Rododendron |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 678910 15> |
Korisnik | |
zribal ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja sam odlučila. Moj ljubimac sutra iz saksije ide u vrt. Istočna je strana, ali vjerujem da mu prjepodnevno sunce neće puno smetati.
Na mjestu gdje ga želim posaditi bila je posađena ruža stablašica koja je smrzna, a ispod nje tulipani i maćuhice. Ružu i maćuhice sam bacila,a lukovice tulipana ostavila na sušenje. Napravila sam oveći krug, preštiala zemlju i donijela još svježe zemlje tako da sam napravila jedno mini brdašce, visoko nekih 15 cm na koje ću postaviti rododendron. Kao što sam ranije pisala, ne znam kakva je kiselost zemlje, po sastavu spada u pjeskovita tla. E, sad molim pomoć. Da li u svakom slučaju moram kupiti supstrat za rododendrone i koliko mi kg treba. Razmišljam da preostali dio tog kruga prekrijem sadnicama prkosa. Imam svoj, lijepo uzgojen. On nema jak korjen pa mislim da neće smetati, a kako rododendron više neće cvjetati mislim da bi kombinacija bila zgodna. Na taj način bih ujedno spriječila rast korova. |
|
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
mirna.....nema razloga da mu bude loše. Uvijek možeš skinuti par cm gornjeg sloja zemlje i staviti supstrat za rododendrone, a još k tome prihranjivanje, to sve skupa će poboljšati zemlju. možeš i borovih iglica staviti i bit će mu super. zribal....iskopaj duplo veću rupu od sadašnje veličine cvijetnjaka u kojem ga držiš, napuni je supstratom za rododendrone (to ti je najsigurnje) do poja, stavi rododendron i dopuni sa supstratom. Nemoj ga saditi dublje od onoga kako je bio u cvijetnjaku, jer rododendroni to ne vole. Dobro zalij i oni vole kad dobiju vode tijekom ljeta, no to ne znači da trebaju plivati, nego onako - normalno zalijevanje.
Istočni položaj s dopodnevnim suncen - bolje nego popodnevno. Mislim da je to dobro. Da je moj, ja bih tako napravila.
|
|
![]() |
|
zribal ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Hvala moon, idem po supstrat pa na posao. Tako se radujem jer imam osjećaj da on u posudi pati.
|
|
|
|
![]() |
|
Eh, drage moje, pomažu li vama muževi u vrtu. Meni moj da. I, evo, dok sa ja jučer popodne kupovala supstrat za rododendron, moj suprug je meni "pomogao", te da se ja ne bi mučila - "posadio rododendron" - evo ovako:
Da nije zaista fer kako jeste ja bih bila bijesna, ovako morala sam smisliti plan da spasim moga ljubimca. Na žalost tako je nabio zemlju da sam jedva oslobodila donji dio biljke od zemlje, tako da bi vađenje sigurno oštetilo korijen. Tako sam odlučila, ne vaditi ga, nego osloboditi od nabacane zemlje. Srećom nije preduboko posadio tako da kad sam skinula zemlju došla sam do supstrata iz saksije. Dakle na istoj je razini kako je bio ranije posađen. Kupila sam gnojivo za rododendrone i pokušat ću ga tako održati na životu jer on sada nema potrebno tlo. A ako ne uspijem, na jesen ćemo ponoviti postupak, a ako uspije moj će muž biti jako ponosan na sebe kao "vrtlara". |
|
|
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
zribal....baš sam se nasmijala i pokazala MM kako je tvoj MM bio vrijedan
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Tek sad sam vidjelja gornji post, zaista je moj muž imao najbolju namjeru, ali eto, nije znao. No, sve do danas ja nisam imala primjedbi. Uredno ga zalijevamo i pazimo, ali ipak se nešto "skvrčio". Moon, što bi moglo biti. Vrućina ili to što nije posađen u supstrat za rododendrone. Ima i još jedan problem - opet moj dragi muž. On je zadužen za travu koju naravno zalijeva iz crijeva. Kad to radi zalije i rododendron iako sam ga opominjala, ali on kaže - olakšaj si, i po svom. Šta da radim.
|
|
|
|
![]() |
|
Zribal...vidi se da nešto nije dobro, imaš i smeđih pjega na listu koliko vidim, i ako ovako ostane, mislim da ti od njega neće ništa biti. Tu mu nešto ne paše, da li je to zbog neadekvatnog tla ili nešto drugo nebih znala, ali nešto ne štima
|
|
![]() |
|
Ok. Hvala ti draga moon. I sama sam vidjela da nešto ne štima. Rekla sam suprugu da mi ga više ne zalijeva iz crijeva, pogotovo ne uvečer pa ću pokušati sa jutarnjim zalijevanjem. Ove smeđe fleke nastale su odmah nakon presađivanja i kao takve stoje, a djeluju mi kao opekline od sunca. Šteta, do prije tri dana bio je tako lijep. Malo ću ga prihraniti gnojivom za rododendrone, drugo mi ništa ne pada na pamet.
|
|
|
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Za rododendrone je najbolje da su posađeni na polusjenovitom položaju. Tvoj je koliko vidim na otvorenom, dakle, potpuno izložen suncu. Kako je friško presađivan stoga je ove sezone osjetljiviji, uz to naišao je ovaj val vrućine pa ja pretpostavljam da je to uzrok za njegovo stanje.
Meni se jedan manji suši, iako sam ga proljetos posadila u polusjenu. |
|
![]() |
|
A, šta da mu radim, ako ostane ostane. Ja ga vidjela, zaljubila se, kupila i njegovala koliko god sam mogla, ali eto nisam osigurala idealne uvjete. Kako je ovo istočna strana, mislila sam da mu neće smetati jutarnje sunce. No, eto, sad je tako, pukušat ću ga održati, a ako ne na jesen ću misliti što tu posaditi.
Zapravo radi se o ulazu u kuću. Tu imam dva mala travnjaka i njih bih ukrasila nekim ukrasnim grmom koji lijepo cvjeta. Sadila sam ruže stablašice, jedna smrzla, druga jedva preživjela zimu i sad crkla od suše iako je zaljevana. Posadila sam rododendron, eto ne ide ni on. Sad o hortenzini ne smijem ni misliti. Magnolija mi previsoka i kratko cvjeta. Ne znam, ako imate ideju pišite. |
|
|
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Sadnjom jednog grma ne možeš "pokriti" cvjetanje kroz cijelu sezonu. Svi oni imaju svoj period cvatnje, s time da ih većina cvjeta kroz proljeće, a tek poneki ljeti.
Stvar je veličine prostora i osobnog izbora na koji grm ćeš se odlučiti. Od malih se kod nas mogu pronaći recimo Deutzia gracilis, Lavanda, Potentilla, Spiraea bumalda, Caryopteris x clandonensis. Ljeti lijepo cvjeta Hibiscus syriacus... Meni osobno se sviđaju i šaševi (Miscanthus sinensis), a posebno su atraktivni oni sa zebrastim ili uzduž prugastim lišćem. Atraktivan je i veliki prosenjak (Pennisetum), a mnogi su ljubitelji i pampas trave... |
|
![]() |
|
zribal....meni se čini da bi ti on sve to nekako svladao samo da si ga posadila onako kako je trebalo (u supstrat za pododendrone), zalijevati ga treba, pogotovo što je tek posađen i što mora razviti svoj korijen. Ovako ćeš ga izgubiti, a šteta, možda da ga posadiš prema onim uputama, možda mu tako možeš pomoći. Prijedlozi od Cimicifuge (odabir grmova ili ukrasnih trava je jako lijep, pogotovo ukrasnih trava, ako si ljubitelj, pa možda čak da nešto iskombiniraš, bilo bi jako lijepo).....probaj spasiti rodić, on može opstati na istočnoj strani, samo da se dobro primi Povoljno vrijeme za takav posao ti je tek 18.7.
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Zvjezdana ![]() Trajnica ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 03 Siječanj 2008 Lokacija: Zg i okolica :D Status: Offline Bodovi: 2055 |
Evo i ja postala vlasnica ove biljcice koju vec dugo zelim... Kupila sam rododendron impeditum.. Patuljasti je i ja bi ga ostavila u saksiji... Je li mi to pametno ili ne? Mislila sam da ga ne presadjujem ove godin3 nego dogodine kad ocvjeta. Kako ga ocuvati u saksiji? O koje temp smije vani i gdje da ga spremim na zimu? Gnojenje?
|
|
Per aspera ad astra.
|
|
![]() |
|
kadifa ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 25 Kolovoz 2012 Status: Offline Bodovi: 14 |
Ja sam svoja dva Rhododendrona red kupila u rasadniku i posadila sam ih u veće saksije. Zemlja je bila za cvijeće kojoj sam nakon par dana dodala zabadanjem oko cvijeta borove iglice i po površini ih naredala. Kupila sam gnojivo za njih i takođe ubacila u zemlju. Oba su za ova dva mjeseca veoma narasla iako su bili pri kupovini ošišani skroz. Stavila sam saksije u stepenište gdje je većinu dana hladovina ali ona ugodna. Jedan je neki dan procvjetao. Zalijevala sam sa prokuhalom vodom koju sam prvo dobro ohladila. Za nevjerovati ali neki dan je jedan cvijet procvjetao. Ni žena u rasadniku nije mi vjerovala kada sam joj to rekla. Ovaj cvijet nikako ne smije na sunce, može u vrt ali da se zaljeva kišnicom ili destilovanom ili prokuhalom vodom. Zemlja mora biti kisela a pošto kod nas nje nema kupiti i borove iglice dobro dođu ćak možda i bolje.
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Belina ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 26 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3901 |
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj
|
|
![]() |
|
Belina...još ako mu je deklaracija prava, bit će lijep bijeli rododendron koji može biti do -20°C. No to ćemo vidjeti tek kad procvjeta, jer imam osjećaj da su već neko vrijeme proveli u vrtnom centru, a onda nikako ne mogu isključiti da etikete nisu dirane i premještane. Cijema je više nego povoljna (39 kn), lijepog je oblika, a ima i najavu rasta novih grana.
|
|
![]() |
|
Monna ![]() Trajnica ![]() ![]() 3. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 13 Travanj 2008 Lokacija: Pozega Status: Offline Bodovi: 2376 |
lijepo, lijepo....
![]() |
|
pozdrav iz Zlatne doline
|
|
![]() |
|
![]() |
|
belica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 14 Ožujak 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 2763 |
izgleda odlično, i ja sam neki dan trčala gledati svog maleckog kad je snijeg konačno otopio, nije tako lijep, ima malo pofurenih listića.
|
|
belica,zagreb
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 678910 15> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |