Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Gljive
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Šampinjoni (Agaricus sp.)
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Šampinjoni (Agaricus sp.)

 Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 28 Ožujak 2007
Lokacija: Novi Sad
Status: Offline
Bodovi: 4264
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Šampinjoni (Agaricus sp.)
    Objavljeno: 15 Travanj 2008 u 16:33
Šampinjoni su cenjene gljive koje se gaje u zaštićenom prostoru na supstratu odnosno kompostu npr. od konjskog stajnjaka, živinskog izmeta i pšenične slame ili samo od stajnjaka i slame. Na tržištu se mogu nabaviti gotovi supstrati za gajenje gljiva ili se oni spravljaju.
 
Prvo se vrši kompostiranje tako što se stajnjak i slama pomešaju i kvase se nedelju dana nakon čega se dodaje Urea, superfosfat ,amonijum sulfat, gips, mleveni kreč i i to na 100 kg smeše 0,7 kg uree, 1,7 kg amonijum-sulfata, 4 kg mlevenog kreča, 4 kg gipsa i 1,5 kg superfosfata. U periodu od dve nedelje ova smeša se prevrće 3-4 puta uz dodavanje vode.
 
Nakon toga ovako dobijen vlažan kompost se pasterizuje u specijalnim komorama kako bi se dovršila fermentacija i uništili mikroorganizmi u supstratu. Nakon pasterizacije kompost se rashlađuje produvavanjem svežim vazduhom do 30 stepeni i u kompost se usijava micelija gljiva (3-5 kg micelije na 1000 kg komposta).
 
Nakon nedelju dana površina komposta se prekriva slojem rastresite zemlje jer u tom periodu micelija intenzivno raste i prožima kompost. Nakon 15-30 dana na površini se pojavljuju pečurke. Prinosi šampinjona se kreću od 5-25 kg po metru kvadratnom, a sam period plodonošenja i branja zavisi od načina i uslova gajenja i iznosi od 45-75 dana.
 
 Pri proizvodnji šampinjona bitno je da koncentracija ugljen-dioksida ne pređe 0,2 posto, zbog čega se mora obezbediti dobro provetravanje. Temperatura se održava na 15-18 stepeni dok micelija prožima kompost, a pri nicanju, odnosno posle prekrivanja komposta sa zemljom iznad 20 stepeni (18-25 stepeni). Šampinjoni brzo rastu i beru se svakodnevno čim očvrsnu.

Od ukupne svetske proizvodnje gljiva Agaricus bispora ili šampinjoni učestvuju sa oko 50 posto. Šampinjoni imaju i lekovita svojstva, ali treba biti oprezan pri njihovom branju i koristiti ih dok su sveži, jer u previše ostarelim gljivama stvaraju se otrovna jedinjenja. Šampinjoni sadrže oko 90 % vode, 3,5 % ugljenih hidrata, 0,2% masti, 0,82% hitina i toliko mineralnih materija, a proteina nešto manje od 5%
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 01 Srpanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Srpanj 2008 u 22:27
... ja osobno šampinjone iz podruma ne smatram gljivama nego stiroporom Big%20smileTongueLOL..livadna pečurka ili šampinjon rast većinom na livadama niske trave ngdje nema hlada, gdje se obilno kupa u suncu... i sad bi to trebalo imati ista i kemijska i energetska svojstva živog organizma kao onaj koji je rastao u vlagi i pljesni mračnog podruma.......hmmm... a možda se radi zapravo o 2 vrste koje su jako slične ??ali ne iste?
Na vrh
pšeno View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 01 Lipanj 2010
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 19
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pšeno Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Rujan 2010 u 12:09
Gljivari ! imam suhog vrganja,bukovače,brijestovače,shiitake,ganoderme lucidum i svježeg TARTUFA.
Na vrh
PlavaDigitalna View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 14 Travanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 80
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje PlavaDigitalna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Travanj 2012 u 14:00
Da li netko zna gdje ima za kupiti micelij za sampinjone i bukovace?Ermm
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 15 Prosinac 2007
Lokacija: zadar
Status: Offline
Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Travanj 2012 u 15:04
plava d. dobro nam došla smile184
pogledaj tu
http://www.fungi-perfecti.hr/micelij_na_zrnu_zitarice.htm
Na vrh
PlavaDigitalna View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 14 Travanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 80
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje PlavaDigitalna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Travanj 2012 u 17:26
Hvala na dobrodoslici i na linku! Big%20smile
Super, agromlinar mi je pod nosom, idem po micelij vec sutra smile126
Gledala sam vrtlaricu i totalno sam se zapalila da ih posadim. Inace jako volim i papati i brati gljive...
Na vrh
Cvijetomanijak View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar
*moderator - povrća

Pridružen: 31 Svibanj 2011
Status: Offline
Bodovi: 496
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cvijetomanijak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Travanj 2012 u 21:02
Moj stari ih je prije 15 god uzgajo ,mogu se malo kod njega raspitat di kako  ... znam da sam ih se ko kl inka najela za cijeli zivot ..sam sam setala komorama i trpala u usta one najvece ...cak su mi i punjeni sampinjoni bili prvo jelo koje sam naucila radit ...
Velika gorica
Na vrh
PlavaDigitalna View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 14 Travanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 80
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje PlavaDigitalna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Travanj 2012 u 21:21
Ja ih mislim saditi vani, imam idealno sjenovito mjesto izmjeđu jednog reda vocaka i samog ruba sume smile213a na jesen cu nabaviti jedan veci panj i za bukovace. mislim da tu nema neke pretjerane mudrosti, posadi se onako kako je vtlarica preporucila... i vazno je da je vlazno...
jedva ceka kad se predoziram njima smile50
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,330 sekundi.