Albizia julibrissin - Albicija |
Odgovori | Stranica 123 12> |
Korisnik | |
Fatka
Mladi grm Pridružen: 24 Srpanj 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 829 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 19 Listopad 2007 u 23:06 |
Ovo je moja albicija koju sam odgojila iz sjemenke.Ove godine mi je prvi puta cvjetala, imala je samo jedan cvjetic.
Albizia julibrissin (Albicija)
Domovina drveta je: Azija, Afrika, Australija, kultivirana u toplijim krajevima Europe u 18. stoljeću.
Albizia je vrlo neobično, egzotično, listopadno drvce sa prekrasnim cvjetovima pa je zovu i roza mimoza. Drvo naraste 10 do 15 metara visine, široke je krošnje u obliku kišobrana. Listovi su zeleni, dvostruko perasti s neobičnim obilježjem: noću i kad je oblačno se skupljaju (spavaju).
Cvijeta sredinom ljeta, cvjetovi su oko 5 cm , izraženih prašnika i cvijet je u kiticama. Cvijet ima blagi miris a kada je pogodna godina cvatnje prekriju čitavu krošnju. U kasnu jesen dobiva mahune, plodove duge 15 cm u kome je sjem Odgovara joj sunčani ili sjenoviti položaj, dobro podnosi sušu i nije zahtjevna po pitanju tla ali više voli propusna tla ngo glinasta. Sadi se ispred terasa zbog dekoracije i i ugodnog hlada ali kada počinje opadanje lišća i pera lišća, naoružajte se strpljenjem za čišćenje.
Podnosi orezivanje i to krajem zime pa ga možete formirati po želji.
Klimatska zona 6 - 9, ne podnosi temperaturu ispod - 15. U hladnijim područjima preporuča se sadnja u proljeće i štiti po zimi prve dvije godine. Saditi uz južni zid kao zaštita od hladnih vjetrova. |
|
Sponzorirani linkovi | |
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Napiši nam nešto o ovome drvetu! Kako se razmnožava... održava i slično!!!
Jako je lijepo iako jako malena slika!!! |
|
Fatka
Mladi grm Pridružen: 24 Srpanj 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 829 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam svoju iz sjemna dobila,a evo pokusavam iz reznice da eksperimentisem. |
|
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Fatka, gliciniju ti je najlakše zapelcat povaljenicom. Kad razvije žile, jednostavno je odvoji od matične biljke.
|
|
Fatka
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kika, ovo je albicija gore.ali ja pokusavam da je ozilim iz reznice.
|
|
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Fatka
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo kako izgleda cvijet.
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
krasan je
|
|
TeaK
Neukroćena biljka Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
sad sam jako dobre volje, ovo je , a sjeme je na putu prema meni.
|
|
Fatka
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Samo ne moj sijati preko zime moj je savjet.Zimi kada se sije biljke niknu bez problema, ali onda se samo poviju i uginu.
Zelim ti dobru srecu i da uspijes da je odgojis vecu nego moja sto je.
|
|
TeaK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam skromna - suzdržati ću se do proljeća.
|
|
kamelija
Novo sjeme Pridružen: 12 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 7 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kamelija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovom prvom porukom samo sam provjeravala da li je sve ok. Skoro sam se registrovala i nadam se da će mo se lijepo družiti.Ovo je drvo Albicije na mojoj ponti (manje ima i veće) i kod nas jako dobro uspijevaju i ima ih jako puno.Cvijetaju od Maja do kraj Septembra i jako lijepo mirišu.Ako prolazite Bokokotorskim zalivom,svratite na kafu! |
|
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Baš je predivna!!! Puna cvijeta i lijepo razgranata!!!
Koliko je stara???
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kamelija ovo je prelijepoooooo
dobro nam dosla |
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
kamelija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Vam na dobrodošlici! Iskrena da budem neznam tačno koliko je stara ali mislim da ima negdje oko 4-5 godina. Jako puno je zastupljena ovdje u našim krajevima,samonikla je na ovom mjestu gdje sam je i ostavila da raste (a mjesto je bilo namjenjeno nekoj drugoj biljci) tako da stvarno neznam koliko je stara. Iskren pozdrav za sve!
|
|
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kao da je znala gdje treba niknuti!! Tocno na pravo mjesto!!!
|
|
TeaK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
KAko je krasna
|
|
kamelija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovakvi pozdravi mi se sviđaju!!! Baš je posebna albizia!!! Dobrodošla u naše rascvjetano društvo!!!! |
|
Odgovori | Stranica 123 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |