Motar |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 09 Listopad 2007 u 01:14 |
ne znam spada li u začinsko bilje, ali ne vidim ni neku temu gdje bih ga postavila...
riječ je o Motaru...po meni je to neka salatna biljka ( samonikla) ili prilog...nešto poput divljih šparoga...jede se ukiseljena ( kao kapari), a raste uz more - na kamenu koje more polijeva... Slikala sam ga danas. pa evo: |
|
Sponzorirani linkovi | |
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nikad do sada nisam čula da se ova biljka jede kao salata. Poznata mi je, pa ne bi bilo loše da mi napišeš recept da je idući puta isprobam.
Ja sam jedino njene sjemenke koristila u suhim aranžmanima. Ažurirao kika - 09 Listopad 2007 u 15:58 |
|
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ukiseliš je kao i kiselu papriku...dakle prokuhaš kratko u vodi s octom i izvadiš...kad se ohladi spremiš u staklenke i zaliješ ohlađenom vodom u kojoj si je prokuhala..zatvoriš...servira se uz jela s jajima ili uz lešo ribu s tim da je poliješ maslinovim uljem i popapriš....
imaš više na netu o tome...ukucaj u google MOTAR...
|
|
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Crithmum maritimum L. – petrovac, motar ili šćulac polugrmovita je halofilna trajnica iz porodice Apiaceae (=Umbelliferae), reda Araliales, razreda Magnoliopsida. Ova biljna vrsta rasprostranjena je u zapadnoj Europi uz obalu Atlantika, na sjever do Škotske, na Kanarskim otocima te uz obale Sredozemnog i Crnog mora. Često se nalazi na istočnoj obali Jadrana gdje raste u neposrednoj blizini mora. Petrovac se odavno upotrebljava kao antiskorbutik, diuretik te kao povrće i začin. Dosadašnjim istraživanjima dokazano je da biljka sadrži eterično ulje, aminokiseline, kumarine i flavonoide
|
|
frida
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Eto, tko zna - zna.. Bravo Ivane
|
|
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Malo sam tražila po internetu, ali nisam nigdje pronašla koji dio biljke se koristi za ukiseljavanje. ?
|
|
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
www.gastronaut.hr
Salata od motra (salata),
|
|
kika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
frida
Opcije poruke
Hvala(0)
|
da, uglavnom listići, ali listići znaju biti i kao na razgranatoj
grančici, pa onda sve zajedno staviš..ništa se neće dogoditi ako i to
jedeš samo je malo tvrđe...
|
|
kika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
tibor
Mladi grm Pridružen: 26 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 726 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ovu biljku sam cesto sretao na moru..
doduse jednom sam probao izvaditi jedan struk,ali nije islo..
jako zanimljiv recept,pokusati cu i ja
|
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
... kiseli se isto kao npr krastavci....puna je minerla a po nekim tračevim i ispitivanjima znanstvenika obra je i za mršavljene!! ...svaki dan 1 šačica ukiseljenog... naodno....nisam probala-...
|
|
frida
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja imam i ovogodišnje ukiseljene...upravo napravila...
kao salata mi izvrsno pase uz bilo kakav rizoto....njamiiii... |
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mi smo je jeli uz pršut i sir....pripremaju se listići u kvasini....
|
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ima jedan na mojoj plaži, svaki dan ga gledam.Moram ga uslikati.
Nikad nisam probala napraviti nešto od motra (ili motara ).Nekako mi nije pasao kad sam ga zagrizla. |
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pa, nisam ni ja oduševljena.....prearomatičan mi je.....a želudac mi nekako osjetljiv.....
Uparvo petrovac cvjeta....slikala sam ga...ali ne znam đe su slike.-..
|
|
frida
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam jucer probala pitu od motra...mogu vam reci da je to
odlicna vecera...slana je to verzija pite...motar je skuhan, usitnjen
mikserom, pomijesan sa sirom, jajetom i zacinima i s time su nadjevene
ledove kore za savijace...ma bas dobro....
ja inace volim egzoticne i nsvakidasnje namirnice isprobavati.... |
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
---
|
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Raste iz kamena, tik uz more, pun soli.....mi ga zovemo petrovac.
Nabrala sam ga jučer, sad ću ga kiseliti |
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |