Tršlja - Pistacia lentiscus |
Odgovori |
Korisnik | |
Božikovine
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 20 Svibanj 2008 u 19:47 |
Što znate o tršlji (pistacia lentiscus)? Može li se ta biljka uzgajati na kontinentu?
Za jedan recept treba nam smola te biljke. Tko nam pošalje smolu biti će pozvan na degustaciju. |
|
Sponzorirani linkovi | |
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Trišlja......zagušena sam s njom na otoku!!!!!!!!!! Ima neugodan miris pa sam mislila da je otrovna. Možda i je kad se božikovina interesira?!
Što vam zapravo treba?
|
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Konačno ... znao sam da je ima po otocima no nikako da se netko od otočana javi. Za recepturu nam treba smola te biljke pa ako imaš vremena i volje pribavi nam par komada.
Otrovna ili ne? A što danas nije otrovno? |
|
tropi
Mladi grm Pridružen: 14 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 745 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo vam je adresa stranice iz Grčke s otoka kosa(Chios) gdje se uzgaja najkvlitetnija i najbolja smola.Navodno je jedino ova prava i ljekovita jer se u drugim Mediteranskim zemljama također uzgaja ali drugačije kvalitete. Mi smo ju probali prije 2 godine na Rodosu ali nažalost nismo kupili pa vam šaljem link gdje ju možete naručiti......
|
|
izbalansiranu dijetu čini po jedan kolač u svakoj ruci!
|
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ako bude toga skupit ću......što ćete radit neku vrađbinu ?
Šalim se!
Ima je jako puno, sastavni dio makije, imam nekoliko stabala iu vrtu, nedam MM da ih posjeće...
Treba li zasjeć koru da se pojavi smola?
Vidjet ću!
|
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Gotovo da je vrađbina. Šalim se, isprobati ćemo jedan starorimski recept za jedno piće.
Volimo isprobavati stare i pomalo zaboravljene recepte jela i pića. Za sada smo proizveli vino s medom i začinima (po starorimskoj recepturi) i uspjeli smo proizvesti medovinu - vino od meda (obara s nogu). |
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da, to sam već čitala o vašoj medovini!
|
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo recepta pa možete eksperimentirati:
Absinthium Romanum Roman vermouth or Absinth is made thus: according to the recipe of Camerinum you need wormwood from Santo for Roman vermouth or, as a substitute, wormwood from the Pontus cleaned and crushed, 1 Theban ounce of it, 6 scruples of mastich, 3 each of nard leaves, costmary and saffron and 18 quarts of any kind of mild wine. Filter cold. Charcoal is not required because of the bitterness. Problem će predstavljati starorimske mjere no problemi postoje da se rješavaju. |
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Smola počela kapati sa trišlja, kora mora biti oštečena......
Kad se vratite doma javite koliko toga vam treba....to su sitne kapljice i bezbojne....
|
|
montokuc
Već proklijao Pridružen: 12 Svibanj 2009 Lokacija: Germany Status: Offline Bodovi: 196 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo jedne trislje sa plodovima!
|
|
Sedum
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Već proklijao Pridružen: 27 Lipanj 2008 Status: Offline Bodovi: 170 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Morate biti vrlo oprezni s uzimanjem tršljine smole za piće i ne previše vjerovati popularnim prikazima, a pogotovo ne iz onih zemalja gdje ona ne raste, - jer kod nas na Jadranu rastu 2 razne vrste zimzelene trišlje. Prava trišlja ili lentisk (Pistacia lentiscus L.) raširena je u makiji na većini jadranskih otoka i duž dalmatinske obale od Primoštena do Cavtata te širom Sredozemlja, ali je njezina smola lošija i može biti štetna u piću. Druga je smrčika ili mala trišlja (Pistacia chia DC.) koja je prvo otkrivena na grčkom otoku Chios i raširena je južnije na Egejskim otocima i obali sjeverne Afrike, a kod nas samo na kamenjarama južnih vanjskih otoka: Kornati, Svetac, Sušac, Kopište, Lastovci i Elafiti. Njezina tamnosmedja smola je ugodno aromatična i ljekovita, pa se sigurno na nju odnosi taj vaš recept, a ne na ove lentiske iz gornje slike.
|
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
....evo da se i ja javim...kod mene je smola prozirna ili bjeličasta kad se osuši, vrlo male kapljice....bila sam skeptična u vezi njene jestivosti pa je nisam više ni nudila božikovinama....bojim se ....
...primjetila sam i sama da imam trišlju krupnijeg lista i sitnijeg...očito dvije vrste....moram to proučit i raspitat se kod ljudi što znaju o njima....
|
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Smola se prikuplja tako da se sredinom ljeta zarezuje kora, smola koja istječe iz rezova pušta se da se osuši na granama te skuplja sredinom rujna. smola se zove mastiks, ima oblik malih kuglica. U Grčkoj, osim likera, sa mastiksom se rade i keksi, čokolada, zubne paste. Dobila sam jednom kao suvenir iz Grčke, sa otoka Chiosa kekse i žvakaću gumu sa mastiksom.
|
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...zanimljivo!!!!
|
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zar niste probali "mastiku" - vrstu makedonske rakije?
Manči, hvala na brizi ( ). |
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...ja ne...prvi put sam čula za ovu smolu...a za rakiju kao nešto mi je malo poznato, neđe u dubokom sjećanju....ali provala nisam....
...nedavno sam provala poljsku medovinu.....suurlp!!!!
|
|
Mari,5510
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kako izgleda dok cvjeta?
|
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |