hibiskus |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
aurora2
Trajnica Pridružen: 22 Lipanj 2007 Lokacija: Switzerland Status: Offline Bodovi: 2880 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 21 Rujan 2007 u 14:21 |
..
Ažurirao aurora2 - 21 Prosinac 2007 u 14:28 |
|
Sponzorirani linkovi | |
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Liči mi na lišaj. Pokušaj ga maknuti mehanički.
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja bi njega sasjekla.Koliko mi se čini tjera dosta mladih i stare,a posebno suhe,grane bi odrezala najviše moguće.
Ko zna kaj će struka reć
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
mouzda da suhe drane odrezes a one zdravije
da fizicki otklonis |
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
cini mi se da ove mlade nisu "zarazene"
|
|
koga ,kome i šta... |
|
aurora2
Trajnica Pridružen: 22 Lipanj 2007 Lokacija: Switzerland Status: Offline Bodovi: 2880 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A kada da izvrsim operaciju? Uvijek isto pitam...da li sada u jesen ili u proljece?
|
|
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mislim da bi mogla već i ove jeseni... imam poznanika koji je obrezao jednog prije zime i dobro je krenuo na proljeće...
|
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
i ja bih sad malo to dotjerala ipak je zima duga
samo mozda nebi bilo lose da ih i malo zastitis od mzara barem te mlade |
|
koga ,kome i šta... |
|
aurora2
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala cure...znaci slijedi mu operacija....vidjecemo sta ce biti od njega na proljece.
|
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
sretno
|
|
koga ,kome i šta... |
|
nbjelovu
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Pridružen: 30 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1582 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hi, Aurora,
To sto ti imas je hibiscus syriacus ili vrtni hibiskus I ja mislim da je to lisaj. Skini ga mehanicki za sada. Nemam pojma kako se on kemijski skida, pitata cu na jednom hibiskus forumu, jer pretpostavljam da ga nikad mehanicki ne mozes tako dobro skinuti da on nece ponovo krenuti iz neke sporice. Ne znam ni koliko on steti biljci, pitat cu i to. Tvoja biljka izgleda kao jako stara, orezivanje ce joj u svakom slucaju super prijati da je omladi. |
|
OPG 159365
http://free-st.t-com.hr/hibiskuskodnine/ |
|
aurora2
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala nina.....po mojoj procjeni (i nekom saznanju o bivsim stanarima ovdje) hibiskus bi trebao biti star minimalno sest godina.
Posadjen je na vrh terase, tako da je stvarno izlozen svemu i svacemu i koliko ja znam o njemu se nitko nije ni brinuo (kao sto vidis, jer inace ne bi sad bio takav). Pokusacu skinuti taj lisaj sa njega koliko bude islo i orezati ga pa cu vidjeti na proljece sta ce biti od njega....radovalo bi me da ga spasim i da ga vidim lijepog i zelenog (sa puno cvjetova naravno). |
|
nbjelovu
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
HI, Aurora,
Evo, pitala sam strucnjake:
Lisaj uopce nije opasan za biljku, i ni na koji joj nacin ne moze stetiti. Dapace, cuva je od hladnoce.
Ako ga bas hoces skidati, onda bolje u proljece. Kemijsko skidanje se radi sa fungicidom na bazi bakra.
Svi se slazu da ga je najbolje orezati, jer lisajevi idu na stare grane koje su ili suhe, ili blizu tome da se sasuse, ali se takodjer i svi slazu da se to treba napraviti u proljece, ne sada, iako se radi o vrtnom hibiksusu koji podnosi niske tempereature.
Dakle, ako jos nista nisi poduzela, ni nemoj do proljeca. Ako jesi, pretpostavljam da se nece dogoditi nista zla, jer ne vjerujem da ce potjerati mlade sada jer su temp. vec krenule dolje.
|
|
OPG 159365
|
aurora2
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ajme nina...ako je ovo vrijeme tocno kad si pisala post onda se ili dizes rano ili ides kasno leci.
Nisam do sada jos nista uradila, pa cu te poslusati i pricekati proljece (iako bi ja to najradije vec sad napravila ali pusticu ga ovako - da ne bi bilo vise stete nego koristi)....kad je bio cijelo vrijeme moze jos par mjeseci. U svakom slucaju puno hvala na trudu...lipo je da imamo tu jos jednog znalca. |
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
aurora2
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Eto ti ga sad....i koga sad da poslusam??
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Voki bi ipak mogao dati najbolji savjet !
|
|
aurora2
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Voki ignorira moj hibiskus.
|
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ma ko kaže? Evo ti još jedan različit savjet, čisto da te zbunimo. Uzmi plavog kamena (modra galica) i otopi malo kamena u vodi. Sa tom otopinom natopi spužvicu i prebriši grane. Ovo nakon nekoliko dana ponovi. Možeš tu otopinu staviti i u malu prskalicu, pa orošavati grane. Plavi kamen neće smetati biljci, a lišaj će se osušiti. Inače plavi kamen u sebi sadrži bakar, a ne šteti biljkama. Plavi kamen je odličan i za borbu protiv algi. U malim vodenim vrtovima u vodu treba ubaciti malo plavog kamena i sve alge će nestati.
|
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
nbjelovu
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Aurora, ja sam na jednom velikom svjetskom forumu hibiskusasa, i tu se okupljaju najveci strucnjaci na tom polju. Kad su mi dvojica potvrdila da lisaj nije uopce opasan, ja im vjerujem.
Sto se orezivanja tice, za sve biljke vrijedi isto: izbjegava se orezivanje u jesen, jer cim se biljka oreze, (za tjedan, dva, tri, kako koja biljka), ona pocinje tjerati mlade izbojke, a ti mladi izbojci su osjetljivi na hladnocu, i sansa je da ce ih zima ubiti. Zato se ne orezuje nikad prije nego sto prodje opasnost od mrazeva.
Oni gore spomenuti savjetuju orezivanje ne zato da eliminiras lisaj (on je cak i koristan), vec zato sto lisaj ne bi ni bio tu da je sa tim granama sve u redu, one su dakle vec polumrtve.
Ti ucini kako zelis. Malo ekseprimenta, uostalom, nikad nije na odmet. Syriacus ce u proljece i tako potjerati iz korijena opet, ma sta da mu se dogodi ove zime, tako da ne mozes previse pogrijesiti, a ubiti ga sigurno neces.
|
|
OPG 159365
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |