Vetiver |
Odgovori |
Korisnik | |
histrion
Nedavno posijan Pridružen: 21 Veljača 2014 Lokacija: Istra Status: Offline Bodovi: 55 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 02 Ožujak 2015 u 23:53 |
Ljubav nije matematika; jer iako se može množiti, dijeliti i zbrajati ne može se oduzimati.
Iako sam svoju ljubav davno poklonio ... vremenom sam je malo dijelio , malo množio, malo zbrajao - biljkama. Lavandi, slatkom pelinu, ružmarinu, kadulji, timijanu ... Danas uživam u društvu nove ljubavi (uz sve stare). Neki imaju poneki cvijet zbog zanimljivih listova, predivnih cvjetova, kombinacija boja ... a ja sam nabavio vetiver zbog mirisnog ... korijena. Pa ipak ... mirisni korijen nije jedino čudesno svojstvo vetivera. Vetiver je nanadmašan u sanaciji klizišta i spriječavanju erozije obronaka. Sistem tankih korijena (koji seže do 4 m duboko) idealan je za odvodnjavanje vodom prepojenih zemljišta. |
|
Sponzorirani linkovi | |
Mari,5510
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
imam neku takvu travu u dvorištu, ima jako otporan korijen i neumorno se širi, ne možeš ga zaustaviti
|
|
histrion
Nedavno posijan Pridružen: 21 Veljača 2014 Lokacija: Istra Status: Offline Bodovi: 55 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Onda to (gotovo sigurno) nije vetiver ...
Vetiver raste samo u dubinu ... promjer i visina grma (nadzemnog dijela) je oko metar, a promjer korijenja oko pola metra. Jednostavno je provjeriti ... iskopajte 10-ak cm korijena, malo ga zgnječite prstima i ako vam nakon toga cijeli dan prsti mirišu poput muških parfema onda je to vetiver. |
|
Mari,5510
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
histrion, hvala na odgovoru..slikat ću kad budem u prilici. To je kod mene jako ukorijenjeno, već godinama, nisam nigdje u susjedstvu vidjela takvu travu, vrlo oštre vlati i tolike visine (oko 5o cm), samo što sam ju koslila.. a kad je procvala (tamo gdje nisam šišala) ima male smeđkaste metlice..Moj svekar je to odnekud donio i tako je ostalo u dvorištu
|
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Znaš li koliki temperaturni minimum podnosi i može li podnijeti Gorski kotar?
Koliko u visinu može narasti? |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
histrion
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Po nekim informacijama u našim bi krajevima morao (više ili manje) uspjevati.
Doduše ... zimi će listovi propasti ali će korijen ostati dovoljno čvrst da u proljeće opet normalno "prolista". Ja ga namjeravam posaditi u Sloveniji (između Ljubljane i Celja) na visini 630 m. Razmnožavanje je veoma jednostavno ... što znači da ga je samo potrebno pred zimu razdijeliti i pustiti negdje gdje temperatura ne padne pod 5 minusa ... druga mogućnost je u jesen odrezati deblju travku i "posaditi je".
|
|
histrion
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ups.
Na Madagaskaru naraste oko 1,5 m i metar u promjeru No; kod nas ne vjerujem da može narasti preko metra. |
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |