Početna stranica Početna stranica > Drveće, živice, palme ruže i bonsa -Forum o drveću > Grmlje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Rododendron
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Rododendron

Odgovori Odgovori Stranica  <1 678910 15>
Korisnik
Poruka
zribal View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Status: Offline
Bodovi: 822
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje zribal Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Svibanj 2012 u 23:27
Ja sam odlučila. Moj ljubimac sutra iz saksije ide u vrt. Istočna je strana, ali vjerujem da mu prjepodnevno sunce neće puno smetati.

Na mjestu gdje ga želim posaditi bila je posađena ruža stablašica koja je smrzna, a ispod nje tulipani i maćuhice. Ružu i maćuhice sam bacila,a lukovice tulipana ostavila na sušenje.

Napravila sam oveći krug, preštiala zemlju i donijela još svježe zemlje tako da sam napravila jedno mini brdašce, visoko nekih 15 cm na koje ću postaviti rododendron.

Kao što sam ranije pisala, ne znam kakva je kiselost zemlje, po sastavu spada u pjeskovita tla.

E, sad molim pomoć. Da li u svakom slučaju moram kupiti supstrat za rododendrone i koliko mi kg treba.

Razmišljam da preostali dio tog kruga prekrijem sadnicama prkosa. Imam svoj, lijepo uzgojen. On nema jak korjen pa mislim da neće smetati, a kako rododendron više neće cvjetati mislim da bi kombinacija bila zgodna. Na taj način bih ujedno spriječila rast korova.
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 10501
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Svibanj 2012 u 00:09

mirna.....nema razloga da mu bude loše. Uvijek možeš skinuti par cm gornjeg sloja zemlje i staviti supstrat za rododendrone, a još k tome prihranjivanje, to sve skupa će poboljšati zemlju. možeš i borovih iglica staviti i bit će mu super.

zribal....iskopaj duplo veću rupu od sadašnje veličine cvijetnjaka u kojem ga držiš, napuni je supstratom za rododendrone (to ti je najsigurnje) do poja, stavi rododendron i dopuni sa supstratom. Nemoj ga saditi dublje od onoga kako je bio u cvijetnjaku, jer rododendroni to ne vole. Dobro zalij i oni vole kad dobiju vode tijekom ljeta, no to ne znači da trebaju plivati, nego onako - normalno zalijevanje.
Istočni položaj s dopodnevnim suncen - bolje nego popodnevno. Mislim da je to dobro. Da je moj, ja bih tako napravila.
Na vrh
zribal View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje zribal Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Svibanj 2012 u 08:36
Hvala moon, idem po supstrat pa na posao. Tako se radujem jer imam osjećaj da on u posudi pati.
Na vrh
zribal View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje zribal Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Lipanj 2012 u 08:50
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Lipanj 2012 u 19:12
zribal....baš sam se nasmijala i pokazala MM kako je tvoj MM bio vrijedan Wink, a ustvari je, imao je najbolju volju i namjeru pa tko bi onda imao srca ljutiti se Heart
Na vrh
zribal View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje zribal Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Srpanj 2012 u 23:10
Tek sad sam vidjelja gornji post, zaista je moj muž imao najbolju namjeru, ali eto, nije znao. No, sve do danas ja nisam imala primjedbi. Uredno ga zalijevamo i pazimo, ali ipak se nešto "skvrčio". Moon, što bi moglo biti. Vrućina ili to što nije posađen u supstrat za rododendrone. Ima i još jedan problem - opet moj dragi muž. On je zadužen za travu koju naravno zalijeva iz crijeva. Kad to radi zalije i rododendron iako sam ga opominjala, ali on kaže - olakšaj si, i po svom. Šta da radim.

Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Srpanj 2012 u 20:12
Zribal...vidi se da nešto nije dobro, imaš i smeđih pjega na listu koliko vidim, i ako ovako ostane, mislim da ti od njega neće ništa biti. Tu mu nešto ne paše, da li je to zbog neadekvatnog tla ili nešto drugo nebih znala, ali nešto ne štima
Na vrh
zribal View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje zribal Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Srpanj 2012 u 23:43
Ok. Hvala ti draga moon. I sama sam vidjela da nešto ne štima. Rekla sam suprugu da mi ga više ne zalijeva iz crijeva, pogotovo ne uvečer pa ću pokušati sa jutarnjim zalijevanjem. Ove smeđe fleke nastale su odmah nakon presađivanja i kao takve stoje, a djeluju mi kao opekline od sunca. Šteta, do prije tri dana bio je tako lijep. Malo ću ga prihraniti gnojivom za rododendrone, drugo mi ništa ne pada na pamet.
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Srpanj 2012 u 11:12
Za rododendrone je najbolje da su posađeni na polusjenovitom položaju. Tvoj je koliko vidim na otvorenom, dakle, potpuno izložen suncu. Kako je friško presađivan stoga je ove sezone osjetljiviji, uz to naišao je ovaj val vrućine pa ja pretpostavljam da je to uzrok za njegovo stanje.
Meni se jedan manji suši, iako sam ga proljetos posadila u polusjenu.  
Na vrh
zribal View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje zribal Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Srpanj 2012 u 15:18
A, šta da mu radim, ako ostane ostane. Ja ga vidjela, zaljubila se, kupila i njegovala koliko god sam mogla, ali eto nisam osigurala idealne uvjete. Kako je ovo istočna strana, mislila sam da mu neće smetati jutarnje sunce. No, eto, sad je tako, pukušat ću ga održati, a ako ne na jesen ću misliti što tu posaditi.

Zapravo radi se o ulazu u kuću. Tu imam dva mala travnjaka i njih bih ukrasila nekim ukrasnim grmom koji lijepo cvjeta. Sadila sam ruže stablašice, jedna smrzla, druga jedva preživjela zimu i sad crkla od suše iako je zaljevana. Posadila sam rododendron, eto ne ide ni on. Sad o hortenzini ne smijem ni misliti. Magnolija mi previsoka i kratko cvjeta. Ne znam, ako imate ideju pišite.
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Srpanj 2012 u 17:17
Sadnjom jednog grma ne možeš "pokriti" cvjetanje kroz cijelu sezonu. Svi oni imaju svoj period cvatnje, s time da ih većina cvjeta kroz proljeće, a tek poneki ljeti.

Stvar je veličine prostora i osobnog izbora na koji grm ćeš se odlučiti. Od malih se kod nas mogu pronaći recimo Deutzia gracilis, Lavanda, Potentilla, Spiraea bumalda, Caryopteris x clandonensis. Ljeti lijepo cvjeta Hibiscus syriacus...

Meni osobno se sviđaju i šaševi (Miscanthus sinensis), a posebno su atraktivni oni sa zebrastim ili uzduž prugastim lišćem. Atraktivan je i veliki prosenjak (Pennisetum), a mnogi su ljubitelji i pampas trave...

Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Srpanj 2012 u 19:29

zribal....meni se čini da bi ti on sve to nekako svladao samo da si ga posadila onako kako je trebalo (u supstrat za pododendrone), zalijevati ga treba, pogotovo što je tek posađen i što mora razviti svoj korijen. Ovako ćeš ga izgubiti, a šteta, možda da ga posadiš prema onim uputama, možda mu tako možeš pomoći. Prijedlozi od Cimicifuge (odabir grmova ili ukrasnih trava je jako lijep, pogotovo ukrasnih trava, ako si ljubitelj, pa možda čak da nešto iskombiniraš, bilo bi jako lijepo).....probaj spasiti rodić, on može opstati na istočnoj strani, samo da se dobro primi

Povoljno vrijeme za takav posao ti je tek 18.7.StarStarStar
Na vrh
Zvjezdana View Drop Down
Trajnica
Trajnica
DONATOR

Bodovi: 2055
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Zvjezdana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Kolovoz 2012 u 08:34
Evo i ja postala vlasnica ove biljcice koju vec dugo zelim... Kupila sam rododendron impeditum.. Patuljasti je i ja bi ga ostavila u saksiji... Je li mi to pametno ili ne? Mislila sam da ga ne presadjujem ove godin3 nego dogodine kad ocvjeta. Kako ga ocuvati u saksiji? O koje temp smije vani i gdje da ga spremim na zimu? Gnojenje?
Per aspera ad astra.

Na vrh
kadifa View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 14
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kadifa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2012 u 22:41
Ja sam svoja dva Rhododendrona red kupila u rasadniku i posadila sam ih u veće saksije. Zemlja je bila za cvijeće kojoj sam nakon par dana dodala zabadanjem oko cvijeta borove iglice i po površini ih naredala. Kupila sam gnojivo za njih i takođe ubacila u zemlju. Oba su za ova dva mjeseca veoma narasla iako su bili pri kupovini ošišani skroz. Stavila sam saksije u stepenište gdje je većinu dana hladovina ali ona ugodna. Jedan je neki dan procvjetao. Zalijevala sam sa prokuhalom vodom koju sam prvo dobro ohladila. Za nevjerovati ali neki dan je jedan cvijet procvjetao. Ni žena u rasadniku nije mi vjerovala kada sam joj to rekla. Ovaj cvijet nikako ne smije na sunce, može u vrt ali da se zaljeva kišnicom ili destilovanom ili prokuhalom vodom. Zemlja mora biti kisela a pošto kod nas nje nema kupiti i borove iglice dobro dođu ćak možda i bolje.
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Siječanj 2013 u 21:38
Ovo je moj novi, danas kupljen
Rododendron Album

Na vrh
Belina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 3901
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Belina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Siječanj 2013 u 08:41
Originalno poslano od člana moon moon napisao:

Ovo je moj novi, danas kupljen
Rododendron Album

Lijepo si se ponovilaClap
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Siječanj 2013 u 13:50
Belina...još ako mu je deklaracija prava, bit će lijep bijeli rododendron koji može biti do -20°C. No to ćemo vidjeti tek kad procvjeta, jer imam osjećaj da su već neko vrijeme proveli u vrtnom centru, a onda nikako ne mogu isključiti da etikete nisu dirane i premještane. Cijema je više nego povoljna (39 kn), lijepog je oblika, a ima i najavu rasta novih grana.
Na vrh
Monna View Drop Down
Trajnica
Trajnica
3. Najljepši vrt - Proljeće 2014

Bodovi: 2376
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Monna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Siječanj 2013 u 16:35
lijepo, lijepo....Clap
pozdrav iz Zlatne doline
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Siječanj 2013 u 19:11
danas moj rododendron, kojemu je ovo druga zima, izgleda ovako
Na vrh
belica View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 2763
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje belica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Siječanj 2013 u 05:33
izgleda odlično, i ja sam neki dan trčala gledati svog maleckog kad je snijeg konačno otopio, nije tako lijep, ima malo pofurenih listića. 
belica,zagreb
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 678910 15>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,250 sekundi.