Vilac - Cobaea scandens |
Odgovori | Stranica 123 14> |
Korisnik | |
Božikovine
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 01 Svibanj 2008 u 23:21 |
ima li netko iskustava sa uzgojem ove biljke u kontinentalnom području? kakva su iskustva sa klijavosti sjemena?
|
|
Sponzorirani linkovi | |
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Božikovine, slobodno stavi nam sliku, pa makar bila sa neta, ali naglasi da je skinuta! Tako će nam biti lakše odgovoriti!
|
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo stiže slikica ... nadam se.
|
|
Baka Bea
Trajnica Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ako mogu pomoći Cobea scandens ili vilac se u našoj klimi uzgaja kao jednogodišnja biljka jer potječe iz tropskih područja Amerike gdje izraste do 10 m. Kod nas je znatno niža, Klije gotovo stopostotno na 16 -18 stupnjeva, samo što je sad malo prekasno za sjetvu, To je trebaloi obaviti sredinom III mjeseca i to pojedinačno svaku sjemenku u poseban lončić i paziti da se biljčice ne isprepletu. Presaditi nakon 'ledenih svetaca' na sunčano mjesto u hranjivo vrtno tlo na razmak 20 cm i osigurati potporanj za penjanje. Cvate od VI do prvih mrazeva prekrasnim cvjetovima 7 cm promjera u početku zelenkaste boje koja poslije prelazi u ljubičastu. Pozdrav Bea
|
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
hvala na odgovoru! napokon neka informacija! da, možda je sada malo kasno, ali ipak...možda uspije. ona informacija o pojedinačnoj sadnji je svakako korisna; samo...mi smo poslušali savjet sa nekog engleskog neta pa oni kažu da sjemenke treba prvo namočiti u vodi, a onda one puste sluz, a onda ih je teško razdvojiti...lijepe se jedna za drugu...pa za prste...no dobro...vidjet ćemo...
|
|
Dalmax22
Mladi grm Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 665 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bas mi se svidja ova biljka
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I meni se sviđa, tko zna kako bi se snašla u Dalmaciji.....
|
|
gioiaa
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 16587 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Cobaea je prelepa...nazalost nemam ama bas nikakva iskustva jer je jos uvek nisam nabavila...a nadam se da hocu
|
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
na netu sam našla podatak da ne podnosi temperaturu nižu od +5C zimi,
predivna biljka, koja odlično uspjeva na sunčanom položaju
|
|
Baka Bea
Trajnica Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo s namakanjem mi kod Cobee nije poznato, ona sasvim ljjepo niikne i bez toga, ali korisno je znati, hvala. Ako si u Zagrebu dam ti jednu od pola metra. Raste kao luda. Pozdrav
|
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
pa to je super! a snaći ćemo se mi za prijevoz! frendica mi radi u zg-u...nju ću angažirati...
e sad...naš vrt je još u početničkoj fazi pa baš i nemamo puno toga za zamjenu, ali moja mama ima botanički vrt u malom...šta bi ti bilo interesantno? e da...trebala bih ipak znati adresu i tel. broj da se dogovorimo. |
|
Baka Bea
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Manči, Cobea scandens je tropska biljka, pa bi se u Dalmaciji jako dobro snašla. Govorim to iz iskustva. Moja susjeda ju je odnijela kao sadnicu i za probu posadila u vrt vikendice u blizini Crikvenice. Penjala se po kamenom zidu. Nije prošao nijedan turist a da se nije pokraj nje slikao. Bila je puno ljepša i bujnija nego na isti način uzgojena u Zgb. Za velikih vrućina treba je obilno zalijevati. Ako nemaš vrt može se uzgajati i u velikoj tegli. Vrijedi isto: propusno, vlažno, hranjivo tlo, sunčan položaj. Piše u knjizi da može u tegli prezimjeti u zaštićenom prostoru,
|
|
kat.rea
Cvjetni guru Pridružen: 06 Studeni 2008 Status: Offline Bodovi: 5433 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Božikovine, vaša cobea je bila prekrasna. Je li bila u tegli ili vrtu? Jeste ju pospremali ili je "uginula"?
|
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kat.rea, kod nas je Cobea jednogodišnja biljka dok je uz more višegodišnja.
Za eksperiment smo posadili jednu u teglu i ostavili smo je na zaštićenom mjestu (ispod strehe) pa ćemo vidjeti dali je preživjela. Sjeme se može nabaviti u Plodinama a mislim da ga i mi imamo, moramo provjeriti. |
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Razvoj cvijeta Cobaee:
|
|
kontesaa
Cvjetni guru Pridružen: 15 Listopad 2007 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 6195 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ove godine sam slučajno naišla na sjeme u baumaxu (čini mi se) i kao totalnu nepoznanicu,kupila,nadam se da će biti jednako lijepa kao vaša
|
|
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)
Zagorski bregi |
|
Lantana
Cvjetni guru Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kako mi sijanje u pitare nije išlo ja sam dvije sjemenke zabola direktno u zemlju i i obje su izrasle u roku od 14 dana. Božikovine da li je to to?
|
|
život je more
|
|
adenium
Već proklijao Pridružen: 25 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 203 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam sijala Cobeu prošle godine i nije mi cvijetala,a baš mi se sviđa.Isto sam ju sijala u vazu .
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dobila sam ovu prekrasnu biljku od kat.ree, ali koliko sam shvatila bolje da je donesem u Rijeku, jer sumnjam da bi mi preživila na kontinentu. Ima predivno lišće a tek cvijet, oduševljena sam, sve mi je prekrcano, ali naći ćiu mjesta za ovu ljepoticu.
Manči razmnožit ćemo je nekako za tebe.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...hvala Triša što misliš na mene...u međuvremenu sam našla sjemenke za kupiti, pa zaboravila na kartelu i kasno posijala....niknule su i imaju tek 4 listića....ha, ha....to će biti neka jesenska cobea....
|
|
Odgovori | Stranica 123 14> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |