Klematis - Clematis |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 9394959697 136> |
Korisnik | |
Nina22 ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 20 Veljača 2012 Status: Offline Bodovi: 215 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Super.Hvala ti dina.Ne volim nekoga slati u kupovinu bez ikakvih informacija.Ovdje kod nas nema nekog izbora cvijeća.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Klimatis ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 20 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 1360 |
Pokus je opet uspio! Male clematise koji su bili dvije sezone u tegli i nove kupljene male, posadili smo ujesen u vrt. Razlika je evidentna. Definitivno prvo u teglu, pa onda u vrt.
|
|
Neka se sve zeleni
|
|
![]() |
|
stefica.n ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 09 Ožujak 2012 Lokacija: Sl.Brod Status: Offline Bodovi: 1443 |
Nina 22 imas ih kupiti u OBI centru kostaju 30 kuna
|
|
![]() |
|
Nina22 ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 20 Veljača 2012 Status: Offline Bodovi: 215 |
hvala stefica.n .Nema njihove poslovnice blizu,ali bar znam cijenu.
|
|
![]() |
|
d.i.n.a. ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Lipanj 2010 Status: Offline Bodovi: 495 |
nema na čem Nina.
Klimatis, razlika je sad vidljiva ali pitanje je da li u budućnosti ima neke razlike, ja mislim da nema. On će narasti koliko može, ovo je jedino sigurnost da se primi.... ispravi me ako se varam? |
|
Tena 28.3.2010
|
|
![]() |
|
Klimatis ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 20 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 1360 |
Pa evo na mom primjeru. Neke clematise sam prije 3 godine ukopao direktno u zemlju i nisu ni 1/3 jaki i razvijeni kao ovi koji su bili u tegli. Čak razmišljam da jednog najesen iskopam i stavim u teglu. Ali puno toga ovisi i o poziciji u vrtu, količini sunca itd...Isto tako mislim da je potrebno clematise 2.skupine koji se inače puno ne orezuju skratit do zemlje da izbiju novi izboji, a ne da se troši na stare odrvenjele grane, tipa MLS, miss bateman, the president, westerplatte. 3. skupina ionako se drastično orezuje pa se ne može pogriješit ako ga ošišaš do kraja.
Jedine clematise koje ne diram su pillu i montane jel stvarno lijepo rastu. Tu će Gricka sigurno reći još koji pametan savjet. |
|
Neka se sve zeleni
|
|
![]() |
|
zribal ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Pokušavam pratiti vaše savjete i iskustva. U jesen sam kupila tri klematisa koji su bili u tegli i odmah sam ih posadila u vrt. Počeli su lijepo rasti, izboji mi se čine jakim i zdravim.
Klimatis, od ova tri jedan je Pillu (bijeli sa rozim prugama) trenutno, drugi The president. Prema ovome što si napisao u postu zaključujem da Pillu ne trebam nikako orezivati, a The prezident, radikalno. Ove godine nisam niti jednog dirala, mladi su i grančice su visine cca 30 cm, odrezala sam samo osušeni dio. Treći klematis je Warszawska Nike (bordo) i o njemu ne znam ništa. u koju skjpinu spada? Zid koji želim preko ljeta ozeleniti klematisima dugačak je cca 12 m. Ne znam koliki razmak je preporučljiv izmedju clematisa. Ako je dovoljno oko 1m, tada bih imala prostora za još biljaka. Trenutno ih ima za kupiti pa me zanima vaše mišljenje, odnosno preporuka o vrsti. |
|
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
|
|
![]() |
|
morena ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 30 Travanj 2011 Status: Offline Bodovi: 193 |
Ja sam prošle godine napravila grešku,kupljeni Klematis sam posadila odmah u vrt,iako je cvjetao jako je malo narastao i ove zime mi se smrznio.Na proljeće nije ništa istjeralo. Sad sam kupila novi i posadila u teglu,za dva tjedna je narastao za cca. 20-25 cm već ima i pupove i planiram ga tek sljedeće godine presaditi u vrt.Mislim da je definitvo bolje ostaviti ih u tegli dok ne ojačaju. |
|
![]() |
|
|
|
Neka se sve zeleni
|
|
![]() |
|
Sve ti piše na temi, kreni od početka. The president je 2. skupina koja se samo malo orezuje, a napisao sam da ako se grane odrvene da ih je dobro orezati do kraja da puste nove izboje. W. Nike je 3.skupina orezivanja, a pillu je 2. skupina isto, no njega ja ne orezujem puno-pa praktički kao da je 1. skupina. Možeš ih ti saditi svakih pola metra ako imaju dosta svjetla, potporu, i onda kombiniraš skupine tako da ti cvatu od proljeća do jeseni. Svaki clematis naraste do određene visine, neki čak do 8 m. |
|
Neka se sve zeleni
|
|
![]() |
|
keeka ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 04 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 252 |
Kupila sam prosle godine pillu i zasadila ga u teglu, preko zime je bilo u hladnom hodniku samo omotan filcom, kada sam ga isla prresadivat i orezat suhe grane imala sam sta vidit, tegla je puuuuuuuuuuuuuuuna korijenja, tako da svima preporucam bar 1 god da im klematisi budu u tegli. Sad prekrasno napreduje, pije puno vode jer raste ko lud.
|
|
![]() |
|
zribal ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Nikako ne kužim što vam znači to "jednu godinu u tegli". Je li se to odnosi na klematise koje ste sami zapelcali ili mislite na one kupljene u vrtnim centrima. Kako da znam koliko vremena su bili u tegli oni kupljeni u tegli. Ja sam moje kupila u jesen i to kasnu, posadila direktno u vrt, nisam ničim zaštitila preko zime, a bilo je i ispod -20 stupnjeva. Eno ih isto "rastu ko ludi". Zato bih voljela da nam vi s više iskustva pojasnite tu vašu često napisanu rečenicu. Hvala
|
|
|
|
![]() |
|
Ne mora biti pravilo. Pogledaj Grickine, Belinine, naše kako gusto tjeraju iz zemlje. Dok se često zna dogodit kod tih kupljenih da tjeraju samo na postojećim izbojima, a korijen im se ne razvija pravilno.
|
|
Neka se sve zeleni
|
|
![]() |
|
Ok, znači vi niste kupovale nego pelcale ili rasađivale same, te ih nakon ožiljavanja čuvale u tegli jednu zimu, a nakon toga sadile u vrt. Vidjela sam ja vaše i zaista su prekrasni zato se i raspitujem. Kod mene je recimo The President potjerao i iz zemlje i iz starih grančica, dok su ova druga dva za sada samo krenuli iz grančica, a ne iz tla. Vidjet ćemo. Ja sam uvijek bila više prisalica vlastitog uzgoja nego kupnje u vrtnim centrima, ali ako imam svoju biljku ili dobijem od susjede. Nadam se iz vašeg iskustva ove godine sama pokušati rasaditi klematis.
|
|
|
|
![]() |
|
Kupili mi svoje pa ih stavili u teglu Zribal! Mi ih imamo 20 vrsta pa ti govorim iz iskustva! A pelcanje, polaganje i sijanje ne idu tako lako, bar meni.
|
|
Neka se sve zeleni
|
|
![]() |
|
Maggie ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 07 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 243 |
raste li nekom od vas clematis na mjestu gdje nema previse sunca?
|
|
![]() |
|
stefica.n ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 09 Ožujak 2012 Lokacija: Sl.Brod Status: Offline Bodovi: 1443 |
bio meni jedan ali nije mi se pokazalo dobro,premjestila ga na sunce i buja
|
|
![]() |
|
lilie ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Belišće Status: Offline Bodovi: 2319 |
Molim vas savjet u vezi klematisa "Dorothy Walton".
Pravili smo nadstrešnicu i taj klematis je sada u popunom hladu, te ga moram presaditi.
Ima samo jednu granu i onda se gore na 1,5 m grana.
Ne znam na koliko da ga skratim a da mi ostane živ.
Hoće li mi potjerati iz korijena više grana (do sada nije nikada)?
|
|
znati mnogo ne znači biti mudar
|
|
![]() |
|
Maggie ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 07 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 243 |
smislit ću onda nekaj drugo za uljepšavanje tog zida.
a šteta, onaj koji raste u vrtu, na istočnoj strani je krasan. |
|
![]() |
|
ajama ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 9394959697 136> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |