Izrada kompostera |
Odgovori | Stranica <1 6789> |
Korisnik | ||
medy
Pustio korijenje Pridružen: 23 Prosinac 2011 Status: Offline Bodovi: 325 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
ja sam djelimično natkrila ovaj kompost koji sam ostavila da se do kraja razgradi treba li ga skroz prekriti.Joj taj pepeo gdje ste bile prije istresla sam na kompost finu količinu pepela preko zime.
Hrpa se lagano sliježe hvala vam na savjetima.
|
||
Sponzorirani linkovi | ||
bugicaza5
Cvjetni guru Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Kompost sam radila u proljeće, u komposteru od paleta sa poklopcem od salonit ploča. Pa sam po potrebi otvarala (ljeti kad je kišilo - da namoči) ili zatvarala (po zimi - da ne namoči previše).
|
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Evo vam prah sa nekim mikroorganizmima koji može pomoći kod kompostiranja. Ima ovdje uputa za što se može koristiti.
Čak se koristi i za septičke jame. http://mitra-trgovina.hr/posip/22-posip-bokashi-1kg.html |
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
eastcoast
Novo sjeme Pridružen: 07 Ožujak 2013 Status: Offline Bodovi: 36 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Preokrećem ja danas svoj kompost nakon dugog vremena (rekoh nek priroda odradi svoj posao) i na svoj zaprepašenje otkrijem po mojoj procjeni leglo malih miševa( ne dao Bog štakora) ili su to možda krtice. Sve u svemu nastavio sam preokretati hrpu i nisam više primjetio te male životinje.
Što napraviti u ovakvim slučajevima ? Inače ne bacam apsolutno nikakve namirnice životinjskog podrijetla ili ostatke hrane koji bi mogli privući glodavce.
|
||
bugicaza5
Cvjetni guru Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Iskreno, nemam pojma, nisam imala takav slućaj. Možda su se prestrašili i pobjegli. Moguće da je mišekima bilo lijepo i toplo, upravo za napraviti tamo gnijezdo.
|
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Baš tako. Mi smo kopajući zemlju za temelje našli leglo. Gomila najlona i savčeg nečeg su navukli da gnijezo bude toplo.
Vjerojatno im je pasalo u komposteru, ako je suhlji bio. Na dni kompostera možete staviti sitnu mrežu, pocinčanu da sprječite njihov ulazak. |
||
|
||
eastcoast
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Hvala na savjetima, čitao sam da treba samo preokretati kompost jer im to smeta pa će pobjeći. Baš su bili mali, stini, bez dlake. Nadam se da će sami otići jer nije ugodno imati leglo miševa ili štakora u vrtu, a još se pojedini ukućani toliko boje glodavaca da bi zasigurno odselili .
Ako netko ima još koji savjet, svakako će biti od koristi.
|
||
eastcoast
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Pošto nisam pokrio kompost, nije bio suh, pogotovo zbog ovih kiša velikih. Ma pogriješio sam što nisam redovito prozračivao.
|
||
marija1963
Novo sjeme Pridružen: 21 Srpanj 2014 Lokacija: bjelovar Status: Offline Bodovi: 5 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
ima li tko iskustva sa stavljanjem drvenog ugljenja u kompost ili direktno na tlo,imam ga u velikim količinama i ne znam što ću sa njim
|
||
smrcko
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
MIsliš li na ugljen ili pepeo, nije isto?
|
||
|
||
marija1963
Novo sjeme Pridružen: 21 Srpanj 2014 Lokacija: bjelovar Status: Offline Bodovi: 5 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
baš ugljen,tata mi je bio kovač,a za to je trebao drveni ugljen,dobiven paljenjem drva posebnim postupkom,sada više ne radi ,a ugljen je ostao pa sam mislila možda ga mogu pomiješati u kompost
|
||
smrcko
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
U kompost bi moglo se staviti, ali jako malo.
Međutim može se stavljati ako radiš izdignute gredice, na dno. To zaustavlja ispiranje hranjljivih tvari u dublje slojeve i neće škoditi korjenu biljke. Može se stavljati i u obične gredice ali bi se opet moralo iskopati dublje i položiti na dno gredice. Direktno u vrt po površini ili pliće ukopavanjem bi se moglo rasuti oko 1 litar ugljena po m2. I to je dovoljno za sljedećih par decenija. Koliko se sjećam iz nekih istraživanja ne više od ove 1 lire. Može se ukopati i oko voćki. Veća količina bi mogla biti štetna kao i pepeo. Evo nešto što smo ranije pisali.
|
||
|
||
marija1963
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
hvala puno smrcko,rasut ću ugljen po zemljištu ,oko voćaka i loze, još prije zime,vidjet ćemo nagodinu rezultate,
lp |
||
AdrijanaM
Pustio korijenje Pridružen: 11 Svibanj 2014 Lokacija: Čakovec Status: Offline Bodovi: 384 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ja sam danas srušila i ispraznila svoj kompost jer kad sam ga vadila na proljeće ili tokom ljeta uvijek sam iskopala zmiju . Doduše Sljepić , ali nije baš ugodno. Znam da su korisne životinje i vjerojatno će opet doći u moj novi kompost koji je malo dalje od starog. Kompost sam odvezla u plastenik da malo osvježim zemlju za iduću sezonu.
Kako ih se riješiti iz komposta
|
||
smrcko
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Rješit se ne možeš, ako im je tu fino. Možeš blokirat ulazak sa mrežicom, koja je dovolno sitna da se ne uvlače.
Ne tjeraj ih iz svog vrta jer su stvarno korisni i ništa ti ne mogu. Kad se poremeti ravnoteža imat ćeš drugih problema. Moguće da si imala kukce kao zlatna mara, pa su ih jeli u komposteru. |
||
|
||
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Mi smo ove godine maknuli stari drveni komposter i kupili tri metalna boxa dužine 120, šir 80 i visine 110 cm od kojih je Inox napravio komposter. Ti su boxovi odlični baš za tu svrhu jer se na jednoj strani otvaraju do polovice svoje visine, a i podignuti su od zemlje 15-tak cm tako da se ispod može počistiti da se ne zadržavaju kojekakve beštije i da se ne legu krtice, zmije i sl.
Na dva boxa smo skinuli preklopne stranice i dobili od njih materijal za produženje tako da smo od dva boxa napravili komposter dužine 240 cm, širine 120 cm i visine 110 cm. Treći box smo stavili u produžetku kompostera i u njemu držimo prosijani kompost spreman za upotrebu. Zgodan je za upotrebu jer kada se dio komposta potroši spustim stranicu do polovice i vrlo lako mogu uzeti kompost. Komposterima smo sa unutarnje strane dno i stranice do visine 20-tak cm obložili čvrstom žičanom mrežom veličine okna 1x1 cm, a onda smo cijelu unutrašnjost (i dno i punu visinu stranice) obložili propusnom sintetičkom malč folijom. Tako smo osigurali da u komposter ne mogu ući nikakve životinjice. Izvana sam "obukla" komposter sa zelenom sintetičkom ceradom. U sredinu kompostera postavili smo tri deblje plastične cijevi na kojima su izbušene velike rupe. Te cijevi idu od dna kompostera i služe za dovod zraka radi brže i kvalitetnije razgradnje. Komposter sam jednostavno zaboravila slikati. Budem jednom kada se sjetim dok sam na viksi pa ću vam ga pokazati. A ovako izgleda originalni metalni box od kakvih smo napravili komposter.
|
||
AdrijanaM
Pustio korijenje Pridružen: 11 Svibanj 2014 Lokacija: Čakovec Status: Offline Bodovi: 384 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Znam da su korisne , ali nisu baš ugodne za vidjeti. Ali eto sad im obnovila stanište pa mogu da se vrate. Bez komposta ne mogu , moram ga imati . Sve susjede imaju u blizini neke doduše hrpe sa otpadom . Nije lijepo za vidjeti . Pošto na novo sve sadim i uređujem zaklonit ću pogled . Malo urednosti nebi škodilo. Vjerojatno i štakori dolutaju jer vidim da je i hrana tu. Kaj se može , kaj je tu je.
|
||
Matko
Već proklijao Pridružen: 15 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 181 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Cimicifuga gdje ste nabavili ovakav komposter i koliko je koštao???
|
||
tko rano rani..... ne čini proljeće!!!
|
||
Pinus
Neukroćena biljka Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Evo još jedna ideja za komposter : plastificirana žičana mreža. Dobro je da je žica tvrda, debela bar 1,25
mm i zavarena. Nakon što dozori jednostavno je otvoriti takav komposter i premjestiti žicu
(kompostnik) metar dalje. Uostalom po
potrebi možemo složiti nekoliko kompostera istovremeno.
|
||
Matko
Već proklijao Pridružen: 15 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 181 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Nisam ju vidio u živo ali djeluje mi mekano pa nisam siguran kako bi bilo praktično kada bih se stavila zemlja i otpadci . još neka deblja konstrukcija okolo kao kostur kompostera i mislim da bi onda bilo ok. ,
Cimi kakav je sa funkcionalnosti?? Da li je praktičan za vađenje komposta?
|
||
tko rano rani..... ne čini proljeće!!!
|
||
Odgovori | Stranica <1 6789> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |