Supstrat za kaktuse |
Odgovori | Stranica 123 5> |
Korisnik | |
Astrophytum
Upravo klijam Pridružen: 21 Prosinac 2009 Status: Offline Bodovi: 119 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 03 Siječanj 2010 u 12:07 |
Pozdrav!!
Koja mesavina je najbolja za uspesan rast kaktusa?
Postoi li univerzalna ili . . .
|
|
Gospod e GOLEM!
|
|
Sponzorirani linkovi | |
borzoj
Novo sjeme Pridružen: 06 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 49 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
univerzalna mješavina substrata za kaktuse-postoji- ali samo u prodavaonicama.
no to ne znaći da u njima neke vrste kaktusa neče i uspjevati,dapače,ali te mješavine nemogu biti jednako pogodne za recimo mamilarije i za astrophitume . to su kaktusi sa totalno različitim zahtjevima pa tako i za supstratom. za epiphilume i rhipsalise je potrebna opet potpuno drugačija smjesa supstrata.
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja stavim jedan dio sitnog pijeska, jedan vrtne zemlje, a jedan nekog supstrata za kućno bilje, za sada se pokazalo dobro.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Što je lisnjača, ima neke veze s lišćem, ili.....
|
|
RIJEKA
|
Astrophytum
Upravo klijam Pridružen: 21 Prosinac 2009 Status: Offline Bodovi: 119 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Gospod e GOLEM!
|
|
Triša
Opcije poruke
Hvala(0)
|
To sam i pretpostavljala, to obično stavljam u kompost, a sigurno pogoduje i kaktusima.
|
|
RIJEKA
|
sanjalica4
Pustio korijenje Pridružen: 30 Lipanj 2010 Status: Offline Bodovi: 257 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kako napraviti zemlju za kaktuse ako nismo u mogucnosti kupiti gotovu? kako postici kiselost ili luznatost tla?
|
|
Božikovine
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zemljište mora, pre svega, biti veoma porozno, bez trajno podzemnih voda. Od hranljivih sastojaka nesmije prevladava dušik — jer bi rast bio prilično bujan, a tkivo kaktusa suviše krhko. U zemlju treba pomješati dosta pepela mrkog uglja i veliku dozu Tomasovog brašna, čime ćemo bogatiti zemlju kalijem, fosforom i kalcijumom, uz istovremeno oslobadjanje od suvišnog dušika.
Tomasovo brašno - je kalcijev fosfat dobiva se kao nusprodukt u proizvodnji čelika maseni udio fosforova(V) oksida je 10 – 14% maseni udio kalcijeva oksida je 45% (pogodan za kisela tla) sadrži i male količine mikroelemenata Mn, Mo, Zn |
|
Pinus
Neukroćena biljka Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Za svoje kaktuse upotrebljavam mješavinu komposta, krtičnjaka i tensita (prodaje MBM pod imenom bio granule). Uzimam približno 1/3 volumnog dijela od svega navedenog. Kompost je stari odležani, stari 5 – 10 god. Kompost i zemlju prije miješanja steriliziram u pečnici.
Božikovine je napisao: „Zemljište mora, pre svega, biti veoma porozno“. Čini mi se da je to najvažnije i to sam postigao svojom mješavinom. Ph mješavine nisam mjerio, pretpostavljam da je blago kisela. Koliko sam do sada naučio o kaktusima (ne puno) mislim da kaktusima odgovara blago kisela do neutralna zemlja. O lužnatoj zemlji za kaktuse uopće ne razmišljam. Večina kaktusa koje kupim je nizozemskog porijekla i pretežno su posađeni u tresetu. Kako bi to komentirali ? |
|
Miss M.
Mladi grm Pridružen: 17 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 603 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zna li tko gdje se može kupiti „pumica“ – vulkanska lagana zemlja ?
|
|
Miss M.
Mladi grm Pridružen: 17 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 603 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kod nas nigdje jer naši vrtni centri misle da nama to ne treba ja sam napokon našla perlite u Zrinjevcu kod rotora a i oni ih do sada nisu držali.
|
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Gdje se može kupiti diatomejska zemlja (Kieselguhr) ?
|
|
Wolfsbane
Mladi grm Pridružen: 11 Ožujak 2012 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 708 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Trazila sam, kod nas nisam nasla. Vani, prodaje se kao macji pijesak za sitnu lovu. Probala sam zicat pet centar da naruci jer imaju pijesak od firme koja radi i diatomejski, ali oni drze neki bentonitni. Nisu bili zainteresirani. Ti ak vec mozes lako doc do pumice ili zeolita, to ti je vjerojatno isto ako ne i bolje po svojstvima. Ili kad si u sloveniji baci oko mozda ima po pet shopovima. |
|
velika gorica
|
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Velika nalazišta diatomejske zemlje su na Medvjednici (Podsusedsko dolje i Markuševac).Zato sam pitao na forumu o njoj. Htio bi sa njome zamijeniti treset u supstratu. Njena reakcija u vodnoj otopini je kisela. Mislim da bi za većinu pahipodia to bila prava stvar. Dobar je i treset ali mi malo predugo supstrat ostaje vlažan.To me smeta sada preko zime.
Čitam da je dobra i za uzgoj kaktusa. Navodno je najbolje ako se upotrebljava u granulaciji od 1 – 3 mm. Kod nas je nigdje nisam našao za kupiti a za pet shopove se nisam sjetio , pogledati ću i tamo.
Čitam da su pumica i perlit inertni (neutralni) a zeolit se u kiseloj sredini ponaša alkalno isto kao i vermikulit zato nisu dobri za uzgoj većine kaktusa (zeolit i vermikulit). |
|
Wolfsbane
Mladi grm Pridružen: 11 Ožujak 2012 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 708 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ak hoces zakiselit metni ko ja borovu koru. ovisno o velicini i postotku bude ti zadrzavanje vlaznosti ali nikad ne napravi blato. trazi malc od borove kore, koji ima cestice tak ko i pumice, imas po vrtnim centrima. brill ima odlicnu koru, malo vecu ali vec prosijanu i unifromne velicine, mana je kaj je skupa. ima i jeftinijih dobrih ali koje moras malo prosijat ipak. obavezno ne obojenu. ima i kora za reptile u pet shopovima al je skupa.
citala sam da su najveca nalazista diatomita u europi u srbiji, ali nema nigdje za kupit tu, najveci preradjivac je damolin u europi, i prodaje se tamo za sicu. bonsaisti jako puno koriste gdje ima, cak uzgajaju drva samo u tome. |
|
velika gorica
|
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Malč od borove kore upotrebljavam dugo. Ali samo kao malč i ništa drugo. Finu granulaciju malča od borove kore od recimo 1 – 5 mm ili nešto slično nisam vidio. Ako ne uspijem nabaviti diatomejsku zemlju ostajem i dalje na tresetu. Radi se o približno 20tak tegli pahiča koji trebaju za zdravi rast kiseli supstrat.
|
|
Glikica
Cvjetni guru Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da malo i ovu temu oživimo, evo da se nadovežem na Wolfsbane: naši bonsaistri masovno koriste floreopor za svoja drvca, ili čisti ili tek sa 10-tak % bijelog treseta.
Floreopor se može nabaviti u Murskom središću, firma " Agro Hoblaj" |
|
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
|
|
Glikica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
FLOREOPOR®
Floreopor® je prirodni proizvod dobiven iz ekspandirane gline i u obliku je lakih kuglica (granula) te ima strukturu s mnogo malih zračnih pora (komora). Zbog tog biljkama omogućuje 30% povećano preuzimanje vlage. Floreopor® se uspješno koristi za zadržavanje vlage i hranjivih sastojaka, te za prozračivanje zemlje kod zelenih površina - travnjaka, kao i za sve vrste biljaka u lončanicama na dvorištu i u kući. Floreopor® se primjenjuje za postizanje bolje strukture zemlje kod sadnje drveća ili saniranja starog drveća, grmlja ili zelenih biljaka. Svojojm strukturom dozvoljava korijenu veću prozračnost te dovoljne količine vode. Ujedno, vrlo korisno djeluje na sadnice u sprečavanju štetnih aktivnosti od voluharica i sličnih štetočina. Floreopor® se zbog svoje lake i stabilne strukture i dobrog svojstva zadržavanja vlage koristi bez problema na krovovima, balkonima i terasama, te se tako mogu stvoriti male oaze - krovni vrtovi i zelene terase. Floreopor® biljkama omogućava zdrav i bujan rast, te se koristi i kod uređenja travnjaka, kod sadnje sobnog ukrasnog bilja, balkonskog cvijeća i ostalog ukrasnog bilja. Floreopor® svojom bojom i oblikom ima i izražena dekorativna svojstva, nije kemijski aktivan i postojan je na djelovanje kiselina i lužina te je organskog porijekla pa time njegovim korištenjem ne zagađujemo okoliš. PREPORUKA : kod sadnje i presadnje u balkonske tegle ili posude koje su izložene izravnom utjecaju sunca, preporučamo na dno posude staviti sloj od 2 - 4 cm proizvoda floreopor®, ovisno o dubini posude, a zbog lakšeg odtjecanja viška vode. |
|
|
|
Glikica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Postoji još nešto jako dobro za postizanje dobre drenaže, a to je Liapor( može se naći i pod nazivom LECA). To je također expandirana glina, a nabavlja se u trgovinama građevnog materijala.
Ja sam nedavno kupila vreću 50 l, cijena 67 kn. Jako je lagan, propustan, a opet zadržava dovoljnu količinu vlage. |
|
|
|
Odgovori | Stranica 123 5> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |