Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Voće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Dunja
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Dunja

 Odgovori Odgovori Stranica  12>
Korisnik
Poruka
monna-1 View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 18 Travanj 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2598
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monna-1 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Dunja
    Objavljeno: 19 Rujan 2008 u 21:38

Evo nešto o mirisnim i slatkim dunjama.

 

Dunja je bila popularna još kod starih Grka, koji su je pripremali tako da bi je izdubili, napunili medom, stavili u pleh i ispekli, dok su je u našim krajevima cijenili Dubrovčani koji su od nje radili voćni sir, popularnu kotunjatu

Dunja potječe iz jugozapadne Azije, odnosno iz Perzije i Anatolije, a samoniklu je nalazimo i u srednjoj Europi. Poznata je i pod nazivom sidonijska kruška. Drvo dunje može narasti i do sedam metara, a često raste u obliku grma. Plod je oblika jabuke ili kruške, nepravilno je grbav, zlatnožute do crvene boje, te pokriven dlačicama koje se lako skidaju. Ugodnog je mirisa, a sirovo meso je tvrdo i trpko-kiselog okusa.
Ova namirnica bila je popularna kod starih Grka, koji su je pripremali tako da bi je izdubili, napunili medom, stavili u pleh i ispekli, a u grčkoj mitologiji simbolizirala je ljubav i sreću. Rimljani su iz dunje dobivali eterična ulja koja su koristili u parfumerijama. U Francuskoj je poznata već stoljećima, a koristi se ne samo u kuhinji već i u kozmetičke svrhe te u medicini.
Dunja koju mi poznajemo razlikuje se od dunje iz zapadne Azije i tropskih područja, gdje je mekša i sočnija. U područjima hladnije klime, ovo voće je privlačnog oblika, bogate žute boje kad je zrelo, i ima jak, pomalo težak miris.
Ako se odlučujete na uzgoj dunje, imajte na umu da njezina stabla vole zasjenjeno, ali ne potpuno zaklonjeno mjesto na neutralnom tlu. Traže dosta malčiranja i zalijevanja dok su mlada. Također ih lagano valja obrezivati kako biste im omogućili cirkulaciju zraka. Ako ipak dođe do loše cirkulacije zraka ili izlaganja hladnoći, dunjino lišće će dobiti crvene i žute mrlje, a zatim će se početi kovrčati i smežurati. Ako je problem tek u začetku, uklonite sve takvo lišće, a ako ga ima previše, poslužite se ipak fungicidima.

Vitaminska bomba
Sirova, ova ?zlatna jabuka? u 100 grama ima 57 kcal/ 238 kJ, od čega 0,40 posto proteina, 0,1 posto masti, 15,3 posto ugljikohidrata. Bogata je dijetalnim vlaknima i bakrom, i sadrži puno taninskih tvari.
Dobar je izvor vitamina C (15 mg, što je 18,8 posto preporučenog dnevnog unosa). Sjemenke sadrže 15 posto ulja i proteina, uz mali udio amigdalina. Glavni sastojak sjemenke je sluz, koje ima 10 posto u omotaču, dok pulpa dunje sadrži 3-3,5 posto jabučne kiseline. Sadrži i betakaroten u količini od 33 ľg.
Zbog prisutnog pektina, od ovog voća pripremaju se ukusne marmelade i želei.
Plodovi se ubiru od sredine rujna do kraja listopada, što ovisi o klimatskim uvjetima staništa na kojem se dunja uzgaja, a lišće se, prema potrebi, sabire od sredine svibnja do sredine rujna.
Dunje uglavnom nisu dostupne u trgovinama, ali se u posljednje vrijeme mogu naći i na tržnicama. Možete ih pronaći u vrtovima ili voćnjacima. Oblikom poput jabuke ili kruške, odaberite dunje koje nisu premekane i imaju jednoličnu zlatnožutu boju. Tijekom godine dostupne su od listopada do prosinca.

Čuvanje u vrećama
Dunje čuvajte u zatvorenoj, plastičnoj vrećici do dva mjeseca ili ih stavite u zdjelu za voće i čuvajte na sobnoj temperaturi, a u tom će slučaju prostor poprimiti njihov raskošan miris.
Dunje se ne mogu konzumirati sirove, već kuhane ili pečene. Zbog velike količine pektina u njezinoj kori, dunje se kuhaju i koriste za pripremu kompota, želea, marmelada i voćnih kašica. Inače, riječ ?marmelada? potječe od portugalske riječi za dunju - marmelo.
U Španjolskoj se dunja kuha zajedno sa šećerom kako bi se dobila voćna poslastica (sir od dunja) membrillo, koja se zatim hladi i reže na ploške te poslužuje samostalno kao slastica ili uz mekane sireve. Inačica ove poslastice postoji u Francuskoj, ali i kod nas, u Dalmaciji, posebice u Dubrovniku gdje se naziva kotunjata.


KOTUNJATA

Voćni sir od dunja Dubrovčani su nazvali kotunjata, a mi vam donosimo recept za njegovu pripremu.
Sastojci: 2 kg očišćenih dunja, 600 g šećera, 1 limun
Za premazivanje kalupa: ulje
Priprema:
1. Dunje operite, ogulite, prerežite napola, očistite od sjemenki, narežite na kockice i kuhajte u vodi dok ne omekšaju.
2. Kuhane dunje propasirajte i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta.
3. Umiješajte limunov sok, šećer i nastavite kuhati uz neprekidno miješanje još 30-ak minuta.
4. Topli sir od dunja izlijte u odgovarajuće kalupe koje ste prethodno premazali uljem.
5. Dobro ohladite, istresite iz kalupa i narežite.
Kotunjatu poslužite uz očišćene polovice oraha.

tekst: Mila BULIMBAŠIĆ-BOTTERI

Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 01 Srpanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Rujan 2008 u 22:47
... ja o dunji znam da je ljekovita kod proljeva i to ne samo plod već i list, i to ne samo suhi već i svjež... kad je potreba, otrčati, ubrat jedan, ubaciti u količinu šalice vode, prokuhati par min i spasiti se :O))...

...negdje u primozgu mi i da se od dunja radi neka dobra rakijica i moja baka super pekmez...smile50smile72
Na vrh
monna-1 View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 18 Travanj 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2598
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monna-1 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Rujan 2008 u 12:37
Pekmez od dunja je mljac, ja ga svake godine radim!kao i kompot.
Na vrh
leonarda View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 28 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1121
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje leonarda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Rujan 2008 u 14:19
moj tata pece rakiju od dunja.......mama radi slatko i pekmez.....smile50
mljaci mljaci
The best an most beautiful things in the world cannot be seen or even touched. They must be felt with the heart. by leon@rda
Na vrh
enrikova nona View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 06 Prosinac 2010
Lokacija: Slavonija
Status: Offline
Bodovi: 6269
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje enrikova nona Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Svibanj 2011 u 10:44
ovo je moja mlada u cvijetu
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
Na vrh
enrikova nona View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 06 Prosinac 2010
Lokacija: Slavonija
Status: Offline
Bodovi: 6269
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje enrikova nona Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Rujan 2012 u 12:35
evo moje danas


<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
Na vrh
Ksan View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 29 Siječanj 2012
Lokacija: Baranja
Status: Offline
Bodovi: 1303
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ksan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Rujan 2012 u 13:08
Nisam je vidjela već dugo dugo, ali njegog mirisa uvijek se rado sjetim
''Nema ljepše nade od one što je nikla iz tuge i nema ljepših snova od onih što ih rađa bol.'' - IVAN CANKAR
Na vrh
enrikova nona View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 06 Prosinac 2010
Lokacija: Slavonija
Status: Offline
Bodovi: 6269
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje enrikova nona Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Studeni 2012 u 20:17
jesen je stigla dunja moja

<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
Na vrh
anabistrica View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar
4. Najljepši vrt - prijatelj životinja

Pridružen: 09 Studeni 2011
Lokacija: Marija Bistrica
Status: Offline
Bodovi: 4011
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje anabistrica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Studeni 2012 u 19:55
I u Zagrebu su nekada domaćice radile sir od dunja, a zvali smo ga "kitnkes".  Još uvijek volim kitnkes pa ga sad radim sama. A volim dunju i sirovu jesti, narezanu na jako tanke šnitice. Zato sam si i ja posadila u vrt jednu dunjicu koja donosi lijepe plodove makar je još mala. S obzirom da dunja voli pjeskovito i rahlo plodno tlo, na glinenom tlu sporije napreduje, a plodovi nisu dugotrajni ko u Slavoniji, tak da naše dunje ne mogu stajati dugo na ormaru. Svejedno, volim svoju dunjicu i ne znam kad mi je ljepša - kad cvate velikim bijelim cvjetovima ili kad ima prekrasne žute plodove.
Lepe ti je Zagorje zelene
Na vrh
gospina trava View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 11 Svibanj 2010
Status: Offline
Bodovi: 5954
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gospina trava Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Studeni 2012 u 20:19
i ja sam da napravila
Na vrh
enrikova nona View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 06 Prosinac 2010
Lokacija: Slavonija
Status: Offline
Bodovi: 6269
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje enrikova nona Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Svibanj 2013 u 21:26
bit će dunja


<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
Na vrh
enrikova nona View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 06 Prosinac 2010
Lokacija: Slavonija
Status: Offline
Bodovi: 6269
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje enrikova nona Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Listopad 2013 u 15:54
moja kasna
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
Na vrh
Sabi View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 09 Ožujak 2009
Status: Offline
Bodovi: 96
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Sabi Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Listopad 2013 u 17:59
prekrasna vam je dunja

ali zašto dunje više ne miriše kao nekada? nedavno sam dobila dvije krasne krupne, ali mirisa nema 
Na vrh
enrikova nona View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 06 Prosinac 2010
Lokacija: Slavonija
Status: Offline
Bodovi: 6269
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje enrikova nona Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Listopad 2013 u 19:31
u pravu si i ova moja baš nešte ne miriše a i dosta je kasna što mi se isto ne sviđa, kupili smo gotovu sadnicu, divlju dunju imamo na placu roditelja mm i ona je sad već zrela i miriše , moram ju slikat i pokazat
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
Na vrh
Sabi View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 09 Ožujak 2009
Status: Offline
Bodovi: 96
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Sabi Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Listopad 2013 u 08:32
Sjećam se kao mala kad smo išli na selo kod rodbine imali su dunju, ali to je bilo starinsko drvo ogromno, kad je bila zrela cjelo imanje je mirisalo na nju
Ove nove uzgojne vrste su izgleda sve bez mirisa
Na vrh
enrikova nona View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 06 Prosinac 2010
Lokacija: Slavonija
Status: Offline
Bodovi: 6269
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje enrikova nona Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Listopad 2013 u 12:14
moja još uvijek zelena

<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
Na vrh
pčelica7 View Drop Down
administrator
administrator
Avatar

Pridružen: 27 Listopad 2008
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 1966
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pčelica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Listopad 2013 u 12:27
EN jel miriši?
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)
Na vrh
Sabi View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 09 Ožujak 2009
Status: Offline
Bodovi: 96
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Sabi Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Listopad 2013 u 17:17
Krasna je, najavljuju i dalje lijepo vrijeme bude ona dozrela, taman kad nebude ničeg drugog u vrtu pa će biti još veći gušt
Danas sam dobila punu vrecicu, sad tražim recept od sira da ga napravim
Na vrh
milica7 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 20 Listopad 2010
Lokacija: Slavonija
Status: Offline
Bodovi: 10300
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje milica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Listopad 2013 u 21:33
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
Na vrh
Fiki View Drop Down
Trajnica
Trajnica


Pridružen: 11 Prosinac 2011
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 2792
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fiki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Listopad 2013 u 01:18
Imam ih podosta,,,ali neznam što s njima?Geek
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  12>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,234 sekundi.