Dracena - Zmajevac |
Odgovori | Stranica 123 34> |
Korisnik | |
Ivona
Već proklijao Pridružen: 09 Ožujak 2007 Lokacija: United Kingdom Status: Offline Bodovi: 192 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 13 Kolovoz 2007 u 09:37 |
Hoće li naškoditi mojoj draceni ako je presadim sad (kupljena je prije par mjeseci i nije presađivana)...a brine me što su joj se vrhovi listova počeli sušit, a par većih listova je cijelo požutilo i otpalo...ima netko ideju zašto?? inače ja na svijetlom i zaštićenom mjestu, a prema savjetu cvjećarke zaljevam jednom tjedno, odozdola (u tanjur), pričekam 10 min, te izlijem višak vode koji nije popila???jel bi trebala ostavit duže? zalijevat odozgo??hvala puno
|
|
Sponzorirani linkovi | |
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja ti mogu reći samo ono kako ja radim sa dracenama.Budući da su te biljke najmanje zahtjevne ja se tako i odnosim prema njima.Kada sam dobila prvu dracenu ništa nisam znala o njoj i sadila sam je i zaljevala onoliko koliko sam mislila da je dovoljno.
Svjetla joj treba,ne izravnog sunca,a vode ne toliko.Ja svoje ne zaljevam odozdo nego odozgo po zemlji.Ako nakon par sati ima u tanjuriću vode bacim je.Tako svakih 10-ak dana.
Prihranu joj ne dajem(bojim se kakva bi bila da je prihranjujem)ali je ponekad kišnicom zalijem.Kada je imam.
Voli prskanje listova.Kako je moja pooooveća ja to ne mogu ali joj često brišem listove.Što se presađivanja tiče,SVE biljke koje kupiš trebalo bi presaditi,tako i nju.Kasnije,kada vidiš da izlazi korjen van u podložak,onda je presadi.
Ako hoćeš da bude velika,da brzo raste presađuj je češće.Sad dok je mala svako proljeće.Ja sam se tu zeznula sa svojom,presađivala je svako proljeće i onda saznala da čim se više presađuje(čim ima više mjesta,veću teglu) više raste.
Moja je odavno limit(plafon) dosegla tako da je ne presađujem samo joj mjenjam zemlju i vrhove režem(koji opet narastu).
Naravno da stoji sve što je Aurora napisala,dapače,no može i bez toga.Htjela sam ti samo reći da se ne moraš previše opterećivati zbog njenih idealnih uvjeta
|
|
aurora2
Trajnica Pridružen: 22 Lipanj 2007 Lokacija: Switzerland Status: Offline Bodovi: 2880 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam sad i ja jedno pitanje u vezi dracene. Da li one vole prskanje listova?
Ažurirao aurora2 - 16 Kolovoz 2007 u 22:03 |
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Koliko ja znam,vole
|
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vole prskanje i to jako.
|
|
pistacija
Novo sjeme Pridružen: 20 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 17 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kuc kuc Bok svima , imam mali problem pa cu i ovdje pokusati isti rijesiti - vidim ovdje ima kompetentnih . Hvala unaprijed.
Molim savjet iskusnih jer... nesto se pocelo desavati sa mojom ljepoticom
Naime dracaena je kod mene od 6 mj. ove godine na istom mjestu , nema direktnog sunca ima svjetlosti jer je zapadna strana svijeta i daleko je od radijatora... Ovih dana joj se nesto cudno desava sa listovima a ne znam zasto. Poceli su crniti ! je li od grijanja? je li neki parazit dosao ? Napominjem da inace listove niti spricam niti cistim ali kolegica je u zelji da me iznenadi pospricala listove prije 10-tak dana sa onim sjajem za lisce Pliz help jer sam jucer pocupala 4 lista na kojima je vrh bio crn ali ostatak lista zelen. e da slike cu vam staviti samo dok skuzim kako :) Ažurirao pistacija - 20 Listopad 2007 u 14:59 |
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sjaj za listove definitivno ne treba stavljati na biljke jer zatvara stome kroz koje list diše i vrši transpiraciju. Mlaka voda, spužvica ili meka krpa pamučna i dobro obriši listove, ako nema dovoljno vode ili je suv zrak počinju se sušiti listovi od vrha, a ako je previše vode u zemlji pojavljuju se tamne, nekrotične pege po čitavom listu. U uslovima centralnog grijanja treba biljku povremeno prskati sa običnom odstajalom vodom. Voda iz vododvoda u sebi ima hlor (klor) za dezinfekciju. On brzo ispari, pa je dovoljno da voda nekoliko sati odstoji pre prskanja i zalivanja biljaka.
|
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
pistacija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala voki sad cu je malo spuzvicom prebrisati...
ali zasto listovi crne?
i molim da mi netko putem privat.poruke (da tu ne kvarimo raspravu) napise kako sliku staviti na forum? htjela bih podjeliti s vama moje crne listove ...
Hvala unaprijed.
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne vjerujem da joj je sjajilo moglo naštetiti.Ako nije špricano jako često,a vjerujem da nije,jedno špricanje joj ne može štetiti.Ja sam svoje dugo vremena špricala ali jednom godišnje,nekad dva puta,no nikada im smetalo nije. Bolje je lišće brisati ili samo čistom vodom,ili pivom(ko Voki) ili korom banane(ko ja) no samo hoću reći da ti sjajilo nije moglo naštetiti biljci. Kad staviš sliku bolje ćemo znati
Ažurirao shasha - 21 Listopad 2007 u 15:58 |
|
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Shasha, ja sam samo jednom špricala biljke i u roku par dana Scindapsus mi je počeo crniti (vrhovi listova). Ostalo cvijeće je bilo O.K. Oprala sam ga i nakon toga je sve bilo dobro. To sam pripisala sjajilu jer mi se poslije to nikada nije desilo.
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kika,moguće.Zavisi i od sjajila,no ja samo velim,iz svog iskustva,da nikada nije biljkama smetalo.
|
|
pistacija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala shasha- sad mi je malo lakse ;) Evo uspjela sam napraviti slike ... sad sam u dilemi koliko da ih stavim- zao mi kvarit ovu raspravu svojim listovima a opet htjela bih da rijesim problemcic biljkice. Hvala unaprijed :) Ažurirao pistacija - 22 Listopad 2007 u 10:15 |
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
šta ti je to zeleno po zemlji,Pistacija?
|
|
pistacija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ukrasni kamencici i zuta bubamara i neki paun mali :) a sta mi je sa listovima? :)
Ažurirao pistacija - 22 Listopad 2007 u 10:21 |
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ma pitam jer mi je prvo palo na pamet truljenje,zbog previše zaljevanja,i sad vidim još nešto zeleno
Ne znam šta bi joj moglo biti,koliko je često zaljevaš?Crno bude najčešće od truleži a to dolazi od peviše vode,zato pitam
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sad u svemu tome nisam je ni pohvalila.Prekrasna je.Ja već godinama pokušavam takvu kupiti i uvijek uzmem nešto drugo,ono,dracene već imam a to nešto nemam pa ću nju drugi puta.
E da,ne znam koliko mjesta u stanu imaš i nije da najbolje ovako vidim pa me nemoj uzeti za riječ,no ja bi nju presadila u malo veću teglu.Čini mi se ovako da je spram svoje visine u malo premaloj tegli.
Draceni ne treba velika tegla ali ako hoćeš da naraste,i ako imaš mjesta za veću biljku,presadi je.Kad je presadiš na očigled raste
|
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Meni se isto čini da je od viška vode
|
|
pistacija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
UF!
Kaj onda da je presadim ili da je sad pustim bez vode? zalijevala sam je 1 x tjedno a zemlja je kad sam sad stavila prst u nju onako vlazna (vise suho vlazna- nije mokra) i jako stisnuta. Sad sam malo zlicom procackala zemlju u posudi ........
|
|
tibor
Mladi grm Pridružen: 26 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 726 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Svakako ju presadi
Vidim da je ova zemlja kupovna (tj. biljka je u njoj kupljena)
A ta zemlja je inace losa.
+ sto je istrosila hranjiva.
|
|
pistacija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
e kupila sma je u 5 mj. ove godine i odmah presadila , ostavila sam je u malo njene zemlje te u novu ubacila; presadih je tada u malo vecu posudu od one u kojoj je bila. I sve je ok bilo dok nisu poceli grijati; vjerovatno je trebam manje zalijevati jer ja sam nastavila sa zalijevanjem kao i po ljeti a u biti trebam vjerovatno sa 1 x tjedno smanjiti na 1 x u 10-11 dana.
Presadit cu ja nju sto je sigurno sigurno je iako nisam ljubitelj da biljku sad mrdam i uznemiravam ,nekako mi bed al morat cu ...
Ažurirao pistacija - 22 Listopad 2007 u 16:07 |
|
Odgovori | Stranica 123 34> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |