Dunja |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
monna-1
Trajnica Pridružen: 18 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2598 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 19 Rujan 2008 u 21:38 |
Evo nešto o mirisnim i slatkim dunjama. Dunja je bila popularna još kod starih Grka, koji su je pripremali tako da bi je izdubili, napunili medom, stavili u pleh i ispekli, dok su je u našim krajevima cijenili Dubrovčani koji su od nje radili voćni sir, popularnu kotunjatu
Dunja potječe iz jugozapadne Azije, odnosno iz Perzije i Anatolije, a samoniklu je nalazimo i u srednjoj Europi. Poznata je i pod nazivom sidonijska kruška. Drvo dunje može narasti i do sedam metara, a često raste u obliku grma. Plod je oblika jabuke ili kruške, nepravilno je grbav, zlatnožute do crvene boje, te pokriven dlačicama koje se lako skidaju. Ugodnog je mirisa, a sirovo meso je tvrdo i trpko-kiselog okusa. Vitaminska bomba Čuvanje u vrećama
Voćni sir od dunja Dubrovčani su nazvali kotunjata, a mi vam donosimo recept za njegovu pripremu. |
|
Sponzorirani linkovi | |
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
... ja o dunji znam da je ljekovita kod proljeva i to ne samo plod već i list, i to ne samo suhi već i svjež... kad je potreba, otrčati, ubrat jedan, ubaciti u količinu šalice vode, prokuhati par min i spasiti se :O))...
...negdje u primozgu mi i da se od dunja radi neka dobra rakijica i moja baka super pekmez... |
|
monna-1
Trajnica Pridružen: 18 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2598 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pekmez od dunja je mljac, ja ga svake godine radim!kao i kompot.
|
|
leonarda
Odrastao grm Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1121 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
moj tata pece rakiju od dunja.......mama radi slatko i pekmez.....
mljaci mljaci
|
|
The best an most beautiful things in the world cannot be seen or even touched. They must be felt with the heart. by leon@rda
|
|
enrikova nona
Cvjetni guru Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
enrikova nona
Cvjetni guru Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
Ksan
Odrastao grm Pridružen: 29 Siječanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 1303 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisam je vidjela već dugo dugo, ali njegog mirisa uvijek se rado sjetim
|
|
''Nema ljepše nade od one što je nikla iz tuge i nema ljepših snova od onih što ih rađa bol.'' - IVAN CANKAR
|
|
enrikova nona
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
anabistrica
Neukroćena biljka 4. Najljepši vrt - prijatelj životinja Pridružen: 09 Studeni 2011 Lokacija: Marija Bistrica Status: Offline Bodovi: 4011 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I u Zagrebu su nekada domaćice radile sir od dunja, a zvali smo ga "kitnkes". Još uvijek volim kitnkes pa ga sad radim sama. A volim dunju i sirovu jesti, narezanu na jako tanke šnitice. Zato sam si i ja posadila u vrt jednu dunjicu koja donosi lijepe plodove makar je još mala. S obzirom da dunja voli pjeskovito i rahlo plodno tlo, na glinenom tlu sporije napreduje, a plodovi nisu dugotrajni ko u Slavoniji, tak da naše dunje ne mogu stajati dugo na ormaru. Svejedno, volim svoju dunjicu i ne znam kad mi je ljepša - kad cvate velikim bijelim cvjetovima ili kad ima prekrasne žute plodove.
|
|
Lepe ti je Zagorje zelene
|
|
gospina trava
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
i ja sam da napravila
|
|
enrikova nona
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
enrikova nona
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Sabi
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Nedavno posijan Pridružen: 09 Ožujak 2009 Status: Offline Bodovi: 96 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
prekrasna vam je dunja
ali zašto dunje više ne miriše kao nekada? nedavno sam dobila dvije krasne krupne, ali mirisa nema
|
|
enrikova nona
Opcije poruke
Hvala(0)
|
u pravu si i ova moja baš nešte ne miriše a i dosta je kasna što mi se isto ne sviđa, kupili smo gotovu sadnicu, divlju dunju imamo na placu roditelja mm i ona je sad već zrela i miriše , moram ju slikat i pokazat
|
|
|
|
Sabi
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sjećam se kao mala kad smo išli na selo kod rodbine imali su dunju, ali to je bilo starinsko drvo ogromno, kad je bila zrela cjelo imanje je mirisalo na nju
Ove nove uzgojne vrste su izgleda sve bez mirisa |
|
enrikova nona
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
pčelica7
administrator Pridružen: 27 Listopad 2008 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 1966 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
EN jel miriši?
|
|
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)
|
|
Sabi
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Krasna je, najavljuju i dalje lijepo vrijeme bude ona dozrela, taman kad nebude ničeg drugog u vrtu pa će biti još veći gušt
Danas sam dobila punu vrecicu, sad tražim recept od sira da ga napravim |
|
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sabi, ja sam pravila po ovome receptu....http://www.coolinarika.com/recept/sir-od-dunja-8211-8220kitnkez-8221/
|
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
Fiki
Trajnica Pridružen: 11 Prosinac 2011 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2792 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam ih podosta,,,ali neznam što s njima?
|
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |