Šeflera - Schefflera arboricola |
Odgovori | Stranica 123 12> |
Korisnik | |
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 15 Kolovoz 2007 u 13:01 |
Schefflera je rod zimzelenog drveća iz Australije i sa Novog Zelanda. Zovu je biljka kišobran zbog prstasto raspoređenih listova, a u suptropskim predelima biljka hobotnica zbog oblika cvetova. U našim uslovima veoma retko cveta.
Kod mladih biljaka list se sastoji od 3-5 liski, a ovaj broj se godinama povećava i dostiže 12 liski. Schefflera actinophylla ima tanje i šire listove od one na slici i može da naraste preko 2 m. Manjeg rasta su S. digitata i S. octophyllum koja ima istaknute žile.
Što se tiče uzgajanja šeflera traži zračno i svetlo mesto zaštićeno od direktnog sunca. Zahteva umereno toplo mesto, najbolje od 13-16-18 stepeni. Temperatura iznad 21 stepen joj ne odgovara. Traži mnogo vode u toku proleća i leta, a zimi je treba oskudnije zalivati. Pogoduje joj češće orošavanje listova.
Biljku treba presađivati svake druge godine u proleće, a razmnožavanje je dosta teško, stabljičinim reznicama leti uz primenu fitohormona za ožiljavanje ili semenom u proleće.Slike naših članova možete pogledati ovdje:
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2407&PN=1 |
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
Sponzorirani linkovi | |
alkemicar
Odrastao grm Pridružen: 27 Kolovoz 2007 Lokacija: suncani jug :) Status: Offline Bodovi: 1384 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
dakle, dobila sam jučer schefflera nirvana.
predivan je (kad uslikam, stavim da vidite)
Može li pomoć oko održavanja pliiiiz jer nisam se sretala s njim do sada
Trebam li je presaditi odmah? u koliki pitar? svjetlo ili sjena? zalijevanje?
help molim
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Draga,ne mogu ti pomoći,ja sam na"Vi" sa šeflerama.Sa svojom sam na ignoru.Cijelu je godinu lijepo rasla i sad se ona sjetila glumiti listopadnu biljku i pobaca u roku tjedan dana sve listove.Eto,to ti je moje iskustvo,ili neiskustvo,sa njima
|
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Schefflera je rod zimzelenog drveća iz Australije i sa Novog Zelanda. Zovu je biljka kišobran zbog prstasto raspoređenih listova, a u suptropskim predelima biljka hobotnica zbog oblika cvetova. U našim uslovima veoma retko cveta. Kod mladih biljaka list se sastoji od 3-5 liski, a ovaj broj se godinama povećava i dostiže 12 liski. Schefflera actinophylla ima tanje i šire listove od one na slici i može da naraste preko 2 m. Manjeg rasta su S. digitata i S. octophyllum koja ima istaknute žile. Što se tiče uzgajanja šeflera traži zračno i svetlo mesto zaštićeno od direktnog sunca. Zahteva umereno toplo mesto, najbolje od 13-16-18 stepeni. Temperatura iznad 21 stepen joj ne odgovara. Traži mnogo vode u toku proleća i leta, a zimi je treba oskudnije zalivati. Pogoduje joj češće orošavanje listova. Biljku treba presađivati svake druge godine u proleće, a razmnožavanje je dosta teško, stabljičinim reznicama leti uz primenu fitohormona za ožiljavanje ili semenom u proleće.
|
|
|
|
alkemicar
Odrastao grm Pridružen: 27 Kolovoz 2007 Lokacija: suncani jug :) Status: Offline Bodovi: 1384 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
joj hvala vam
meni je šeflera totalna nepoznanica, a zaista je prelijepa pa ne bih htjela da je odmah uništim svojim neznanjem :(
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Voki,kako da ja svoju ubjedim da nije listopadna.Utuvila si(vidi svemu pada lišće pa i ona odbaci) i ne odustaje
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
mozda da je sklonis negdje gdje nema drugog cvjeca da ne prepisuje |
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
bila je(i još je) do dracene,ona ne odbacuje listove,al je izgleda puno gledala van pa pokupila od listopadnog drveća
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
mozda joj treba drustvo iste vrste
|
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
alkemicar
Opcije poruke
Hvala(0)
|
joj pa moja je isto do dracene, ali sa pogledom na drveće vani
|
|
aglaja
Mladi grm Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Saflera moze da naraste i do 2 m. Da, ali za dvesta godina. Dobro, mozda ne bas za dvesta, ali saflera jako sporo raste.
Pozdrav! |
|
Aglaja
|
|
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Saflera sa Vokijeve fotografije, pa ta je tamo sigurno od postanka instituta, a to je od hm, hmm... od davno. I sigurno je stigla vec povelika!
|
|
Aglaja
|
|
tibor
Mladi grm Pridružen: 26 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 726 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Aglaja...
ne bih se slozio sa tobom.
|
|
tibor
Mladi grm Pridružen: 26 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 726 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
seflera raste kao i svaka biljka ovisno o UVJETIMA,I VRSTI.
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Institut osnovan 1938 Šeflera prisutna tek zadnjih 6 godina, došla u mnogo manjem izdanju nego što je sada. |
|
|
|
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ma, ja namerno malo preterujem, zato sto je ta saflera stvarno lepa i veeelika! Ali stvarno sam cula od jedne cvecarke da saflera sporije raste. A ima je i moja mama. U poredjenju s njenom benjaminom, difenbahijom ili filadendronom npr. zaista sporije raste. Ali se dobro drzi. I zaista joj prija niza temperatura.
|
|
Aglaja
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kod nas je u kancelarijama zimi oko 25 stepeni. U jednoj kancelariji koleginica pokušava da uzgaja scheffleru već godinama, ali stalno joj propada. Sada trenutno ima u 2 saksije, ali neće dugo... Verovatno joj treba pogoditi mesto i društvo.
|
|
|
|
tibor
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Seflera ne voli nisku temperaturu,i to je jedan od razloga zasto sporije raste.
|
|
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne daj da propadnu, Vookki! Obidji ih ponekad, sapni im nesto
|
|
Aglaja
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ama, kod mene ti je kao oporavak za biljke. Trenutno mi je donela ta ista koleginica benjamina na oporavak, osušila joj se neka biljčica, bacila je u smeće, a ja je uzeo i vraćam je u život... Ako budem obilazio scheffleru bojim se da i ona ne pređe kod mene u kancelariju. trenutno imam 21 saksiju u kancelariji, a tek treba da sadim amarilise.
|
|
|
|
Odgovori | Stranica 123 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |