Agave |
Odgovori | Stranica 123 15> |
Korisnik | |
TeaK
Neukroćena biljka Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 10 Listopad 2007 u 15:23 |
Budući da ne mogu naći na forumu topić o agavama, otvorila sam ovaj, ali ako negdje postoji šapnite mi i ovo ću zamoliti administratora da obriše.
Dobila sam ove godine dvije, a o njima stvarno ništa ne znam pa molim vaše savjete. Ovo niže je sve što sam do sada našla Porodica: Agavaceae Zemlja porijekla: Mexsiko - na serdozemlju udomacena Pogodno mjesto: Suncano - podnosi polusjenovito Da bi se pojavio do 8 metara visoki cvijetni stub mora agava dobrano ostariti. Po nekima 30 - 40 godina, a po nekima cak 80 godina. U svakom slucaju, nakon cvjetanja maticna biljka umire, ali ostavi za sobom dovoljno potomaka da bi se ciklus ponovio. Pored vrste sa cisto zelenim listovima, postoje i one sa kremasto bijelim ili zutim prugama ili rubovima. Debeli, mesnati listovi mogu narasti cak i u loncu na balkonu i do metar u duzinu. Umjereno zalijevati. U periodu rasta 1 - 2 puta dodati djubrivo za kaktuse. Prezimiti mora u svijetlom prostoru - ne hladnijem od 5°C. Po poptrebi u proljece presaditi. Razmnozava se putem malih biljaka koje izrastaju uz maticnu biljku ili iz sjemena. UPOZORENJE: Agava ima snazno izrazene trnove na kraju listova ( a i sa strana ) pa treba biti narocito oprezan tamo gdje se igraju mala djeca. Mozda je bolje odreci se uzgoja agave u periodu dok djeca odrastaju. |
|
Sponzorirani linkovi | |
TeaK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A ovo su moje dvije
i još k tome sam ih stavila na krivo mjesto, ajde plizzzzz neka to netko tko zna, umije i smije preseli u kaktuse i sl.... definitivno danas nije moj dan. Hvala što sam spašena u nevolji i vlastitom neznanju. Ažurirao TeaK - 10 Listopad 2007 u 21:17 |
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
nadglednik
Nedavno posijan Pridružen: 15 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 14 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ja imam agavu onakvu kao tvoja donja i znam o njima koliko i ti pa vas i ja skupa sa TeaK molim da me nećemu podućite a zauzvrat ćete dobiti zahvalnu agavu.
|
|
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Gore sve lijepo i točno piše. Dodala bih samo da dobro podnosi rezanje donjih listova, a i ne smeta joj ako joj porežete vrhove listova (trnove).
|
|
TeaK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vidi se da podnosi rezanje donjih listova, led ju je dobrano podrezao
|
|
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam i agavicu...majusnu ( za sada) Jel to aloe vera?
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hmm ne znam.Tibor je negdje stavio sliku aloe vere,a dina je,ko i uvijek,stručno savjetovala o njenim ljekovitim svojstvima.E sad di je to poima nema,moguće tu ili pod moji kaktusi ili ima post sa aloe verom.Ja ,ko laik,mislim da je aloe vera ona sa mekšim listovima.Naći ću post o njoj
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=50&PN=9
To je aloe vera,a jel agava u nekom bliskom srodstvu ne znam
|
|
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da, kao ona Tiborova , bila je i matična biljka s koje sam uzela pelcer...
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sutra će ti stručnjaci reći,kad stignu,šta je
|
|
vepar
Odrastao grm Pridružen: 16 Kolovoz 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1708 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Aloa vera ima ako me dobro služi sjećanje nekoliko stotina vrsta a samo su tri vrste ljekovite.Kiki treba uputiti pitanje ,ona je dr.za kaktusiće.
meni ovo Fridino liči na agavu koje su raširene po našoj Dalmaciji
|
|
vozi sigurno vozi bager
|
|
frida
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne, Vepre, nije ona agava na koju misliš...Ovo je raslo u pitaru
i identično je onoj na Tiborovoj slici...ma, ima toga kod nas ovdje
gotovo u svakom seoskom dvoru, ali čini mi se da je uvijek u
pitaru...ne na otvorenom....
|
|
vepar
Odrastao grm Pridružen: 16 Kolovoz 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1708 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
vozi sigurno vozi bager
|
|
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Agava i Aloa su dvije različite biljke. Ova Fridina biljka bi mogla biti Aloa arborescens, ali mi na ovoj slici pomalo liči i na malu agavu.
Frida, možeš li uslikati još jednom, ali se fokusiraj na vrh biljke da bih ti mogla točno odgovoriti.
|
|
frida
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo idem, ali moram reći da mi jako sliči i na tvoju samo je
tvoja manje bujna nego prijateljičina... Imala je to tanko deblo što
nisam kod agava vidjela...
|
|
kika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
frida
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kika
sad ces nas moći i gledati.... |
|
frida
Opcije poruke
Hvala(0)
|
evo, stvarno se ne da bolje...
|
|
kika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Aloa arborescens, 100%, ljekovita.
|
|
Odgovori | Stranica 123 15> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |