Bugenvilija -bugenvileja |
Odgovori | Stranica 123 44> |
Korisnik | |
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 09 Veljača 2022 u 06:33 |
Nisam stručnjak, ali znam da se bugenvilije orezuju, a kada i koliko... Nisam sigurna. Ali, ako imate facebook, kontaktirajte gospodina Denisa Bojčića. Ili ga potražite u tražilici pa pokušajte kontaktirati drugim putem.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Bianca Blace
Novo sjeme Pridružen: 08 Veljača 2022 Lokacija: Blace Status: Offline Bodovi: 1 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moze li mi neko odgovoriti da li da podrezem bogumilu start samo godinu dana.
Uspjesno smo je oresadili u zemlju, dosta dobro se razvija (vec je nekih 70cm na 3 grane) a sada ne znam da li je treba podrezati??? Boja joj je onako jaca pink Hvala |
|
orhideja50
Novo sjeme Pridružen: 31 Ožujak 2017 Lokacija: međimurje Status: Offline Bodovi: 13 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam ljubičastu bogenviliju u dubokoj i velikoj tegli. Stara je 3 godine,ima oko 70 cm i 4-5 već drvenkastih grana. Svake godine na jesen unosila sam teglu u podrum, a ove zime teglu sam odnjela samo u garažu gdje je hladnije. Još sada mi biljka nije počela klijati. Jel moguće da se smrzla?
|
|
flower power
Novo sjeme Pridružen: 24 Kolovoz 2016 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 2 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bugicaza5 i gute fee, hvala vam za odgovore, već sam pomislila da neće biti nikakve reakcija!
Ovaj podatak da bugice mogu izdržati i temperaturu od 14-ak stupnjeva malo tješi. Hajde, naoružat ću se strpljenjem i pričekati kako bih vidjela je li ovo "ćelavljenje" samo reakcija na promjenu. U međuvremenu sam ju presadila u veći lonac (prethodno stavila drenažu). Inače mi cvijeće dobro uspijeva, čak i kada ne skakućem pretjerano oko njega, ali valjda sam se na neki način zaljubila u ovu biljčicu pa malo pretjerujem. |
|
gute Fee
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam si tocno 3 puta kupila bugicu a nakon ove trece sam definitivno odustala od njih . Moj problem je moja lokacija i svaki put kad sam otisla ona nije cuvana kako mi je obecano , uginula je . Ove sve koje sam tu vidjela , prelijepe su ! |
|
Volim ljude koji su kroz slucaj usli u moj zivot i odlucili u njemu ostati !
|
|
bugicaza5
Cvjetni guru Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Po mom iskustvu, listovi joj opadaju vrlo često, pogotovo je osjetljiva na promjene položaja i jače zalijevanje, pa čak i na vjetar. Brakteje opadaju kad im dođe vrijeme, otprilike budu kao posušene (slićne papiru). Najbolje raste u blako kiselkastoj, dobro dreniranoj zemlji. Ja ih ne gnojim često, možda jednom do dva puta mjesečno i to gnojivom kojim gnojim i ostalo balkonsko cvijeće.
Moje bugice su na balkonu još od početka travnja, a bit će sve dok ne zahladi, pri tome mislim dok ne zaprijeti mraz. Tad zimuju na svjetlom tavanu, temperautre otprilike 12-14 stupnjeva i ne gube lišće.
|
|
flower power
Novo sjeme Pridružen: 24 Kolovoz 2016 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 2 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sa bugenvilijom sam totalni početnik i molim pomoć od iskusnijih. Traženjem raznih informacija o pravoj njezi sam već ošamućena .
Dakle, kupili smo je na povratku s mora jer naprosto nismo mogli odoljeti. Živjeti treba kao sobna biljka jer smo kontinentalci. U ova dva tjedna koliko je kod nas, brakteje su počele otpadati, posljednja dva dana drastično. Zeleni listovi su OK. Pazim na zalijevanje. Gnojili smo dva puta, običnom Fertinom, ali nisu mi znali preporučiti drugo, jer ovdje nitko nema iskustva s bugicama. Što da koristim? Mjesto joj je na osunčanom prozoru, ali sad dok je još toplo danju je iznosim na terasu, a uvečer unosim. Greška ili ne? Nismo presadili, jer je lonac u skladu s veličinom. Ili smo i tu zeznuli? |
|
bugicaza5
Cvjetni guru Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moje bugice su gubile listove pri svakom jačem zalijevanju, ali i ako su bile izložene jakom vjetru. U tom slućaju, nisu im uopće bili žuti listovi, samo su otpali. Samo, moje su u teglama i to je sigurno drugačije nego kad su zasađene vani.
Ove koje sam kupila u proljeće, imale su blijede listove, svjetlozelene, i dohranila sam ih željezom odmah po presađivanju iz kupovnih u prave tegle, oporavile su se i nisu im otpali listovi.
|
|
koralj
Novo sjeme Pridružen: 19 Lipanj 2016 Lokacija: sibenik Status: Offline Bodovi: 4 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zvala sam i ja g.Denisa...ali mislim da nije samo jugoB
|
|
Mira K
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kada se bugenvilija presađuje, kao što sam ja učinila sa svojima a nisam znala zašto su joj listovi žuti, savjet je da joj se odmah da gnojivo na bazi željeza a istovremeno staviti čavle oko nje za daljnji kvalitetniji razvoj.
http://www.gnojidba.info/mikroelementi/fe-helati/ |
|
Mira K
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo zvala sam g. Denisa Bojčića specijalistu zha bugenvilije i on kaže da je razlog: Orkanska južina... pretpostavljam da je i kod tebe bila kao i kod njega u Splitu
Stavio je slike njegove ogoljene na facebook pa ga potraži. Kaže da joj treba dati neke hrane kalija ili MPK svakih 7 dana ( žlicu razmutiti u 5 litara vode), ne previše gnojiva da ne izgori. Oporavit će se ona, korijen joj je jak ali za ovu godinu je tako kako je ako je razlog orkanska južina. |
|
koralj
Novo sjeme Pridružen: 19 Lipanj 2016 Lokacija: sibenik Status: Offline Bodovi: 4 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dobar dan svima!
Nova sam ovdje...i treba mi Vas savjet. Imam bugenviliju uz kucu ..Visoka je 3 m, aliipadaju listovi i cvijet...sva se jadna prorijedlia...neke grane su skoro gole...sta mi je cinit? Ne zalijevam je previse.. |
|
koralj
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dragi ljubitelji cvijeća...imam bugenviliju...visoka je cca.3 m...ali mi listovi otpadaju..ćak su i neke grane ostale skoro gole...ne zalijevam je previše...uz kuću je posađena..zna li tko što mi je ćiniti? Hvala
|
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da, to je i meni problem. Ukucaj u google denis bojčić bugenvilije, uzgajivač je i ima dobru stranicu, orezivanje glabre popraćeno fotkicama.
|
|
mslm
Novo sjeme Pridružen: 16 Rujan 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 8 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moja je glabra. Boja ciklame cvjeta. Bojim se da ne skratim previše pošto ima dosta debelu stabljiku i sad ove mlade izdanke.
|
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Orezivanje se radi zavisno od vrste bugice. Uglavnom, glabra (ljubičaste i roskaste s velikim listovima) se orezuje drastično tako da se ostavljaju samo glavne grane, sorta spectabillis (ljubičaste sa sitnim listom) u rano proljeće upola manje nego kod glabre, a sorte peruviana i buciana ( bijele, roze, narančaste, crvene i duple s okruglim i okruglasto izduženim listovima) orezujemo uglavnom tijekom ljeta skidajući sve što nam smeta ili nije lijepo jer ove cvatu na prošlogodišnjim granama. Koja je tvoja?
|
|
mslm
Novo sjeme Pridružen: 16 Rujan 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 8 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
http://s34.photobucket.com/user/anaivi12/media/Mobile%20Uploads/1460621020893-1612334998_zpssy9h5a0g.jpg. -
|
|
mslm
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Iznijela sam svoju bugenviliju na terasu. E sad ona je pustila nove izdanke. Trebam pomoć dali da ih režem,skratim ili pustim?
|
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hmmm, trebala bih savjet. Sve bugice sam presadila po propisima. Međutim, bile su tako dobro zapakirane, u najlon, usku kutiju, premokre, samo što na površini zemlje nije rasla mahovina... prava zapetljancija...
Kad sam ih vadila iz tih omota, dvije sam oštetila - crvenu i bijelu. Točnije, njihovo korjenje. Čitam na stranicama Denisa Bojčića da se korjenje nikako ne dira. Još je i naglašeno, tako da skroz vjerujem da se ne smije dirati. Znam da ona za svoju veličinu ima poprilično slabo i osjetljivo korjenje. Crvena se oporavila. Bijela je povenuta, ostala je doslovce na jednom malo dužem korjenčiću i tako sam je posadila. Čekala sam par dana ne bi li se lišće oporavilo jer to bi mi bio znak da je uspjela preživjeti. Pa sam sad poskidala listove. Ima li tko kakav savjet kako joj pomoći da se ipak zakorjeni do kraja?
|
|
Odgovori | Stranica 123 44> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |