Ukrasni grasak - Lathyrus odoratus |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
Dalmax22
Mladi grm Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 665 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 16 Ožujak 2008 u 11:49 |
Dobila sam sjeme ukrasnog graska i posijala . Da li neko ima iskustva sa ovom biljkom da mi da par savjeta, gdje da je poslje u vrtu premsjetim,da li je to penjacica itd.
Inace sjeme prilkom nicanja je dosta komplicirano-svo se upetlja i zacahuri u lupinu tako da sam evo danas morala odmotavati lupinu inace bi propale. |
|
Sponzorirani linkovi | |
iris
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
UKRASNI GRAŠAK (Lathyrus
odoratus)
Latinski naziv: Lathyrus odoratus Domaći naziv: Ukrasni grašak, mirisna grahorica Poreklo: Italija, Sicilija, Krit Tip gajenja: jednogodišnja Visina: do 250 cm Cvetanje: leto Pozicija: direktno svetlo ili polusenka Zemljište: plodno, rastresito, vlažno Razmnožavanje: semenom Opis: Osnovna forma ove vrste je penjačica izuzetno mirisnih cvetova u nijansama roze i ljubičaste. Danas postoje mnoge forme sa različitom bojom cveta koje se odlikuju manje ili više izraženim mirisom, a mogu biti žbunaste forme ili penjačice. Uglavnom su sorte sa veoma krupnim cvetovima tokom selekcije izgubile intenzivan miris. Sve forme se mogu koristiti za proizvodnju rezanog cveta jer se oni razvijaju na dugim cvetnim drškama. Gajenje:Seme je srednje veličine, okruglo. Može se sejati od zime do proleća na dubinu od 1 cm sa razmakom od 5 cm. Tokom zime setva je u staklari a nakon klijanja potrebno je klijavce držati na svetlom i hladnom mestu. Kada zemljište napolju počne da se zagreva mogu se posaditi na stalno mesto na razmaku od 25-30 cm. U toku proleća seme je moguće posaditi na stalno mesto napolju s'tim da treba obratiti pažnju da se zemljište ne isuši. Nakon razvoja prvog ili drugog para listova potrebno je zakinuti vrh da bi se aktivirali bočni pupoljci i time dobilo više izdanaka, a samim tim i cvetova. Sortama koje su penjacice treba obezbediti potporu. Ona može biti od pruća ili bilo kog sličnog materijala, zatim ograda itd. Cveta tokom celog leta, a period i intenzitet cvetanja se mogu produžiti redovnim uklanjanjem precvetalih cvetova. Ovim postupkom se sprečava trošenje energije biljke na stvaranje semena već se ona usmerava na stvaranje novih cvetova. http://www.tvorac-grada.com/forum/viewtopic.php?t=1777&view=previous&sid=6cbf3f98c8f849dd3bc53fd011df32d5 |
|
Dalmax22
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo je bio brz odgovor!
Puno ti hvala a biljka stvarno djeluje fenomenalno. Bas mi je drago da sam sve ovo procitala. |
|
iris
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
dobila sam i ja 3 sjemenke pa sam tražila i radi sebe
sutra ću ih zabockati i pomoliti se |
|
Dalmax22
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kazem ti kad niknu potpuno su zapetljane u lupinu,dok nisam skuzila o cemu se radi par njih mi je vec propalo. A lupina je jako tvrda tako da bas treba oprezno noktom razdvojiti.
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sretno cure,i kako je jednogodišnja,ne zaboravite POKUPITI SJEMENKE.
Stvarno krasno izgleda,pa bi to i ja,dogodine
|
|
iris
Opcije poruke
Hvala(0)
|
valjda će me neko na forumu na vrijeme podsjetiti da pokupim sjeme
jerbo sam malo skrelozna a za sad će se nadati da će narasti |
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sjetit ćemo vas mi tu,pogotovo kad procvate i slike stavite...ma i same ćete se sjetiti
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kako izgledaju sjemenke da li zna neko
|
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
iris
Opcije poruke
Hvala(0)
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
hvala iris
|
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
Dalmax22
Opcije poruke
Hvala(0)
|
sjemenke su bas ljepe,crne sa bijelim kao cupercima-nesto neobicno
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo mojih mirisnih grahorica:
Uz žičanu ogradu pentraju se bez problema, kod bambusovih štapova problem im je uhvatiti im se za njih, tako da sam ih morala povezivati koncem za stupove. Zeznula sam što nisam trgala mahune da daju više cvjetova, tako da nisu cvaje baš obilno, ali će biti dosta sjemenki. Na drugoj gredici ispred kuće su mi se počele sušiti, tamo sunce bije cijeli dan i mislim da sam ih trebala više zalijevati |
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nije mi jasno što se je dogodilo s grahoricama ispred kuće, mislila sam prvo da ih nisam dosta zalijevala, ali oko njih sve buja, a one se totalno osušile, neke čak tek da su počele cvjetati, i drugi dan totalka Sumnjam na neku bolest, dal se je to još kome dogodilo? Ovako izgledaju:totalno suhe:
I promjetila sam već par godina da ih napadaju zelene uši, pa ih dobro pratite. |
|
iris
Opcije poruke
Hvala(0)
|
moje su se osušile još prije 2-3 tjedna...možda tako mora biti ?
a bila sam ljuta i nisam pokupila sjeme
|
|
SilveK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Na ovima iza kuće sam primjetila da ih je napala pepelnica, ali se drže i možda budu čak još i cvale, nešto sjemenki sam skupila, ali jedan dio je jednostavno gotov
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Baš mi je žao , bile su tako lijepe!
|
|
SilveK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo još jedne vrste ukrasne mirisne grahorice, na identifikaciji je zaključeno da je to Dolichos lablab ili Lablab purpureus. Ako joj uvjeti odgovaraju, jako se razraste (na slici je samo 1 biljka), a cvjetovi cvatu u više nijansi ljubičaste-roza i mirišu:
sjemenke su plosnate, slika s net-a: |
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Anaida
Cvjetni guru Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja imam ove godine prvi put mirisnu grahoricu (sjeme sam kupila) u tri boje - nježnoj lila, crvenoj i bijeloj.
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |