Mažuran - Origanum majorana L. |
Odgovori ![]() |
Korisnik | |
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 18 Lipanj 2008 u 11:01 |
Mažurana Mažurana, Origanum majorana L. (porodica Lamiaceae
) je nježna vrtna, začinska i ljekovita biljka sa razgranatom
stabljikom visine od 30-60cm.Listovi su joj mali, ovalni, dlakavi a
stabljika četverobridasta i također dlakava. Cvate od srpnja do
kolovoza a cvjetovi su joj svijetlocrveni, ponekad i bijeli u gustim
kuglastim nakupinama. Cijela biljka intezivno miriše jer je bogata eteričnim uljima (1-3% ).Sadrži i flavonide, fenole i fenolne glikozide te ruzmarinsku kiselinu. Rasprostranjenost: Mažurana potječe iz Indije odakle se preko arapskih zemalja proširila na Sredozemlje. Ima i svoje divlje oblike: Origanum vulgare ,mravinac i primorski mravinac Origanum heracleoticum koji se još zove grčki mravinac a raste po Sredozemlju i u našem primorskim krajevima na divlje.Talijanski oregano je hibrid između oregana i slatke mažurane. Uzgoj: uzgaja se iz sjemena, reznice i odvajanjem. Osjetljiva
je na mraz pa se sije u ožujku a presađuje u svibnju. Sadi se na
zaklonito, sunčano mjesto u dobro drenirano, rahlo, blago vapnenasto
tlo. Biljku se redovito treba plijeviti od korova kojega ne podnosi. Ako se zimi zaštiti od mraza na proljeće će ponovno buknuti. Može se uzgajati i u visećem pitaru kada joj grančice i listovi tvore atraktivnu sivo-zelenu masu. Za začin se bere u vrijeme cvatnje jer je tada najaromatičnija i suši u hladu. Mažurana,
za razliku od mnogih drugih začinskih biljki koje je bolje zamrznuti,
jako dobro podnosi sušenje i ne gubi aromu čak ni nakon nekoliko godina
ako je držimo dobro zatvorenu. Upotreba: upotrebljava se kao začin i ljekovita trava.
Nijedan začinski vrt ne bi smio biti bez mažurane.Nezaobilazna je u
talijanskoj, francuskoj i portugalskoj kuhinji kao začin za špagete,
lazanje, pizzu, pečenja, kobasice i sva jela sa rajčicama. Od nje se mogu napraviti mirisni jastučići za ormare a upotrebljava se i u industriji parfema. Kao ljekovita biljka mažurana služi za smirivanje želužanih tegoba, neuralgije, migrene, grčeva, prehlade…Radi svoje sposobnosti opuštanja mišića pomaže i kod astme. Od nje se pravi mast (i ulje) za kožne upale i rane jer ima baktericidno svojstvo, a pomaže i kod reumatskih bolova. Ima još toga o vrijednoj mažurani ali bi željela da se i drugi pridruže sa svojim iskustvima.
Evo i sličice.Prva je sa net-a a druga iz mog vrta. ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
administrator ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator ![]() ![]() tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hvala puno na ovom postu...
Obozavam njegov miris i okus ali ga jos nisam (nzalost ) uzgajao.
No polako skupljam i "kolekciniram" zacinsko bilje taako da se nadam da ce uskoro se i on pridruziti!!
|
|
![]() |
|
aglaja ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Fermina-Daza, ovaj tekst je dotakao
vecinu onoga sto me je zanimalo, od uzgoja do upotrebe u kulinarstvu. Ipak,
nije me ostavio bez pitanja, stavise, neka je i sam pokrenuo. |
|
Aglaja
|
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Nisam mogla baš sve utrpati u jedan post,bio bi predugačak.
Dakle, kako se bere: Mazurana je najaromatičnija kad procvjeta pa se beru i cvjetovi i listovi.Poreže se cijela biljka na nekoj visini , 10-ak cm da bi se opet mogla obnoviti.Suši se u hladu i sprema u dobro zatvorene tegle. Ja često puta ne mogu čekati dok procvjeta pa "ukradem" malo listića i grančica i upotrebim ih svježe. Što se tiče zimske zaštite različita je na kontinentu i na moru.Čak i kod nas na moru teško će preživjeti zimu vani.Moja je prošle zime propala a bilo je samo nekoliko stupnjeva ispod nule.Ako je u pitaru, kad se temperatura približi nuli treba je unijeti u kuću.Zapravo, najbolje ju je svake godine ponovo sijati. Grane mažurane u početku stoje uspravno a nakon što se dobro razgrana i dobije cvjetove grane počnu padati na zemlju pa čak i puštati korijenje.Tako se ona širi ako je posađena u vrtu. Dok u pitaru čini slap. Evo ti si dala i neke nove ideje za upotrebu u kulinarstvu.Možda ima još nekih? ![]() |
|
![]() |
|
aglaja ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Fermina-Daza, hvala puno na odgovorima.
Sve tvoje poruke pratim sa velikim interesovanjem. Pozdrav. |
|
Aglaja
|
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
... veliki učitelj i poznavoc ljekovitog bilja stribor marković uvijek i iznova naglašava da se mažurana treba sjetiti kad god je bilo kakva prenapuhanost u pitanju....bilo nevoze, bilo strahovi, bilo kruti stav o životu, bilo stav da je život jako obiljna stvar i borba i da tu nema ničeg baš ljepog i jednostavnog da preći..... :O))
|
|
![]() |
|
Silvy ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 28 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2406 |
Da malo oživim temu.
Hvala Fermina-Daza i griva1978 na opširnim info. o biljci. Ja sam svoj mažuran tek sada posjekla. Stavila sam nešto mlađih grančica sa listićima sušiti. Imam pitanje; da li su one deblje, duge grančice bez listića dobre za čaj kad se dobro osuše? Nekoliko sam ih zapikla u vrt, a sjeme ću sačuvat do proljeća. Iduće god. berem u cvatu. Hvala. Svima lijep pozdrav. |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
|
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |