Mušmula |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 05 Listopad 2007 u 22:48 |
Evo, malo obrnutog slučaja....
Znam da ovo voće raste više po sjevernim krajevima, a nitko je nije opisao, pa mislim da bi netko mogao uhvatiti vremena, barem nakon jesenjskih radova i staviti nešto o njoj na ovim temama!!! Ja ću u prvu ruku sliku staviti, pa... |
|
Sponzorirani linkovi | |
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kod mene muslmula raste u slabo osuncanom dijelu
jako mnogo ima plodova i jako brzo raste dok druga koja je posađena u suncanom djelu baste nikako ne napreduje i jos uvijek je mala evo stavit cu ti slikicu od ove godine Ažurirao dina - 06 Listopad 2007 u 14:55 |
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
koga ,kome i šta... |
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
koga ,kome i šta... |
|
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hej, nisam zamijetila cvijet!!! Samo plodove...
|
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
pa ovo je slikano nekad u proljece
|
|
koga ,kome i šta... |
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
tek cu sutra da slikam plodove
(nadam se) |
|
koga ,kome i šta... |
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mušmula - Mespilus germanica
Mušmula je listopadno drvo sa crvenkasto smeđom ljuspasto ispucalom korom. Listovi su celi po obodu, tamnozeleni i bez dlačica, a sa naličja svetlozeleni i dlakavi. Na vrhovima grančica javljaju se krupni cvetovi bele boje, sa dužim čašičnim listićima od kruničnih. Cvetovi su u promeru 3-5 cm. Plod je krupan žutosmeđe boje koji sazreva u jesen (10. mesec) . Plodovi se beru posle prvih mrazeva i ostavljaju se da ugnjile i postanu mekani. Mušmula raste samonikla po šumama, ali se i gaji. Gajene forme imaju krupnije plodove. Postoji i bezsemena sorta mušmula, nastala umnožavanjem bezsemene mušmule pronađene u pomoravlju. U svojoj bašti imam dva stabla sa krupnim plodovima, ali sa semenkama (selekcija voćarskog instituta iz Novog Sada). Nakon prvih mrazeva oberem plodove mušmule i u jednu kutiju stavim na dno sloj slame na koje ređam plodove, zatim opet stavljam red slame, pa red mušmula i kada poredam sve mušmule od gore stavim sloj slame. Ovako spakovane mušmule ostavljam u garaži gde ostaju dok nisu za upotrebu. Od početka 12. meseca jednom nedeljno proveravam koji su plodovi mekani za jelo i njih odvajam, a tvrde plodove ostavljam da ugnjile. |
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
Fatka
Mladi grm Pridružen: 24 Srpanj 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 829 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dino ima li tvoja musmula mladih biljkica ili mozda se moze oziliti reznicom ali ne znam kada je najpogodnije.
|
|
anči39
Neukroćena biljka Pridružen: 05 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 3042 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja imam mušmulu i kada je udari prvi mraz mekane plodove berem i jedem
ne berem kao voki sve i ne skladištim
kako mi se jede tako i berem ,prošli tjedan sam zadnje pobrala sa drveta i pojela
nema uopče posla oko nje
nabavila sam je u osijeku u rasadniku
|
|
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"
|
|
enrikova nona
Cvjetni guru Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
anči39
Neukroćena biljka Pridružen: 05 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 3042 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moja je mušmula uvenula ,morat ču si na jesen nabaviti drugu .
|
|
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"
|
|
Cvijetomanijak
Mladi grm *moderator - povrća Pridružen: 31 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 496 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tražim već mjesecima sadnicu i nigdje je nema u Zg,jel ju moguce rasaditi reznicom,susjed mi ju ima,al ne vidim mladice oko nje.?
|
|
gospina trava
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam kupila sadnicu mušmule u "Agro-Car" D. Bistra jesenas i sigurna sam da ih imaju još. Inaće je to jedan od najboljih rasadnika u Hr., jedino im parira "Prud" Metković. Kontakt i adresa :
Adresa: Podgorska 10, 10298 Bistra Broj(evi) telefona: 01/3391017; Broj(evi) telefaksa: 01/3357415; Čim se zemlja odmrzne saditi ili pričekati jesen za sadnju. |
|
Marinn
Nedavno posijan Pridružen: 29 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 75 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moja mušmula ove godine po prvi put ima plodove, i još su jako tvrdi, nisam znao da treba čekati da počnu truliti da bi bili jestivi... u zadru sam a ovdje mrazevi dolaze malo kasnije nego na kontinentu, izgleda da ću se načekati da ih prvi put kušam... nadam se da su ukusne...
|
|
khan
Nedavno posijan Pridružen: 03 Siječanj 2013 Lokacija: Marsonia Status: Offline Bodovi: 91 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
mušmula je prva voćka koju sam posadio u dvorištu nakon kupnje kuće. dobio sam ju od susjeda na poklon kao dobrodošlicu. prekrasna je kad procvate. samo sam na njoj trenirao orezivanje pa se bojim da sam ju malo previše usporio u rastu. pustit ću ju malo ove godine
|
|
Ako ne možeš biti visok dva metra, budi pametan dva metra.
-Miles Vorkosigan |
|
enrikova nona
Cvjetni guru Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
Mari,5510
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
tikvić
Trajnica Pridružen: 08 Travanj 2010 Status: Offline Bodovi: 2349 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Draga Mari to definitivno nije mušmula, po listu bi se dalo zaključiti, da je neka vrsta citrusa.
|
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |