Gladiole - Gladiolus |
Odgovori | Stranica <1 678910 14> |
Korisnik | |
zribal
Mladi grm Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne. Moje iskustvo, a sadim ih nekih 4-5 godina, je da one mogu i prezimjeti vani i na kontinentu, ako nije ekstremno hladna zima kao ova prošla. Svake godine sam ostavljala jedan dio gladiola u zemlji i uredno su nicale. Ove godine sam pronašla nekoliko gnjilih (smrznutih) lukovica od prošle godine, ali ne zaboravimo, temperature su bile ispod -20.
Iako sa to već napisla, ponovit ću. Ja počinjem sa sadnjom gladiola polovinom ožujka i onda u kontinuitetu nastavljam saditi svaki drugi tjedan, sve do polovine svibnja. Dakle, sadim ih u nekih 6-8 termina. One koje sam ove godine posadila u ožujku (prije mjesec dana) već su izvirile van. Slijedeći vikend sadit ću treću skupinu. Na ovaj način osiguravam cvatnju nekih 5 mjeseci. Od početka lipnja, pa sve do prvog jačeg mraza. Istina, ove koje zadnje sadim, zadnje cvjetaju pa im prijeti opasnost od smrzavanja. Zato upravo njih i ostavljam u zemlji, ako ne smetaju drugim biljkama i mojim planovima za proljeće. Zaključak: slobodno ih sadite već sada. |
|
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
zribal
Mladi grm Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Počelo je počelo, gladiole me vesele na poseban način. Počinjem sa sadnjom polovinom ožujka i onda u kontinuitetu do polovine svibnja. Tako u jednoj fazi neke pupaju, neke niču, a neke tek sadim. Pravo veselje. Na slici, prva iznikla gladiola. Od sadnje do nicanja cca 30 dana, naravno, ove koje su poslije sađene nicat će brže jer će biti toplije.
|
|
|
|
bugic
Pustio korijenje Pridružen: 27 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 337 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
zribal, koliko ih duboko sadis u zemlju?
|
|
Tea
Neukroćena biljka Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Baš ih je milina gledati dok ovako niču.... |
|
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj
|
|
zribal
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bugic, oprosti što nisam prije odgovorila, nisam bila doma. Gladiole sadim na dubinu od oko 10 cm. Ove sa fotografije sada su veličine cca 15 cm, dok one koje sam sadila posljednje, negdje koncem travnja još uvijek niču. Zaista ih je lijepo gledati kako niču, svaki dan jedna dvije nove, a tek kad se počnu otvarati.... uživancija.
|
|
|
|
bugic
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zribal, sve ok. .....vec sam ih posadila.....ali negdje 5cm duboko i nikle su mi skoro sve...nisam znala da se one dublje sade .......mislim da im to nece skoditi, mozda netko zna vise...... dali ce im to smetati cvatu??????
|
|
zribal
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne, bugic, ništa im neće smetati. jedini problem može se pojaviti kada procvjeta pa da od težine cvijeta padnu na tlo. No, taj problem ćete lako riješiti jednim štapom za koji ćete ih privezati. Što se tiče onog najvažnijeg - cvjetanja, ne brinite, cvjetat će u izobilju.
|
|
|
|
bugic
Opcije poruke
Hvala(0)
|
zribal, puno hvala
|
|
zribal
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Svi gomolji sa ove fotografije uredno su prezimjeli u podrumu i posađeni u vrt. Medjutim, vrlo malo ih je izniklo. Iako sam se nadala da će sve biti u redu jer su zaista dobro izgledale, razočarala sam se. Zapravo razlog mi je poznat. Kako smo na vrtu morali raditi neke građevinske zahvate gladiloe smo izvadili iz zemlje ne čekajući da se osuše zeleni listovi. Očito je samo jedan dio ovih lukovica bio sreo za vađenje, iako ni samo nicanje ne mora značiti da će cvjetati. Zahvaljujući velikoj ljubavi prema gladiolama i mojoj slabosti prema njima kupila sam još dosta novih tako da neću ostati bez užitka, ali svejedno žao mi. Godinama sam ih uspješno čuvala i uzgalaja. No slijede sličice kad ove ostale procvjetaju. |
|
|
|
bugic
Opcije poruke
Hvala(0)
|
zribal, zao mi je. Zar su ti sve te gladiole cvjetale....pretpostavljam da ove sitnije nisu. Ujesen kad ih vadim oko jedne bude puno sitnih bebaca......sto s njima???? Ja sam ih stalno bacala, jer neznam koliko im godina treba da narastu kao velike????? Dali se one cuvaju i gdje?
|
|
zribal
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Naravno da ove sitne nisu cvjetale. Cvjetale su ove krupne, ali i ove nešto manje i to obilato, medjutim, kako sam rekla, od ove količine izniklo je nekih 30%. Zato pazite i ne vadite prerano. Ono što me iznenadilo jeste da su ove sitne mnogo bolje nikle, ali ne znam zašto, jedino što predpostavljam jeste da su manje pa su prije dozrele. Tko će znati.
Ovako, ja kod vađenja gladiola svaki put sve sortiram kao na ovoj fotografiji. Ove velike su do sada uvijek davala iznimne cvjetove, a slijedile su ih ove manje. Ove sitne obično posadim negdje sastrane u vrt i tamo dočekaju jesen kad ih vadim kao i ostale. Kad vadim velike lukovice i kod mene bude masa malih. Ipak ne čuvam sve nego samo one koje su malo jače, npr veličine luka sijanca, vidi se to i na slici u onoj maloj saksiji. Ostale bacim tko bi čekao da to sve raste, nemam ni prostora za takvo što, a zaista se može uzgojiti dosta toga i ovako. Eto, to su moja iskustva, a kad stignem poslikat ću da vidiš kako to kod mene sada izgleda. |
|
|
|
bugic
Opcije poruke
Hvala(0)
|
zribal hvala na odgovoru....ubuduce cu i ja tako [IMG]smileys/smiley2.gif" align="middle" /> Svaki savjet zlata vrijedi
|
|
zribal
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Volim cvijeće, ali gladiole su neponovljive. Toliko izobilja boja, veličina duljine cvatnje.... Uživaj...
|
|
|
|
cvijetićljubac
Mladi grm Pridružen: 18 Srpanj 2011 Status: Offline Bodovi: 741 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
meni su lijepe, ali nevolim njenu cvatnju,
donji cvijetići su već gotovi, a gornji još nisu niti počeli svasti... imam ih raznih boja...ali ne oduševljavaju me...
|
|
zribal
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jeste da im je to mana, ali ja kad imam vremena otkidam donje uvele cvvjetiće. Tako se ovi gornji ljepše razvijaju, a sama biljka dulje traje i ljepše izgleda. No, stvar ukusa. Većina lukovičastih biljaka ima sličan nedostatak. Npr. tulipani, kad iscvjetaju prekrasni su i ja bih danima samo u njih gledala, ali sada, već me nervira ovo žutilo u vrtu. Treba čekati da dodje vrijeme da se mogu porezati listovi ili vaditi lukovice, do tada bar moj vrt ne izgleda lijepo. Ništa nije savršteno, zar ne, ali cvijet bar dok cvjeta, bilo koji zaista ide do tog savršenstva.
|
|
|
|
boakill
Nedavno posijan Pridružen: 29 Travanj 2012 Status: Offline Bodovi: 80 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
moje lijepo rastu..nadam se da će i puno njih cvjetati jedva čekam
|
|
zribal
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lijepo boakill, i ja se radujem. One koje sam sadila u ožujku već su visoke oko 30 cm. Zanimljivo je da ove godine nekako nejednako niču. Pojedine koje sam posadila početkom travnja još uvijek niču, vjerojatno zbog dubine sadnje. Ovo svakako nema utjecaja na cvijeti, što kasnije niknu kasnije će i procvjetati a smo uživanje duže trajati. Za ljubitelje ovog cvijeta i lijepo i važno.
|
|
|
|
ajama
Cvjetni guru Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja moje uvijek sadim redom.od prilike svakih 15 dana i onda stvarno dugo bude cvijeta
|
|
zribal
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ja tako radim. Počnem negdje oko 15.3. i evo zadnje sam posadila prije par dana. Imala sam puno mojih od ranije, ali su slabo nikle jer smo ih morali u rujnu vaditi radi preuređenja dvorišta. Mislim da je to razlog slabog nicanja. No, srećom one su za mene pravi mamac i ja nisam mogla odoljeti pa sam dosta toga kupila i posadila, pa neće biti velike štete.
Rekoh u rujnu smo preuređivali, odnosno nasipali dvorište novom zemljom. Lukovice sam prije toga sve povadila. Kad, prije par dana u sred povrtnjaka, tamo su lani bile gladiole, jedna ljepotica iznikla ko mač. Baš sam se iznenadila, na to mjesto je sigurno nisam zasadila, sigurna sam da je to neka zaostala lukovica od lani. Znači prezimjela je i -26. Pitanje je koliko je duboko u zemlji jer smo baš puno nasipali, ali eto, ona je našla svoj put i zbog te svoje izdržljivosti meni je osobito draga. |
|
|
|
ajama
Cvjetni guru Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
svaka joj čast.imam i ja takve tulipane pa kad bi ih i htjela presaditi ne može ih se naći
|
|
Odgovori | Stranica <1 678910 14> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |