Glog |
Odgovori ![]() |
Korisnik | |
Ivan ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 25 Travanj 2008 u 18:51 |
Upravo je vrijeme za branje gloga,njegovog cvijeta i lista, inače odličnog lijeka za srce, ovapnjenja arterija, povišenog krvnog tlaka, upale srčanog mišića....protiv stresa, nervoze...
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Lavandablue ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 25 Travanj 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 601 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pozdrav Ivane, Gde glog raste, tj. gde ga ima u prirodi?
Da li je to grm ili drvo?
![]() |
|
![]() |
|
Ivan ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Gloga u prirodi ima u osnovi 2 vrste; jednokoštičavi - bijeli i višekoštičavi - crveni. Odgovoroti ću detaljnije danas, tebi za informaciju : to su listopadni grmovi srenje veličine, čak ponekad manje drvo, u povoljnim uvjetima visine do 12 m, imaju trnove! ono što je najbitnije su listovi i cvjetovi: bijeli su ili ružičasti, u cvjetnim gronjama. Kod bijelog gloga prašnici su crveni, cvat izgleda (i jeste) bujniji nego u crvenog gloga.
Glogovi su jednodomne biljke, imaju na sebi muške i ženske cvjetove, oprašivanje se vrši isključivo putem insekata,bijeli glog je biljka suših staništa, a crveni vlažnih staništa. Plodovi su gloginje - crvene boje- (prividni plodovi koji u sebi imaju sjemenke). Crveni glog doživi starost do 100 godina. Razmnožavanje se vrši sjemenom. dakako, postoje mnoge varijable ovih glogova a tebi za informaciju su ovi koji se nalaze samonikli u prirodi, dakle ne uzgajani niti modificirani. Nastavak slijedi na "mojoj" stranici, kad administrator postavi tekst i slike . Pozdrav ! |
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Glog je jedna od mojih omiljenih biljaka.
Puno mi je pomogao (a i sada to čini ) dok sam imala problema sa srcem i visokim tlakom. U početku sam kupovala kapi gloga u ljekarni ali ih već odavno sama pravim. I ima srce da radi ko -satić. Ipak savjetujem svima da budu oprezni sa glogom jer je on vrlo moćan lijek za srce pa ga treba znati dozirati. |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Sada je vrijeme za branje plodova od gloga i prirpremu tinture od njih.
![]() I crveni i bijeli glog su jednako ljekoviti ( vrlo često ih ljudi/berači niti ne razlikuju) i upotrebljavaju se za iste namjene. Osim cjelokupnog utjecaja na krvožilni sustav ( posebno na srce, koristan je i kod tahikardija) i već poznatog blagog sedatativog utjecaja ali i specifičnog djelovanja na smiženje tlaka... malo manje je poznato da je glog jedna od ( najčešće) neizostavnih biljaka za reguliranje tlaka. Dakle u mješavinama zauzima svoje mjesto i kod povišenja niskog tlaka i kod sniženja visokog. ![]() |
|
http://studio-martina-natura.hr/
|
|
![]() |
|
cenarius ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 07 Rujan 2009 Status: Offline Bodovi: 116 |
Puno toga je vec receno o glogu tako da bih ja samo da dodam jos po neku sitnicu.
Sto se tice delovanja na organizam. onako bas farmakoloski, on: pojacava snagu srcane kontrakcije povecava protok krvi kroz srcani misic povecava toleranciju srca na nedostatak kiseonika blago podstice izmokravanje blago snizava periferni vaskularni otpor moze da deluje antiaritmijski Njegova efikasnost je i KLINICKI potvrdjena u terapiji blage srcane insuficijencije, ali kada se koristi u obliku standardizovanog ekstrakta (standardizovanje se vrsi u odnosu na ukupnu kolicinu flavonoidnih heterozida). Tako standardizovan ekstrakt prelazi iz klase tradicionalnog biljnog leka u pravi biljni lek. Moze da pojaca delovanje kardiotonicnih glikozida i koronarnih vazodilatatora. To se smatra za mogucu interakciju... |
|
Korov je biljka cije vrline jos nisu otkrivene!!!
|
|
![]() |
|
Terezija ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 233 |
" Moze da pojaca delovanje kardiotonicnih glikozida i koronarnih vazodilatatora. To se smatra za mogucu interakciju..."
Budući da ponekad koristim glog, molim te da mi pojasniš ovu rečenicu jer, zapravo, ne razumijem koje su to interakcije gloga. Please ![]() |
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
U prijevodu poanta od natpisa sa kartončića lijeka na "normalni" govor bi bila da i glog kao i sve drugo bilje nesmijete kombinirati sa ljekovima ( to već znamo iako nikada dosta ponavljanja gradiva). Svaka biljka ima svoju (fito)kemiju i može dovesti do vrlo ozbiljnih kontraindikacija u kombinaciji sa drugom biljkom ili sintetskim lijekom.... pa je nužno konzultirati se sa fitoterapeutom koji ćem vam zavisno od doze i vrste lijeka koji već uzimate sugerirati dozu i način primjene neke biljke. |
|
|
|
![]() |
|
Terezija ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 233 |
Oprosti, griva, pitala sam cenariusa.
Htjela sam da mi on pojasni što je tom rečenicom htio reći. |
|
![]() |
|
cenarius ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 07 Rujan 2009 Status: Offline Bodovi: 116 |
Terezija, to znaci da bi ti trebalo da pripazis ako koristis u terapiji kardiotonicne glikozide (digoksin) ili koronarne vazodilatatore (npr. nitroglicerin). Da bih sto jednostavnije objasnio interakciju, evo jedne moguce situacije iz zivota.
Neko leci svoju srcanu insuficijenciju (srcanu slabost) kardiotonicnim glikozidima koje mu je prepisao lekar. Usput cuje da je glog dobar za istu bolest i po danasnjem trendu da je sve prirodno bolje, krene na svoju ruku da pije i preparat gloga. I glog i kardiotonicni glikozidi deluju tako da jacaju snagu kontrakcije srca. Pritom se kardiotonicni glikozidi (digoksin) daju u terapiji tako da su na granici da otruju coveka. Dodaj tome jos malo dejstva gloga u istom smeru i dobices zasto je opasno kombinovati ova dva leka. Mislim da je cak moguce da dodje i do opasnog usporavanja srca, jer i glog i dikoksin upravo to rade, ali to je samo moja pretpostavka, u ovom trenutku nebitna. Zasto ne koronarnih vazodilatatora (nitroglicerin npr.)? Ponovo je u pitanju ista stvar, pojacavanje delovanja. Kad ljudi imaju napad angine, brzo uzmu niroglicerin da im bol u grudima prodje. Ali cesto osecaju glavobolju jer im je nitroglicerin jako rasirio krvne sudove, a pritisak pao. Dodaj tome i glog koji podstice izmokravanje i smanjuje periferni otpor (smanjuje pritisak) i efekat sigurno nece biti prijatan! Ne daj Boze, covek bi mogao i bez svesti da ostane, padne... Ne kazem da bi se to dogodilo 100 posto. Griva, pratim ovaj forum dosta dugo i svaka cast na znanju. Ali da li zaista mislis da svi znamo da se biljni lekovi moraju pazljivo upotrebljavati?? Zaista ne verujem u to. Mnogi ljudi smatraju da su biljni lekovi apsolutno bezazleni i bolji... I mislim da je konkretno navodjenje lekova koji se ne smeju kombinovati sa glogom jako korisno, jer vam daje ideju koje druge lekove smete upotrebljavati. Da sam samo napisao da mora da se pazi prilikom istovremene upotrebe sa drugim lekovima to bi bas bilo ponavljanje gradiva. Ovde je ipak nesto novo. E da :), kontraindikacija je stanje kada se lek ne sme upotrebljavati. Tako da ovo: Svaka biljka ima svoju (fito)kemiju i može dovesti do vrlo ozbiljnih kontraindikacija u kombinaciji sa drugom biljkom ili sintetskim lijekom.... nije receno kako treba. Mozda si htela da kazes nezeljenih efekata?? Pomenula si i fitoterapeute? Mozes li da kazes nesto vise o njime ? Kako sticu to zvanje? Koju skolu zavrsavaju? Verujem da ljudima deluje malo bezveze kad procitaju kardiotonicni glikozidi i koronarni vazodilatatori, ali mislim da sam sa ovim digoksin i nitroglicerin uprostio stvari. Uostalom svako ko koristi ove lekove verovatno zna na sta se misli... |
|
|
|
![]() |
|
Čuj cenarius, meni se zaista ne da prepucavati.... to što ja i ti znamo što su karditonični glikozidi - digoksini i kronarni vazodilatatori- nitroglcerini ne znači da je 90% drugih ljudi koji ovo čitaju to zna i da im je to bitno u razumjevanju prepoznavanja, branja i upotrebe gloga...... Ono što sam htjela reći o tome sam rekla...... Tvoj upit ( kojem ovdje nije mjesto jer je tema o glogu)............. ne znam kako je u državi u kojoj ti živiš ali kod nas je ovako ......... http://www.centarcedrus.hr/edukacija--savjetovanja/skola-fitoaromaterapije.aspx |
|
|
|
![]() |
|
Griva, izvini ako sam napisao nesto sto zbog cega si razumela da se hocu prepucavati! To mi nikako nije bila namera! Ne bih voleo da ovo utice lose na nasu komunikaciju u buducnosti. Ako zelis slobodno napisi PP....
Tacno je da za 90% posto ljudi ova dodatna prica nije bitna. Mada nekada nije lose ni napisati po nesto vise, tako se za svakoga nadje po nesto... Izvinjavam se clanovima foruma za ovo pitanje koje nije bilo u vezi gloga. Hvala za link, obavezno cu ga pogledati!!!! |
|
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
|
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |