Puževi u vrtu |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | |
Maggie
Već proklijao Pridružen: 07 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 243 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 13 Svibanj 2011 u 23:27 |
I ove godine su se u mom vrtu pojavili puževi. Koji je prirodni način za njihovo uklanjanje? Puno hvala svima koji će odgovoriti!
|
|
Sponzorirani linkovi | |
gospina trava
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
postsvi staru dasku u hladovinu, kroz dan se skupe ispod daske,skineš ih da daske u kantu i posoliš, od puževa ostane samo sluz. Ili posipaš soloko gredice i ona ih uništi
|
|
Baka Bea
Trajnica Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sol puževe dugo ubija i muči, gadno je vidjeti nakupine sluzi, kao i kad se upotrebe zatrovane posije. Sol je pogubna i za biljke. Buduću da je pitanje kako prirodno uništiti balavce, odgovor je nikako, samo se može smanjti njihov broj: postavljanjem daske kako je gore navedeno, preokrenutih cvjetnjaka i sličnih posuda, sađenjem biljaka koje ih privlače i gdje se sklanjaju preko dana, a onda ih pokupiti. Djelotvornije je postaviti plastične čaše s plavim granulama, ako se želi izbjeći rasipanje po tlu, no to je već kemija, po mom iskustvu, najdjelotvornija metoda. Isprobala sve gore navedeno i još kore od grejpa, primamljivanje ježeva, pivo, kavu, ništa osim plavih zrnaca nije pomoglo. Hoste su predragocjene da bi im služile za doručak. Vinogradarski puž je ugrožena vrsta, njih skupim i nosim u šumu, iako kažu da su vrlo pametni i nađu put kući
|
|
Morana
Pustio korijenje Pridružen: 22 Kolovoz 2010 Status: Offline Bodovi: 343 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja za golaće isto postavim hladovinu sa kartonom ili već nečim, s tim da prvo zalijem zemlju tu da im bude još ljepši boravak... Kad se skupe, sakupim ih štapićem u čašicu nekakvu (npr. od jogurta), čašicu u vrećicu i u kontejner... sretno im bilo na deponiju, ja ih ne mogu ubiti, a pogotovo ne polagano ubijati, najviše zbog toga jer su mi ljigavi...
One s kućicom skupim i odnesem negdje ako ih primijetim na cvijeću.. |
|
~Cvijeće je zemljin način da se nasmije~
|
|
emka
Nedavno posijan Pridružen: 07 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 82 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zanima me da li netko ima iskustva u spašavanju cvijeća (konkretno napadaju maćuhice) tako dase unaokolo posipa pijesak. Mislim da bi im to smetalo a i postojano je kada npr. padne kiša. Radi se o puževima bez kućica, pretpostavljam da mi oni brste lišće. Hvala na pomoći
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
je li netko probao sa limunskom kiselinom? posipa se s njom
|
|
kamenjar
Neukroćena biljka Pridružen: 10 Svibanj 2011 Lokacija: Vir Status: Offline Bodovi: 3340 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
i ja razmišljam sa cim zastitit prvenstveno hoste od puzeva....sto god da stavim od kemije bojim se da nece nastetit psu
|
|
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...
Vir |
|
darijaz
Upravo klijam Pridružen: 20 Siječanj 2012 Status: Offline Bodovi: 138 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja sam cure oko cviječa stavljala pepeo i pokazalo se dobro izvrču se samo tako , meni je upalilo, imala sam puno i mrmaka to su one male gamadi koje jedu krompir i grizu nam sadnice za njih imate u agrarijama granule i one su dobre.
|
|
kamenjar
Neukroćena biljka Pridružen: 10 Svibanj 2011 Lokacija: Vir Status: Offline Bodovi: 3340 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
pepeo protiv puzeva ?
|
|
Vir |
|
darijaz
Upravo klijam Pridružen: 20 Siječanj 2012 Status: Offline Bodovi: 138 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
da kamenjaar pepeo od loženja ili roštilja da drvo se pretvori u prah znači da skroz sagori. to bacam preko zime po vrtu i cvijetnjaku. na proljeće to se neprimjeti, jer vrt i cvijetnjak prekopam, meni je to uspilo probaj i ti. to se dosada pokazalo dobro, a nešteti biljkama.
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne znam koliko vam je poznato,ali puževi se zadržavaju u kiselim tlima,pepeo tu kiselost dovodi u jednu granicu normale,donedavno nisam ni sama to znala dok nisam pročitala. Inače i ja imam gomilu puževa,još pogotovo kad je kišna godina.Pepeo osim što je štetan za puževe,jako je koristan za vrt,biljke rastu ko lude od njega,ali naravno samo kako Darija kaže pepeo od čistog drva.
|
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
SolarWindKiss
Upravo klijam Pridružen: 08 Siječanj 2012 Status: Offline Bodovi: 100 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Odlican je savjet oko ovog pepela, odnosno, kako se ovdje zove lug. I nije toliko u pitanju njegova ph vrijednost, koliko je vazna njegova struktura, naime takve je granulacije da sve vrste puzeva izbjegavaju da puzu po njemu jer im je to iznimno tesko.....ja upotrebljavam lug vec dugo vremena i odlicni su rezultati....samo pospem okolo biljke koju zelim zastiti i to je to...puzevi je zaobidju kao da je opasana zidom
A ubijanje a pogotovo mucenje bilo koje zivotinje mi je krajnje odbojno! Ako bi puzeve i odstranjivala iz vrta, skupila bih ih u posudu i istresla na neku udaljenu livadu. Mucki ubijati nemocno bice je krajnje ogavno za moj pojam! |
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
@ SolarWindKiss, puževima ne samo da je teško puzati po pepelu nego to nagriza puževo stopalo pa je normalno da pepeo zaobilaze u širokom luku.
|
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
SolarWindKiss
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Inace sto se tice luga (drvenog pepela) odlican je izvor Kalija i uistinu stoji da je dobar za biljke. Ipak, ni njega ne treba posipati po zemlji u velikim kolicinama jer mijenja ph vrijednost tla i moze da ima kontra efekat na kvalitetu tla!
|
|
SolarWindKiss
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pa zato i smatram lug najboljim rjesenjem za puzeve, koji je i meni dao najbolje rezultate! Jer ni jedno zivo bice nije mahnito da "trčkara" po necemu sto mu ne godi, pa tako ni puzevi
I fino zaobidju biljku pa nema potrebe za mučkim ubijenjem... |
|
monstera
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da znam da nije dobro s ničim pretjerivati pa tako ni s pepelom.A što se tiče puževa,ima razdoblja kad ih je malo i kao takvi ne prave veliku štetu,ali kad je kišno razdoblje ako ih se ne skuplja ili u najgorem slučaju ne uništava pojedu sve. Tu u mojem susjedstvu ljudi su plakali jer su im puževi doslovno pojeli sve što su posadili.Možeš li zamisliti onda kakav je bijes,ti se mučiš s biljkama,sadiš ih,paziš,a onda se ujutro prošećeš po vrtu i vidiš sve napola pojedeno. Zašto npr.ti isti puževi neće jesti običnu travu koje imaju napretek nego pojedu sve vrste povrća pa čak i luk koji je ljut.Nikome ne bi smetali da jedu travu i vjerujem da ih nitko ne bi dirao.Ovako ih se namnoži gomila koja začas opustoši vrt da je bilo kako velik ili mali. Ljudi ih smatraju velikim štetočinama i zato ih ubijaju.Trebaš znati da samo taj jedan puž (ako se radi o španjolskom crvenom pužu golaću) izleže oko 500 jajašaca. A kad se priča o nečemu takvome ,to je iznad svake granice normale i tu slijedi prava najezda.Puževi su se pojavili jer je prirodna ravnoteža poremećena,nema puno životinja koje se hrane njima i njihovim jajašcima (ježevi i još neke životinje) zato se stvara prirodni nesklad i najzeda.
|
|
|
|
kamenjar
Opcije poruke
Hvala(0)
|
znaci..ja bi zastitila moje hoste,a posto trenutno NEZNAM točno gdje su jer još nisu nikle,ja cu skuplajt pepeo i kad moje hostice kenu oko njih posut pepelom (lugom)
|
|
Vir |
|
monstera
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jedne godine sam i sama plakala jer su mi pojeli sve,ništa nije ostalo od mojeg povrća,čak i luk su mi pojeli do temelja,sjela sam nasred vrta i plakala. Da sam neka lijenčina,da ne radim ništa još bi se nekako i pomirila s tim,ali ja se bavim ekološkim uzgojem povrća za svoje potrebe već 11g. Radim ko vol i vučem za zimu ko hrčak,na mome mjestu ne znam tko ne bi poživčanio i poludio od bijesa i muke!
|
|
|
|
monstera
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kamenjar možeš pepelom,a možeš i talogom od kave.Nedavno sam pročitala da je talog od kave živi otrov za puževe ,da im taj miris ne odgovara i bježe ko ludi od kave. Navodno ako slučajno prijeđu preko taloga kave to ih ubija.Njihovo tijelo ne podnosi kofein,za njih je to otrov. Pročitala sam to u jednom članku ovdje negdje na internetu. |
|
|
|
kamenjar
Opcije poruke
Hvala(0)
|
da im i kavu kuvam jer to bi zaista bila kava za puzeve posto ja pijem nessicu ,onda bi morala puzevima kavu kuvat i skupljat talog
mislim se kakvu bi to reakciju izazavalo u mojoj kuci..neki dan sam isla kupit banane zbog cviieca,trebalo listove brisata ja brzinski u ducan po banane i terala muza da ih jede da imam kore za brisanje listova ... |
|
Vir |
|
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |