Cikas palma |
Odgovori | Stranica 123 13> |
Korisnik | |
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 27 Svibanj 2007 u 19:02 |
Mamina cikasica je prekrasna i već baca nove listove...Morala sam vam pokazati kako to ona izvodi...
Potražila sam informacije na internetu i našla u slobodna.dalmacija Iako cikas zapravo nije palma, najčešće ćete ga u raznim priručnicima pronaći pod nazivom cikas palma, zbog listova nalik na one u palme. Ova vrsta izvorno potječe iz Japana, a kod nas je najčešća u dubrovačkom primorju. Dosta sporo raste, pa mu ni nakon mnogo godina visina ne prijeđe 3 metra. Spada u “žive fosile” — biljke prisutne već milijunima godina. Na vrhu debla razvija lisnu rozetu od desetak i više listova sastavljenih od brojnih listića koji završavaju bodljom, a kod odraslih su primjeraka dugi i do 2 metra. Razvijene biljke iz debla tjeraju mlade izboje, koji se odvajaju od debla i sade u mješavinu propusnog supstrata. Za neko vrijeme mlade se biljke ukorijene i započinju s rastom. Svake godine cikas izbaci po nekoliko novih listova, koji su u prvo vrijeme nježni, da bi s vremenom brzo otvrdnuli. Cikas je osjetljiv na mraz, pa ga stoga valja saditi na zaklonjenija staništa. Čest je u uzgoju kao lončanica, nerijetko i kao sobna biljka. |
|
Sponzorirani linkovi | |
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Preeeekrasna je. Eto što ti je klima, moja je tek osjetila da je sada konačno vani nakon što je bila zimi unutra. Uvijek me oduševi s hrpom novim grana koje istjera odjednom .
|
|
angi
Odrastao grm Pridružen: 02 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1139 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
[QUOTE=lana2]Preeeekrasna je. Eto što ti je klima, QUOTE]
e da, Donata, stvarno je palma prekrasna
Lana, ti je imaš kao sobnu biljku ??? počasti nas sličicom ? Ažurirao angi - 28 Svibanj 2007 u 14:55 |
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Cikas palma ima najlepše listove od svih palmi. Iako ne spada u familiju palmi svi je smatraju "kraljevskom palmom".
|
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
prelijepa je
|
|
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo jučerašnje slike kako se ti listovi brzo otvaraju...
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
nemam rijeci
|
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ma daj Donata imaj malo milosti.... moja cikasica još spava.
Više ne znam što bih rekla osim da je prelijepa ovako bujna.
Evo angi radi usporedbe moja cikasica koja je veći dio godine zbog hladnoće u zatvorenom.
|
|
angi
Odrastao grm Pridružen: 02 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1139 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Donata, slika stvarno govori tisuću riječi, sjajno;
Lana, hvala za sliku , hrabro naprijed, ionako se klima globalno mijenja
|
|
Nina
Već proklijao Pridružen: 30 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 233 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
donata, ne mogu vjerovati
|
|
Donata
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lana polako i dočekat ćeš i ti ovu čaroliju...Isprva kad sam ugledala ovaj čudni izdanak, baš me interesiralo kako će se to razvijati...Ali preko vikenda se izdanak već pretvorio u nekakav smeđi stupić...žao mi je što vam tu među fazu nisam slikala...zaboravila fotić...da i to se dešava..
Ipak je to mamina cikasica, ja svoje slikam svake sekunde.. Izgledalo je kao neka zvjerka....Ova zadnja slika je već vidljivo da se radi o listovima... |
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo je moja malena Cikas palma, u 6. mesecu doneta iz Crne Gore |
|
|
|
Donata
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Cikasica je stvarno vidljivo narasla od proljeća....ovo vruće ljeto joj je izgleda pogodovalo... Bravo za cikasicu...maminu
|
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Stvarno je predivna, ti gusto raspoređeni listići joj daju fantastičan izgled.
|
|
|
|
lana2
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Donata za maminu cikasicu. Nemam riječi ........ preeeedivno.
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
za maminu cikasicu
|
|
tibor
Mladi grm Pridružen: 26 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 726 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Donata pored ljepote cycas od tvoje mame,neugodno mi staviti sliku moje cycas
Ažurirao tibor - 02 Studeni 2007 u 09:20 |
|
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tibore, ipak tvoje palme su "kontinentalke", a Donatine "mediteranke"!!!
Zato ih podijeli sa nama bez |
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
cekamo slikice
tibor |
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
Odgovori | Stranica 123 13> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |