Bolesne orhideje |
Odgovori | Stranica 123 18> |
Korisnik | |
lily13
Novo sjeme Pridružen: 02 Prosinac 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 8 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 03 Prosinac 2007 u 17:03 |
bok,evo mene opet!prije mjesec dana sam kupila prekrasnu orhideju(PHALAENOPSIS)prekrasnih ružićastih cvijetova,te je jaaaaaako velika i raste dosta pravilno.svakih tjedan dana je zalijevam(špricam po listovima,kako mi je rečeno na internetu),i nastojim je držati na umjerenoj svjetlosti.cvjetovi su još tu ali mi se čini da listovi počinju poprimati lagano žutu boju,a korjenčići koji su izvirili iz lončića se počinju sušiti!sad mene zanima dali moja lijepa orhideja vene ili samo odbacuje stare listove? tnx
|
|
Sponzorirani linkovi | |
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dali postoji mogucnost da se vidi slika radi lakseg i tocnijeg odgovora?
|
|
lily13
Novo sjeme Pridružen: 02 Prosinac 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 8 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ppa i ne baš,ovo mi je novi komp,a negdje sam zakopala USB!no,listovi počinju veniti is sredina prema vani!sad ne znam je li tome uzrok jer nisam koristila destiliranu vodu?ili pustila da voda prvo u nekoj boci ostoji jedan dan??ako je stvarno sam!!!sorry šta vas mučim!!a plavuša sam!hehe
|
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
lily13 phalenopsis ne odbacuje listove, očito da joj nešto ne odgovara. Možda ima previše vlage, zimi je dovoljno svakih 14 dana, možeš provjeriti i grafitnom olovkom da li je previše kora vlažna. Orhideja će lakše podnijeti privremenu sušu nego vlagu od koje trune. Važno je da je svakodnevno špricaš po listovima i zračnom korijenju.
|
|
lily13
Opcije poruke
Hvala(0)
|
trenutno nemam destiliranu vodu za špricanje....pa dali mogu orhideju špricati odstajalom vodom dok ne nabavim destiliranu?tnx
|
|
Cattleya
Nedavno posijan Pridružen: 20 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 35 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
U načelu možeš ako će to trajati dan-dva, ali stajanjem iz vode se ne otstrani kamenac koji i stvara bijele fleke po listovima. To nije samo estetski problem nego kamenac zatvara pore. Orhideje se mogu zalijevati i prskati kišnicom ako se može sakupljati. Možda bi bilo bolje da pored orhideje staviš široku posudu s vodom. To će oko nje povećavati vlažnost zraka, a neće imati bijele fleke po listovima. Samo za primjer, moje orhideje stoje na velikim podlošcima u kojima je voda tako da stalno isparava i tako održava vlažnost zraka. Samo da me krivo ne shvatite- orhideje ne stoje u vodi. |
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
hvala Cattleya. Ja sam svoje stavila u kupaonu,(valjda je to ok)sad ću im još podloške složiti .valjda sam dobro kužila , podložak sa vodom i tu staviti nešto,okrenuti mali podložak na kome će tegla biti
Vidim da,od kad su tamo(nekih 2tjedna)lijepo rastu.
|
|
Cattleya
Opcije poruke
Hvala(0)
|
jHaj shasha!
Najpraktičnije je staviti naopako okrenute glinene podloške jer ne plivaju te na njima stoje tegle orhideja sa svojim podlošcima ili u ukrasnim teglama. |
|
pinkflower
Novo sjeme Pridružen: 17 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 4 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Već duže vremena imam više orhideja i sve super zahvalnije biljke nisam imala !!! Međutim kupila sam nedavno novu orhideju i počeli su problemi ( novu biljku sam izolirala ) Nova orhideja je dobila po sebi kao bijelu ´´paučinu´´ ne po stablu gdje su cvijetovi i po lišću već po krojenima i supstratu !!! Ako neko je imao sličan problem ili zna što je neka javi voljela bih je spasiti na vrijeme !!! Supstrat sam promijenila očistila od tog bijelog biljku ali vidim da se opet pojavljuje !!! |
|
AB100
Upravo klijam Pridružen: 08 Studeni 2007 Status: Offline Bodovi: 120 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
nemam iskustva sa orhideama ali što si napisao -la onda znaći da ima voštaneili vunaste uši hrane sesisanjem biljnih sokova probaj skuplati opuške od cigaretai držati 2-3 dana u vodi i onda procijedi ipošpricaj sa pumpicom za orošavanje listova.
|
|
AB100
|
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
i bilo bi dobro ako je moguce sliku da stavite, lakše bi našli odgovor
|
|
Cattleya
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ako su vunaste uši, ima njih i po lišću, bar je moja orhideja imala. Paučinu mogu stvarati crveni pauk ili grinje no ne baš po supstratu pa bi bilo dobro da staviš sliku. Ja sam u slučaju moje orhideje vunaste uši na kraju ubila sa sistemskim insekticidom Confidor-om.
|
|
pinkflower
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala na odgovorima ! S obzirom da sam biljku ´´ocistila´´ od toga. promjenjen supstrat na slici se sada ne bi ništa vidjelao, jer se tek sad ponovno počije pojavljivati . Pripremila sam i opuške, a i kupila sistemskim insekticidom pa ćemo vidjeti
|
|
pinkflower
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Stavila sam sistemski insekticid, medjutim imam osjećaj da se opet pojavljuje !!! Stavljam slike pa POMOĆ , jer mi se pojavljuje i na starim orhidejama !!!
Zadnje dvije slikice !!!
|
|
Matko
Već proklijao Pridružen: 15 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 181 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Koliko se meni čini to je i korjen i biljka dobile malo!?
Izgleda kao da je nekakva trulež napala
|
|
tko rano rani..... ne čini proljeće!!!
|
|
pinkflower
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Izgleda da je moje orhideje ´´napapla ´´ prevelika vlaga !!! Sad su presađene u hidrokulturu i nadam se spasu !
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Držimo palčeve da se oporave,Pink. Cattleya,čini mi se,je rekla na jednoj temi o njima(to što se vlage tiče) staviš u podmetač vodu i teglu na drugi manji podmetač.Tako da stalno bude vlage a da opet nebude previše za korjenje
|
|
Cattleya
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Držim ti fige. Ja imam nekoliko orhideja u hidrokulturi i moram priznati da cimbi i falenopsis su spašeni od propasti. Važno je samo da razina vode u vanjskoj posudi nije puno viša od razine glinopora u kojem nije korjenje. Da li imaš originalne posude predviđene za hidrokulturu, i ako imaš, gdje si ih nabavila? |
|
Aleksandar
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Nedavno posijan Autor: biljke mesožderke Pridružen: 26 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 43 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nabavio sam prošle godine phalaenopsis u Pevecu. Iskreno nisam se breviše brinuo o ovoj biljci jer nisam niti bio doma. Nakon što sam je kupio presadio sam je u veću teglu, jedamput je procvjetala a onda je došla zima i stavio sam je u kuću. Sada se opet sprema da cvijeta nabavio sam umjetno gnojivo za orhideje i zalio je sa njime kao što je opisano na poleđini ambalaže. Zanima me što su ove crne mrlje na listu i da li biljka izgleda oke? Na većer je špricam destiliranom vodom i zaljevam svakih par dana.
|
|
rena
Mladi grm Pridružen: 20 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 767 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bok Aleksander, na zalost tako nesto nisam jos imala kod mojih orhideja. Ja bih rekla da tvoja biljka, osim tih tamnih fleka, dobro izgleda, listovi su cvrsti, boja je tamna, cak i cvjeta. Da nesto nije u redu, jasno je. Tesko je reci u cemu je problem? Da li je virus ili nekakva bakterija odgovorna za te crne fleke? Mozda bih bilo dobro da orhideju odneses u cvjecarnu, mozda tamo vise saznas. Meni se te crne fleke ne svidjaju. Zao mi je sto ti nisam mogla pomoci.
|
|
Odgovori | Stranica 123 18> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |