Lavanda |
Odgovori | Stranica 123 14> |
Korisnik | |
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 26 Lipanj 2007 u 18:11 |
LAVANDA – Lavandula angustifolia (Miller)
Lavandula officinalis*- (Despik) Lavandi ima više vrsta. Farmacijski – ljekarnički naziv : Oleum, Flores lavandulae. Lavandula vera* – Lavandula spica officinalis,- ova je biljka pogodna za uzgoj u vrtu. Ostali narodni nazivi su : despik, despić, trna, lavandula… Lavanda je vrlo dekorativna, ugodna mirisa i ljekovita. Karakteristika joj je da je biljka mediteranskog podneblja, u kontinentalnim krajevima nalazimo ju rijetko, kao sadnicu koja krasi nečiji balkon. Spada u porodicu Labiatae – Usnače (usnatice), po drugim autorima opet u porodicu Lamiaceae (Labiatae)*, no to je stvar za botaničare. Raste svuda po kršu i suhim predjelima. To je višegodišnja polugrmolika biljka uspravne ili savinute stabljike visoke 50-80 cm., Cvjetovi su ljubičaste boje, pršljenasto raspoređeni u dugim klasatim cvatovima. Zbog dlakavosti se biljka čini siva. Cvate od lipnja do srpnja (kolovoza) a bere se kao lijek cijelo ljeto. Cijela biljka se sabire u rujnu, a vršci s cvjetovima u srpnju i kolovozu. Upotrebljavaju se cvjetovi i listovi koji se suše u hladu na zračnom mjestu.
Razmnožava se sjemenomu sanduke u ranu zimu ili na otvorenom u rano proljeće. Mlade biljke nikle iz sjemena treba posaditi – presaditi potkraj svibnja. Ne traži puno vlage i nije zahtjevna u pogledu tla. Ljekovito djelovanje: Od cvjetnih vrhova , prije no što cvjetovi sasvim izbiju, priprema se ljekoviti čaj i vadi ulje, a od cvjetnih klasića miris za parfem. Služi kao antiseptik, antispazmodik (protiv bolova kod reumatizma – pomiješana s alkoholom), i kao sredstvo protiv raznih infekcija grla i ždrijela. Lavandino ulje ublažuje migrenu i nervoznu glavobolju, lupanje srca, neurastenije, te boli u želučano-crijevnom sustavu. Njezino ulje ubija streptokoke (streptoccocus albus), pyogenes i dr. Ako se 5-10 kapi lavandina ulja uzme na kocki šećera, to smiruje uzbuđenost, bolove oko srca, depresiju, navale krvi u glavu, vrtoglavicu i uklanja nesvjesticu. Postoji recept za pripravak od smjese lavandinog ulja i ostalih sastojaka za izradu laganog anestetstog preparata. Za porast kose koristi se 15 grama despikova svijeta potopljenog u 100 grama alkohola i pošto odstoji 14 dana, nakon cijeđenja dobije se tinktura kojom se maže koža na glavi i služi za porast kose a nestaje perut.
Vrlo je korisna inhalacija despikom kod bolesti grla i respiratornog trakta. Kod iščašenja i uganuća lavanda može biti od velike pomoći: svježe listove staviti na bolna mjesta i oviti zavojem da ne sklizne. Smanjiti će se bolovi, a ubrzo nestati i otekline. Vruća kupka s ekstraktom lavande pospješuje cirkulaciju krvi i blagotvorno djeluje na živce. Dvadeset minuta kupanja u kupki na temperaturi 35-37 stupnjeva oko 25 puta povećati izlučivanje soli iz bubrega i na taj način ih osloboditi štetnih tvari i alkohola. Proširene pore na licu rješavaju se kad se u staklenku stavi 5 grama esencije lavande i pola litre 70% alkohola; dobivenom tekućinom mazati dva puta dnevno samo mjesta koja su kritična.(prilikom ulijevanja esencije tekućina se ne smije zamutiti !) Protiv tremora – drhtanja ruku i nogu priprema se čaj od jednakih dijelova (po 50 grama) lavande i kadulje (Salvia officinalis); Od ove mješavine uzme se 1 velika jušna žlica i sipa u 2 dl ključalog bijelog vina, ostavi da stoji oko 20 minuta i pije se 2 puta po 1 decilitar. Lavanda se koristi i kod liječenja psorijaze, izostanka menstruacije, vaginalitisa … Naravno da ovo nije sve o lavandi ! Nuspojave nisu poznate. Interakcije nisu poznate.
Ažurirao Ivan - 26 Lipanj 2007 u 18:28 |
|
Sponzorirani linkovi | |
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dosta ovoga nisam znao o lavandi!! a biljka je tako jednostavna za uzgoj kako na mediteranu tako i u kontinentalnim dijelovima ljepe naše!! |
|
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
www.lavander.hr
Ima prekrasnih recepata -kulinarstvo uz lavandu.. Kuhanje s lavandom Lavanda daje lijepu notu kako kiselijim tako i slatkim jelima. Ipak, pazite da aroma lavande ne prevlada u cijelom receptu. Nemojte marinirati meso u lavandi duže od 48 sati. Djlovanje lavande i masnoće će proizvesti sapunast,loš okus, ako predugo mariniramo. Lavanda ima prirodni afinitet prema crvenom mesu, divljači i ptičjem mesu; za bogat okus ribe; i za crveno i crno voće poput šljiva, kupina i sl. Također se koristi za davanje okusa desertima poput sladoleda, sorbea i pečenih jela pout roštilja.
Sladoled od lavande
Lavandin šećer
Lavandin kruh
Lavandini keksi
U zdjeli zamješajte mikserom sirni namaz i maslac. Dodajte šećer, lavandin cvijet, jaje i brašno. Istresite masu u zauljeni lim ili tavu. Pecite na 200 stupnjeva max 20 minuta. Nemojte spaliti (zasmeđiti) gornju stranu. Izvadite i namažite marmeladom ili pekmezom. Pospite orasima, lješnjacima ili bademima.
Lavandin čaj |
|
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovdje možete vidjeti jednu ljepoticu uzgojenu na Zagorskim bregima, možda zaostaje sa nekim svojstvima lavandama iz Dalmacije, ali... pogledajte je!!!
http://i189.photobucket.com/albums/z272/99danisam/Picture022-1.jpg Malo joj je frizura promršena od vjetra i tuče koja ju je sustigla, ali količinom cvijeta uopće nije oštećena!!! Ažurirao andrea01 - 26 Lipanj 2007 u 22:38 |
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Andreamislim da ništa ne zaostaje za dalmatinskima
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ivane
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
andrea01
|
|
angi
Odrastao grm Pridružen: 02 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1139 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Andera za lavandu,
Donata, hvala , ja o lavandinom jastuku kad i sladoled od lavande,
|
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
a moja se lavanda skroz osusila
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kaj si joj radila Dina?
Ajde ne plači,moja lavandica koju sam zapelcala(za tebe) sad je cvijet potjerala Ažurirao shasha - 27 Lipanj 2007 u 20:40 |
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kad sam je donjela iz prodavnice odsjekla joj one suhe grancice i presadila je pola u bastu a pola u saksiju sad vise nemam ni jedne |
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Čekaj,jel su to bile dvije biljke u tegli(dva korjena) ili si ti prepolovila biljku????(nisi valjda)
|
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
to je ta lavanda koja se je meni osusila
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Znam koja je no pitam te kako si je prepolovila???
Ma nebitno,poslat ću ti je ja,ako treba i
|
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ma ne pitaj kako
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
samo da dodam:
Razmnožava se i reznicama u ljeto
|
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
samo da dodam da sam dobila jedan novi listic iz stare suhe lavande
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
dina,bit će nešto.
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moja lavanda još uvijek ovako izgleda.Znam da sam je trebala porezati al ko će to rezati.Moje to nebi izdržalo
|
|
Odgovori | Stranica 123 14> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |