Picea glauca Conica |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
Pinus
Neukroćena biljka Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 04 Svibanj 2010 u 22:52 |
Picea glauca Conica je kultivar otkrivena početkom 20.stoljeća u Alberti, Kanada. Ona je patuljasta verzija Bijele smreke (Alberta Spruce,) sa uvelike smanjenom stopom rasta i lijepom konusnom oblikom. Danas milijuni i milijuni klonova rastu širom Svijeta. Ova gusta konusna četinjača je pravi mamac za oči u svakom dvorištu. Patuljasta smreka zahtijeva malo njege, ali je česta meta napada crvenog pauka. Ja posjedujem nekoliko patuljastih smreka. Stare su 10 god. a visoke oko 1 m. Sve su bile napadnute crvenim paukom. Špricao sam sa akaricidom i ovo su proljeće potjerale nove zdrave svijeće.
. . . . . |
|
Sponzorirani linkovi | |
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovako izgleda smreka Picea glauca conica nakon napad crvenog pauka. Makar sam prošlu godinu dana nekoliko puta špricao sa kontaktnim akaricidima ORTUS 5 SC i ACTELLIC 50 EC crvenog pauka se nisam riješio.Nakon sviježeg novog rasta zelene boje vrhovi grančica ponovo gube zelenu boju. Izgleda da zbog same strukture krošnje (gusta,zbita) akaricid ne dođe u kontakt sa svakim paukom i on se kroz nekoliko mjeseci ponovo pojavi. Tražim po guglu neko drugo rješenje, prvenstveno kakav sistemski akaricid ili nešto slično ali ništa ne nađem. Ima li tko rješenje za crvenog pauka i moj problem?
|
|
muhlenbergia
Trajnica Pridružen: 18 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 2241 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Probajte nabavit DEMITAN,ja sam sa njime špricao oleandre.
Vjerojatno položaj gdje rastu te smreke utiče na pojavu crvenog pauka. |
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Navodno je mehanizam djelovanja DEMITANA i ORTUSA identičan. Ako ne pronađem kakav sistematik probati ču i DEMITAN. U istoj vrsti raste Juniperus chinensis i Thuja, njih crveni pauk ne dira, izgleda da su sami razvili obranu od tog nametnika.
|
|
kat.rea
Cvjetni guru Pridružen: 06 Studeni 2008 Status: Offline Bodovi: 5433 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam ovu piceu kupila ove jeseni. Na teglici je pisalo picea glauca conica, pa se iskreno nadam da je to to
za sada je u tegli koja je omotana folijom sa zračnim jastučićima , a ukrasna tegla je dodatno zapunjena kuglicama papira... nadam se da je to dovoljna zaštita da se korijen ne smrzne...
|
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da da to je mala conica. Ja svoju držim na terasi uz škarpu bez zaštite. Jednu sam posadio na stalno mjesto. Danas su pokrivene snijegom.
|
|
kat.rea
Cvjetni guru Pridružen: 06 Studeni 2008 Status: Offline Bodovi: 5433 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
E baš ti hvala što si mi potvrdio je conica. Naime več ju dugo tražim i nikako naći male, samo ponekada veliku u ovo predbožično vrijeme, ali naravno bezobrazno skupu, tako da se baš radujem što sam ju ubola...
|
|
mali kaktus
Cvjetni guru DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam špricao kontaktnim akaricidom više puta. Problem je gusta krošnja u kojoj su pauci skriveni i akaricid na dođe u kontakt sa svim paucima. Nabavio sam i bijelo ulje. Sa njim namjeravam izvršiti zimsko špricanje da uništim jaja crvenog pauka.
Predlažem da izrežeš suhe grane iz oštećenog mjesta na svojoj smreki, i oslobodiš prostor za novu rast u proljeće. Crveni pauk je česti gost i vinove loze i voćaka i moj prijedlog je ne saditi Picea glauca conice ako se u blizini nalazi voćnjak ili vinograd. |
|
mali kaktus
Cvjetni guru DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ta picea je posađena u dvorištu,imam samo nekoliko voćaka,u blizini nema vinograda ni voćnjaka,Znači bijelo ulje,a ne crveno.
|
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Danas sam kupila jednu
|
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
rajski vrtovi
Odrastao grm Pridružen: 26 Srpanj 2014 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1789 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Davno se na ovoj temi pisalo o napadu crvenog pauka. Jeste pronašli najbolja sredstva za zaštitu ? Kako se Conica oporavlja poslije, ima li trajnih posljedica ?
|
|
"I budi kao ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga posječe." M.Selimović
|
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Možda bi na to pitanje znali odgovoriti oni
koji se profesionalno bave uzgojom četinjača. Crvenog pauka se nisam riješio.
Dapače, proširio se i na sukulente. Počeo sam ga tretirati kao domaću
životinju. No, mogu reći da ga za sada držim pod kontrolom. Preko sezone rasta
zaražene biljke tretiram akaricidima a preko zime bijelim uljem. Biljke se tokom
vremena oporave (kako koje) ali oporavak je dugotrajan. |
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pinus jesi li pokušao prima ulje?
http://pinova.hr/hr_HR/katalog-proizvoda/sredstva-za-zastitu-bilja/insekticidi/kontaktni-insekticidi/prima |
|
|
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(1)
|
Nisam ali
već dvije sezone sam radim insekticide na bazi ulja i deterđenta za
posuđe. Zadovoljan sam učinkom domaćih insekticida. Problem je to što su to sve
kontaktni insekticidi. Nemoguće je veliku koniku ili 4 metra visoku borovicu pošpricati na način da preparat dođe u kontakt
sa svim cp . |
|
smrcko
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da vjerujem da se teško boriti sa tom napasti kod velikih biljaka. Meni su balkonski crveni pauci znali srediti cijeli balkon bilja. Gdje se uvuku, ne odlaze.
Zato sam morala unaprijed špricati prije najezde. |
|
|
|
rajski vrtovi
Odrastao grm Pridružen: 26 Srpanj 2014 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1789 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Joj Pinus, baš sam očekivala rečenicu poput "Ma nema više pauka, sve riješeno ..." kad ono ... ima pauka. Bila sam donijela konačnu odluku da kupujem 2 primjerka za u tegle, e sad se već dvoumim. Stvarno sam neodlučna. Ne bih htjela da se biljka muči i mrcvari s tim nametnicima i na kraju da propadne. E sad tek imam o čemu razmišljati.
|
|
"I budi kao ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga posječe." M.Selimović
|
|
smrcko
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Manje biljke ćeš lako pošpricati. Ali vjerojatno treba odmah kad ih kupiš.
Kod mene su mislim 3 takve i još nisam vidjela nikave napade pauka. Mislim da nisam ovu godinu radila ni zimsko špricanje. |
|
|
|
rajski vrtovi
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Smrcko, znači nije sve ipak tako "paukovito". Još uvijek razmišljam !
|
|
|
|
Thommo
Novo sjeme Pridružen: 01 Rujan 2014 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 37 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Naišao sam na ovaj "recept" protiv crvenih pauka... Nemam pojma kako izgleda preslica ali možda nekome pomogne.
Izvor: http://www.agroklub.com/eko-proizvodnja/ekoloski-pripravci-za-zastitu-bilja/11877/
Sredstvo od preslice protiv hrđe, pepelnice, grinja icrvenog pauka. U homeopatiji bolesne biljke služe za izradu velikih razrjeđenja, npr. pepelnica na rajčici uspješno se suzbija kompostom od rajčica oboljelih od pepelnice. Preslica raste na vlažnim staništima, pa se može naći u blizini rijeka i potoka. Koristi se protiv hrđe i pepelnica, grinja i crvenog pauka. 1 kg svježih preslica potopiti u 10 litara vode i ostaviti da stoji 24 sata. Zatim lagano prokuhati 30 minuta. Kada se tekućina ohladi, razrijediti vodom u odnosu 1:5 i njome špricati biljke. Tekućinu od preslice može se pomiješati sa sredstvom od koprive u odnosu 1:1 i kao takvo koristiti za prskanje biljaka. Povećava se učinkovitost u borbi protiv nametnika i ujedno hrani biljka. |
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |