jagode penjačice Mont Everest |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 678910 15> |
Korisnik | ||
darac ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 07 Ožujak 2009 Status: Offline Bodovi: 3 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Evo, prošlo je već 3 mjeseca od moje prve poruke i sa zanimanjem pratim što se ovdje dešava. Mogu samo zaključiti da su naši ljudi mazohisti tj. da vole da ih netko povlači za nos, a one lopine (Šibenske, mislim da su Međimurci slučajno uključeni u ovu sagu) se smiju i zadovoljno broje lovu naivaca. |
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
Mamaa ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 07 Veljača 2009 Status: Offline Bodovi: 4461 |
|
darac- sve štima, ti si nas na vrijeme upozorio. Provjerom tvrtke uvoznika ovih šibenskih i vrsta koje ta tvrtka uvozi nigdje se ne spominju jagode penjačice iako ima jedna vrsta visokih jagoda- inače cijena tih na 1000 kom je 1.10 kn po sadnici- mislim da smo svi u principu primili te. ja sam nebudi luda išla tražiti tko još ima jagode penjačice u ponudi i tu se pojavljuju čakovčani- prodaju ih pod penjačine, ne preciziraju vrstu ni bilo šta detaljnije- oni su prodavali po 9.90 kn/kom Inače jagode penjačice zaista postoje- pa sam se ponadala da će jedne od ovih biti ono što bi trebale biti imaš se pravo smijati do besvjesti na naš račun
![]() ![]() |
||
Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?
|
||
![]() |
||
hilda ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 08 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 1 |
|
ja sam naručila preko 24 sata jagode penjačice,dobila samih za 20-ak dana,već sam bila i zaboravila na narudžbu kad su stigle poštom,naručilasam 5 sadnica a dobila sam ih 6,pisaloje da ih držim 2-3 sata u vodi prije sađenja,meni super rastu zasada....bile su male mladice mislila sam da neće biti niš al ipak lijepo uspjevaju
![]() |
||
![]() |
||
Mamaa ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 07 Veljača 2009 Status: Offline Bodovi: 4461 |
|
hilda daleko od toga da jagodice nisu lijepe, listići su krasni formira se plod...no poanta je u tome da nikako da se počnu penjati
||
|
||
![]() |
||
BubaSanja ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 17 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 43 |
|
One moje koje sam kupila u Botincu ne pokazuju znakove da bi krenule prema gore, no sve su se lijepo primile i na svakoj ima barem 10 plodova koji već polako lijepo crvene.
Ajde, bar nešto..... |
||
![]() |
||
iris ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
|
post o prodaji je prebaćen u oglase
a ostali postovi iz zadnje rasprave su obrisani
molim vas da pišete o svojim iskustvima u vezi uzgoja bez prepiranja
|
||
![]() |
||
pbabic ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 05 Lipanj 2009 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 12 |
|
...imao sam neku sortu jagoda penjačica nabavljenu, koiko se sjećam, iz Makedonije ali sam joj zaboravio ime...rađala je do 11-og mjeseca...možda se netko sjeća imena sorte???
|
||
![]() |
||
|
pbabic- neznam , ali ako se sjetiš molim te javi nam, jer mi bi svi željeli nabaviti prave penjačice
|
||
|
||
![]() |
||
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
|
Kupila jagode iz Šibenika, sve sam po uputi napravila i lijepo su se primile.Svaka dala po jedan plod (odličan ukus)a sada tjeraju po dva,tri izbojka dužine 20-25cm i tu raste novi vjenčić listića,a izbojak raste dalje.Nadam se da će u tom novom vjenčiću listića ponovo cvasti idati plodove.Zabola sam spiralne metalne štapove (Pevec),ali to senije dobro pokazalo.Izbojci kao da bježe od njih!morat ću pokušati nešto drugo-drvanu rešetkicu možda.Nadam se uspjehu, samo sporo ide!
|
||
![]() |
||
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
|
moje mont everest bome ne rastu u vis.... velike su i krupne, daju plod ali isu ništa drastično drugačije nego dobre stare klasićne jagode...
|
||
![]() |
||
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
|
Evo
|
||
![]() |
||
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
|
Vau ove tvoje definitivno rastu u vis, a nešto mi se čini da su i moje krenule u zrak, lijepo se drže, sada čekam što će se događati dalje.
|
||
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
||
![]() |
||
|
ja sam bila isto probala s metalnom šipkom, pa nakon toga s bambuso- nije im pasalo- sad sam zapiknula najobičniju granu- koju sam očistila i to im odgovara iako ja sama pletem izboje gore- puštaju par listića, ali ne pokazuju naznake (izboji) cvatnje. Šta se matične biljke tiće, na svakoj sam imala 2-3 jagodice finog ukusa, ali ništa extra velike -a ako je suditi prema reklami, trebale bi roditi ko sumanute, ali od uroda nema baš koristi- sad matićna biljka ponovno cvate, ali to se ne može svrstati ćak ni u rang s mjesečarkama
![]() |
||
|
||
![]() |
||
marijan023 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 21 Ožujak 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 29 |
|
Moje daju krupne plodove ali samo matična biljka. Uspio sam formirati oblik piramide ali izboji za sada ne pokazuju naznake da bi mogli cvjetati. Hvatam nove mladice da ih razmnožim pa ću ih posaditi u pitare i pokušati uzgajati kao normalne jagode. Zadovoljn sam što stvarno cvjetaju non-stop i daju krupne plodove. Hoće li ovi izboji koje penjemo date plodove vidjećemo na jesen ili druge godine....
|
||
![]() |
||
|
Ostavila sam metalne šipke,izbojci dobro rastu ali ih ja moram motati oko šipki.Na izbojcima rastu samo mali listići,a matične biljke su tek sada dale 6-7 srednje velikih plodova.Sve skupa neugledno,ni slično onoj slici iz novina.Za sada (nada umire zadnja).Matične biljke sam posadila na sučanu livadu tako da sam iskopala rupe(kao veliki pitar)unutra stavila zemlju za cvijeće pomješanu sa iskopanom i posadila biljku.Sada okopavam povremeno oko biljke i zaljevam.Možda nisam dobro posadila?!
|
||
![]() |
||
|
prekjučer mi je u posjeti bio jedan susjed- oni su isto naručili mont everstice i kaže da ih je posadio u produžetku brajde, te da su njegove peterostruko veće od mojih i da mu rode svako malo i da se same penju.
ja sad uređujem polovinu jedne velike bačve gdje namjeravam presaditi svoje jagode i na sredini im osigurati mrežu za penjanje- pa da vidim razliku. Možda im ne odgovara to što su u tegli? Do sad sam imala u dva navrata po 3 jagode (susjed veli da u svakom cvjetanju bere između 10-20 jagoda
![]() drugi susjedi (skupna narudžba njihova, moja i još jedne susjede) imaju samo još jednu jagodu, upola manju od moje- sve su im se posušile iz nepoznatog razloga prije mjesec dana- ova pak treća susjeda iz naše zajedničke narudžbe ima dvije jagode veće od mojih- ostale tri su joj slabije- drugi put ima po 2 ploda
Nikako mi nije jasna ta velika razlika među njima
![]() ![]() Naravno moram dodati da sam samim ukusom jagoda zadovoljna- podsjeća me na križanca sa šumskim jagodam- lijep, pun okus
![]() Drugo šta me mući je šta sa njima preko zime??? štiti ih ili ne?
Imate kakve prijedloge ili ideje?
|
||
|
||
![]() |
||
marijan023 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 21 Ožujak 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 29 |
|
mislim da spadam u malu skupinu zadovoljnih forumaša koji su ušli u ovaj eksperiment sa jagodama penjačicama. Od svih 5 sadnica koje sam kupio sve su u jako dobrom stanju, dale su veliki broj izboja i uspio sam formirati oblik piramide od cca. 1 metar visine. Matična biljka je već cvjetala 4 il 5 puta i svaki put dobijem oko 5 krupnih plodova. Prije nekoliko dana procvijetali su i prvi izboji te sad očekujem i prve plodove sa 20 cm visine. Danas sam i uslikao teglu sa jagodama pa bih volio da usporedimo trenutno stanje jer smo ih svi kupili u približno isto vrijeme. Ja sam već uspio i u uhvatiti nekoliko izboja za nove sadnice ![]() ![]() |
||
![]() |
||
cvijeta ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 13 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 6 |
|
Sasvim slučajno sam došla na ovaj forum i eto ostala pol dana!Čitala sam sve vaše komentare o jagodama Mount Everest i nisam mogla izdržati a da se ne javim.Mi smo isto uzeli te jagode iz znatiželje kako će to izgledati.Dok ste vi debatirali uzeti ili ne,naše su već bile posađene.Ovako stvari stoje nakon našeg iskustva:jagode su jako osjetljive ispočetka kad ih prebacite u vrt.dosta dugo stagniraju i ne penju se,ali kad krenu onda idu ko lude.Traže dosta vode,ja ih svaki dan malo zalijem,svakoj cca pola litre vode.Plodova je puno,srednje su veličine,ali su jako ukusne.Štrange iz kojih idu novi izboji visoki su oko 1-1.5 m.Ono što je naše iskustvo je da vole i prihranu,mi smo uzeli u sjemenarni gnojivo baš za jagode i prihranjivala sam svaki tjedan po malo oko svake jagode.Vidjela sam da je na forumu bilo dosta različitih iskustava i nepovjerenja,ali ovo je naše.Nadam se da sam svojim komentarom pomogla bar nekome... |
||
![]() |
||
|
hvala cvijeta šta si s nama podijelala svoje iskustvo
![]() ![]() ![]() moram poslikati kako izgledaju moje, pa vam ih postaviti...sad sam u betoniranju temelja- nezamjerite
![]() |
||
|
||
![]() |
||
cvijeta ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 13 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 6 |
|
Nadam se da su temelji izbetonirani!hihihi tko god živi u kući zna da je to vraški posao...
|
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 678910 15> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |