Što misliš dali da ja posijem sada ili čekam proljeće, da možda posijem u posudice, pa držim negdje do proljeća.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Ja bi sijala odmah van, tako sam posijala i svoje.
|
|
![]() |
|
dugokosa ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 07 Svibanj 2008 Status: Offline Bodovi: 886 |
ovo je bila moja ovogodišnja berbe sljeza
![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
...ajme prakrasan je!!!!
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Dugokosa , ali bereš samo cvijet?Od crnog sljeza je sve ljekovito
cvijet, list i korijen.Ja ne berem korijen da bi ga dogodine opet
našla, ali list i cvijet da.
btw:berba ti je prekrasna. ![]() |
|
![]() |
|
dugokosa ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 07 Svibanj 2008 Status: Offline Bodovi: 886 |
ma drugu turu berbe nisam slikala ona je sa lišćem, korijen nisam nikad brala a i sam se zasijao tak da sam ga ove god i čupala
htjela bi i bijeli sljez i koliko sam ga god čupala i sadila u vrt nije mi se primio jel neko zna kak da to napravim!? |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
Šeflera ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Lokacija: Stankovo Status: Offline Bodovi: 2274 |
Kak ti se nije primio? Meni se jedino bijeli primio!
AK trebaš sjeme javi ! I kaj radite s njim? Samo čaj ili još nešto? |
|
![]() |
|
Slika sljezovog cvijeta je prekrasna, dali on divlje raste po livadama, ja nikako da skužim koja je razlika između toga i onoga što sliči na onaj Rijekin, ali cvate tek druge godine., dali je taj neki pitomi, a ovaj tvoj na slici samonikli, ili ima više varijacija.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
izvrsno njeguje kožu pa se mogu raditi kvalitetni mecerati za regeneraciju, rane, a pogotovo osipe, lišajeve, ekceme i sl kožne sve smetnja... nečistoče..... mecerati u ulju.... ali i čajem raditi losione ( koji doduše ne traju dugo)..ili od jakog čaja sirupe za grlo... |
|
![]() |
|
Šeflera ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Lokacija: Stankovo Status: Offline Bodovi: 2274 |
Zanima me recept za čišćenje kože lica.
![]() |
|
![]() |
|
ja ti neznam recepte samo ga trošim za čajeve, a za ostalo nemam cajt pa mi je drago kad od nekog dobim nekaj prirodno
![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
Za čišćenje lica možeš napraviti razne biljne tonike na pr. od preslice, sljeza..tako da skuhaš tzv. dekokt.Veliku žlicu biljnog materijala kuhaš u 1.5 dl vode, 15-20 min.
Uvarkom koji dobiješ namačeš lice kao i sa svakim drugim tonikom.Ako po licu ima akni, ranica i drugih problema, onda upotrebiti crni sljez.
|
|
![]() |
|
domingo ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Mladi grm ![]() Pridružen: 14 Kolovoz 2008 Status: Offline Bodovi: 602 |
Za to nije divizma?
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |