Sijanje pšenice |
Odgovori | Stranica 123 6> |
Korisnik | |
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 13 Prosinac 2007 u 12:30 |
Danas je Sv. Lucija, i dan kada se sadi pšenica za Božić!
Također na Sv. Luciju se ukrašavaju bunde i stavljaju u prozor i vrt! |
|
Sponzorirani linkovi | |
mima
Pustio korijenje Pridružen: 06 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 320 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dobro da si nas podsjetio, još stignem u trgovini kupiti sjeme
|
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
sjeme, malo vate, i posudica
|
|
AB100
Upravo klijam Pridružen: 08 Studeni 2007 Status: Offline Bodovi: 120 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
JA SAM SVOJU POSADILA PROŠLI TJEDAN VEĆ JE DOSTA VELIKA A JEDNU PRIJE DVA DANA I DANAS VIDIM DA MI NIĆE.
|
|
AB100
|
|
Afrodita
Nedavno posijan Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 64 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Skroz sam na to zaboravila! Moram u shoping po sjeme!!!
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moja je u pripremi,sve spremno za za sadnju(samo da kavu popijem)
|
|
TeaK
Neukroćena biljka Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moja je posađena, ali ove godine sam odlučila saditi i kukuruz. Sada samo čekam da vidim koje će izviriti prvo.
|
|
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo i ja učinila! Baš sam si to još jutros isplanirala, ali... skoro zaboravila!
|
|
alkemicar
Odrastao grm Pridružen: 27 Kolovoz 2007 Lokacija: suncani jug :) Status: Offline Bodovi: 1384 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja zadnjih par godina jednu sadim 4. a drugu 13.12, baš kako piše na ambalaži, a samo iz jednog jedinog razloga.
dvaput sam kupila pšenicu koja iz nekog razloga nije nikla (možda staro sjeme ili šta god) pa m strah da se ne ponovi, tako da sada uvijek sijem dvije, i uvijek obje budu krasne
od viška glava ne boli
evo jedna od lani, vidi se iza božićnog kaktusa
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
moze li mi neko objasniti zbog cega se sadi psenica
|
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
aglaja
Mladi grm Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bozicna pesenica je jedan od bozicnih simbola kod hriscana. Simbolise novi zivot, obnovu i plodnost.
Zavisno od krajeva i obicaja, psenica se ukrasava crvenom trakom ili trobojkom. U sredinu se cesto stavi sveca, kandilo ili jabuka. To je obicaj koji je ostao od vremena kada se nije kitila jelka. A prethodi joj i kicenje stabala vocem, najcesce jabukama i orasima. Sije se na dan Sv.Lucije ili Sv.Barbare, koja se prikazuje cesto kako sa Sv.Nikolom daruje dobru decu orasima, jabukama, bademima, smokvama i drugim djakonijama, a nevaljalu decu plasi. Tu ulogu kasnije preuzima Sv.Nikola, a kao pomocnik pridruzuje mu se cuveni Krampus koji plasi neposlusnu decu, dok Nikola daruje dobru. Sv.Nikolu ce potisnuti Deda Mraz (nastao kao reklamni proizvod Koka-kole). Tu je i bozicna slama (unosenje slame u kucu oznacava pocetak praznovanja i simbolise Isusovo rodjenje), badnjak, pogaca, bozicna sveca, badnja vecera, bozicni rucak… Unutar hriscanstva postoje razlike u praznovanju i Bozicnim obicajima kako medju katolicima, pravoslavcima i protestantima, tako i medju stanovnicima razlicitih krajeva. |
|
Aglaja
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
aglaja hvala na objasnjenju i ja bih je rado posijala
molim te dali je kasno ako je vecar posijem ili bas mora biti na taj dan |
|
koga ,kome i šta... |
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
i kako se sije
|
|
koga ,kome i šta... |
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Stavi se vata u posudu, može i zemlja, koja se navlaži i po njoj se posipa zrna pšenice. Može se staviti još i sjeme prije nego se stavi na vatu malo u mlaku vodu da pokupe vlagu i nabubre.
|
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
i jeli treba stajati na svjetlom mjestu
|
|
koga ,kome i šta... |
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja obicno stavim na prozor u kuhinji i bude ok.
|
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
znaci mogu i ja posaditi samo jeli kasno da danas posadim
|
|
koga ,kome i šta... |
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ma taj jedan dan ni tamo ni vamo!!! to je samo tradicija i obicaj da se sadi na dan Sv. Lucije!
|
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
hvala admine
|
|
koga ,kome i šta... |
|
mima
Pustio korijenje Pridružen: 06 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 320 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Od kad imam mačka, nemam sreće s pšenicom.
Mačak obrsti sve što proklija, zato se sada više priprema zbog njega |
|
Odgovori | Stranica 123 6> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |