Uzdignute gredice |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 7891011 15> |
Korisnik | |
Camellia ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 23 Siječanj 2012 Lokacija: Dugo selo Status: Offline Bodovi: 6620 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hvala pčelice7
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Jack Russ ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 23 Travanj 2015 Lokacija: Orašje Status: Offline Bodovi: 3 |
Pozdrav svima!
Evo napravio sam i ja povišene gredice, najviše iz razloga što sam dobio malu kćerkicu pa joj želim bar malo povrća za koje znam da nije tretirano otrovima. Uglavnom, pozicija vrta nije baš idealna ali nisam imao izbora, naime vrt mi je na sjevernoj strani i sunčano je od zore do negdje 11-12 sati i opet poslijepodne od 17 pa do 20. Ako može koji savjet što saditi sa tako malo sunca, negdje čitam da mnoge biljke ne trebaju previše sunca i da je to možda dovoljno a susjedi svi kažu da mi tu neće ništa uspijevati. Nabavio sam i peletirano stajsko gnojivo, organsko. Imam i komposter pa će za koji mjesec biti i komposta. Iskustva, savjeti, sve dobro došlo... Hvala unaprijed!
|
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Evo ti jedan moj stariji post.
|
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Stavvi nam na onu temu i hvala na odgovoru. U vjetrovitom sam i teškom podneblju pa mi informacije pomažu. |
|
|
|
![]() |
|
Jack Russ ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 23 Travanj 2015 Lokacija: Orašje Status: Offline Bodovi: 3 |
Hvala! Ako ovo što ste napisali bude uspijevalo meni dosta :-)
|
|
![]() |
|
Samo posadi za kćerkicu, neki rezultati moraju biti. Nema ništa ljepše do svog povrća.
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Camellia ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 23 Siječanj 2012 Lokacija: Dugo selo Status: Offline Bodovi: 6620 |
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Moje gredice su gotove.Još napraviti navodnjavanje i urediti staze.Navodnjavanje smo imali prošle godine,ali sad to treba pripasati na novo stanje.Na staze ide geotekstil i po njemu šljunak.Nadam se da ću time skratiti vrijeme okopavanja bar na pola.I naravno,sve je puno urednije.
|
|
![]() |
|
catalpa ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 16 Srpanj 2014 Lokacija: zagorje Status: Offline Bodovi: 1763 |
Jako lijepo će izgledati a okopavanja će sigurno biti puno manje,jesu li to dvije daske i koje su visine.
![]() |
|
![]() |
|
Catalpa jesu dvije 2x 20 cm visine,povezane na kutevima i po sredine jer su dugačke pa da ne bi došlo do havarije,ipak je zemlja teška,pogotovo kad je natopljena vodom.
|
|
![]() |
|
catalpa ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 16 Srpanj 2014 Lokacija: zagorje Status: Offline Bodovi: 1763 |
Camellia hvala na brzom odgovoru, postavljam si pitanje kako će se unutar gredice zemlja rahliti nakon određenog vremena i kad je kišna godina. jer se tlo sliježe i zbija.
|
|
![]() |
|
Probali smo pofrezati jednu sa jako malom kopačicom kojom smo inače oko redova rahlili zemlju i sasvim lijepo ide.Prošlogodišnje kiše su jako loše djelovale na zemlju i bila je strašno tvrda.Uzmi u obzir da se sad neće gaziti nogama po njoj.Kad se slegne dodavat ćemo kompost i zemlju.Vidjet ću,nitko mi ništa nije rekao o tome.
|
|
![]() |
|
Razmišljam da bi sa dodavanjem stajskog gnojiva u jesen i komposta na proljeće te malčiranja zemlja ostala rahla i sa zimskim pokrivačem od kartona ili nečeg sličnog.
|
|
![]() |
|
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Camellia, probaj malčirati sijenom ili travom, zemlja ostaje rahla da je to prava divota, a glistice naprave svoje. Provjereno iz iskustva. Također, debeli sloj sijena bi trebao ostati na gredici i preko zime.
![]() Jack Russ, moja svekrva je imala povrtnjak godinama upravo na takvom položaju i s tolikom količinom sunca kao kod tebe. Nemaš brige, raste i daje plodove baš sve. Bilo je tu svega, od salate, mrkve, pastrnjaka, kelja, zelja, paprike, rajčice, graha, graška, blitve, špinata...
![]() |
|
![]() |
|
sfinga ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 01 Lipanj 2013 Status: Offline Bodovi: 157 |
Camellia, drago mi je kaj se širi krug zaljubljenika u ovakav način vrtlarenja i prava je sreća za mene ako sam mali kotačić u svemu tome....
![]() Za rahlenje zemlje ne brini, jer sastav zemlje če se sa vremenom usljed gnojenja, malćiranja toliko poboljšati da če ti za pripremu gredica trebati grabljice i široke vile. Imati češ još jedan "problem" kroz dvije tri godine a to je višak zemlje u gredici usljed gnojenja, malčiranja , dodavanja komposta.... Ja sam to riješio ove godine tako da sam taj višak zemlje vratio u komposter.
|
|
![]() |
|
Evo i par fotki mojih skromnih gredica, hvala puno na informacijama na ovom forumu.
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Skromnih?Pa ovo je savršeno.Prekrasne gredice i sigurno će se mnogi prolaznici okretati za njima.
![]() |
|
![]() |
|
Gredice su vam super. Kakvi su vam rezultati?
Ja uvodim navodnjavanje kap na kap. Mislim da je to nešto što je izašlo iz raja. Uštekaš i direkt u zemlju cjedi voda. Iduću godinu ću to detaljnjije razraditi i prikljućiti na bure od 350 litara, da voda bude ustajala i topla. Otvorit ću temu o tome, mislim da ljude treba potaknuti na to. Ovo drugo zaljevanje je mučenje. |
|
|
|
![]() |
|
I trebam jedan savjet.
Pošto imam silne probleme sa korovom, kako bi unutar sanduka mogla riješiti taj problem? U sanduku se mogu lijepo napraviti redovi povrća, ali što između staviti da kroz to ne niče korov. Karton mi je ružan, trave nemam dovoljno. I bojim se da mi vjetar pokrov ne razbuca. DAske mi isto nisu lijepe i stvaraju pljesan. Imaju li kakve čvršće folije i gdje ih uzeti, i da mogu trajati i više od godinu? |
|
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 7891011 15> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |