Šparoge |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | |
MGrubi
Upravo klijam Pridružen: 31 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 137 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 10 Veljača 2008 u 19:01 |
gdje mogu kupiti sjeme šparoga? online?
|
|
Sponzorirani linkovi | |
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja sam prije neki dan kupila u poljo-apteki
na polici gdje stoji i ostalo sjeme - cvijece i povrce |
|
MGrubi
Upravo klijam Pridružen: 31 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 137 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kod mene, u šibeniku, nisam našla
|
|
Dalmax22
Mladi grm Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 665 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
imas ga svugje po poljoapotekama, ja sam posijala prije par godina, jako je lako.
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
dalmax moze li se sparoga sijati tj. saditi u posudu i koliko bi trebala biti duboka ta posuda?
mislila sam svoju posaditi u pitar, ali ne znam koliko treba biti dubok |
|
Dalmax22
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam svoje posijala u pitar na balkonu- neka normalna dubina -sjeme je onako ni stino ni prekrpuno pa sama procjeni -znas da sto je sjeme vece ide na vecu dubinu ali opet ne pretjerivati (jer svako sjeme ima svoju energiju klijanja). Meni je npr ta velicina idealna jer kod jako sitnog sjemenja nemam srece.
Npr Skroz sitno sjeme nekih biljki se sije pri samom vrhu. Dakle, sa sijanjem neces imat problema jer lako nice, prvo se pojavi ona tanka sparoga pa onda i lisce.- Lisca bude jao malo na citavoj biljci-ide u visinu (izgleda skoro isto kao i kod one divlje sparoge-asparagusa koji se koristi kod izrade aranzmana samo sto je ovdje plod debel) Nakon sto su mi iznikle ja sam ih presadila u vrt. Plodove mozete ocekivati tek nakon 2. godine od sadnje a onda krecu jedan za drugim, jednog odrezete do zemlje a onda se pojavljuje drugi i tako... Vole kvalitetnu humusnu zemlju -tocno sam vidjela razliku kad sam ih presadila u kupovnu humusnu zemlju. |
|
Dalmax22
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A sto se tice pitara- ionako se svaka biljka prebacuje postepeno iz manjeg pitara pa kad ga preraste u veci (nikako naglo u preveliki) tako da pocnes od nekog srednje velikog-na dno stavi komade cigle za drenazu a onda zemlju.
|
|
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Meni su ipak daleko najukusnije i najbolje ove naše divlje i nemjerljiv je gušt kad oko Uskrsa krenemo na svjež zrak , u prirodu u potragu za njima..evo jedne koja se dobro skrivala u drači, ali moje oko sokolovo ju je uočilo....
|
|
Dalmax22
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Svaka cast! I ja obozavam sparoge a nisam uhvatila vremena ni za skupčljanje ni za kupovanje (obozavam kupiti direktno uz cestu kad masu sa snopom :) a ne one sa pazara
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moje su počele provirivati iz zemlje... jedva čekam dok porastu...
|
|
Dalmax22
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Silvek domace sparoge tek 2. godinu donose plod
|
|
Branka
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka Pridružen: 27 Prosinac 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3031 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
da , evo me sa avjetom dajem si za pravo da vam dam savjetić o šparogama . ja sam naime davno za vrijeme rata 92 i 93 bila u njemačkoj i tamo sam radila 5 god u obitelji koja uzgaja šparoge ,,bijela šparoga je izvanrednogokusa , ako se ubere dok je još mlada i snježno bijela , jer čim izađe iz zemlje šparoga poljubičasti , za uzgoj vam je potreban dobar komad čisto rahle zemlje pomiješan sa sitnim pijeskom jer je on lakši za kopanje dok se šparoge vade vani , naime trebate napraviti humke humke kao za krumpir ali moraju biti puno veći i deblji , jer šparoga raste iz korijenja i ide na sve strane ,ja sam ih imala sve do prošle godine , što znači nekih 12 god, i redovito su svake godine rasle . da bi vam uspijele, morate ih posaditi iz sjemenke ili iz korijena . pošto sada kod nas ima za kupiti sjeme onda se to posije i pusti da raste 2 god , a izgleda slično kao mladi asparagus , ili kao ono što se meće u cvijetne aranžmane te grančice puste cvijetić iz kojeg se dobije mala crvena bobica, . i to uberete dok sazori i posijete ponovo , trebaju se dok si mlade okopavati i prignojiti 2 -3 puta godišnje sa npk gnojivom .treču godinu tj u rano prolječe , trebate pripremiti visoki i širi humak da bi napravili mjesto gdje će šoparoga izrasti , to se obično radi u 3 mjesecu . u 4 mj šparoga počinje nicati iz pješčane zemlje i tada se vadi tako da se na mjestu gdje se vidi napuklina na površini zemlje iskopa uska rupica --tako kao da zamislite da kopa pesić rupu , i vadite šparogu sa dva prsta . tako da je odrežete otprilike toliko da ne potrgate mlade izdanke koji se nalaze u neposrdnoj blizini ,i da ne oštetite korijen iz kojeg izlaze šparoge . zatim se ta zemlja natrag nagrne gdje je bila i zagladi se lijepo da bi kasnije za dan mogli bolje vidjeti kada niče .. ali moam vrlo važno reći da kad sezona šparoga krene , traje oko 2 mjeseca , i šparoge rastu kao lude ,ja sam ih brala dva puta dnevno , a vi na moru bi imali šta radit , jer je kod vas toplo , što šparogama jako odgovara. nadam se da sam bila opširna , a sutra vam stavim neke slike koje imam da vidite . ako želite mogu vam dati još koji primjer . ja sam ih dobro upoznala vjerujte
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Branka svaka časta, zbilja detaljan opis, točno te vidim kako stojiš među šparogama.
Samo da vas izvjestim da smo mm i ja danas pojeli sve pronađene šparoge u Primorju i da tu nemate što tražiti.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
FranjicaZG
Neukroćena biljka ZLATNI DONATOR Pridružen: 10 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 4567 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sva sreća da postoji srednji Jadran pa onda otoci koji su ostali van vremena (kao tvoj Bakarac) tako se ispred Biograda kočoperi Vrgada i onda kad imaš dobru sestricu - u Zagrebu 0apaš prave, divlje mirisne šparoge, zasoljene morem donešenim burom. ma divota. Ne znam jesu li ljepše mirisale, bile gorče ili prizvale dobra sjećanja - no svakako bile su jako fine! Jedini je problem bio što ih je bilo malo...
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
vrlo interesantno iskustvo Branke. Berući divlje šparoge i kuke, razmišljala sam o uzgoju i evo danas pročitam korisnih savjeta.
Da li neko bere kuke - mlade izdanke povijuša iz primorske makije?
Branka, što je sa vlagom? Koliko vlažna mora biti zemlja?
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala, znam, dobila sam prošle godine "odraslu" biljku Hvala Branka na savjetu, ja sam se prošle godine čudila zašto moje nisu sočne nego žilave i ubrzo su procvaje, ali ja sam iz neznanja to pripisala suši... Ova jedna što mi je izašla iz zenlje je već ljubičasta, moram krenuti na stvaranje humka... |
|
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovaj vikend sam uživala u murterskim šparogama- divljim ... ove godine smo ubrali više nego uobičajeno ispod maslina ...inače spremam ih s jajima i maslinovim uljem...
Obožavam ih.... Frida mjenjat ćemo recepte... |
|
Nickless
Već proklijao Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ove sam godine prvi put kupio sjeme šparoge, a kako sam pročitao da je urod tek nakon dvije godine odlučio sam ne saditi ih u povrtnjaku.
Ima li netko kakav savjet gdje ih je pogodno posaditi pa da tamo odstoje te dvije godine?
|
|
Dalmax22
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pa prvo u pitar/posudu pa kad se razviju onda u vrt.
|
|
katruža
Mladi grm Pridružen: 12 Kolovoz 2007 Status: Offline Bodovi: 787 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo baš danas sam ubrala prve ,ove godine, i skuhala sam juhicu od njih.
Inaće, najviše ih volim kuhane i prelijane sa prezlama preprženim na maslacu.
Ove slike su od prošle godine. Vide se stare (oko 17 god.) i mlade ispred, koje sam sijala prije tri godine. Danas sam od ovih mlađih ubrala prve dvije. Moram ih malo rasaditi jer su preguste.
|
|
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |